КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 20
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ
ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА НА
ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 2 ЮНИ
2021 г.

 


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Светлана Бошнакова – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАТ: Иван Гешев, Йордан Стоев, Пламен Найденов
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
9. Писмо от заместник-министъра на правосъдието, ведно с открита грама от Постоянното представителство на Република България в ЕС и писмо от заместник-европейския главен прокурор относно избора на европейски делегирани прокурори от България.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
10. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Мария Нешева Тодорова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
11. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Илиян Димитров Иванов - прокурор в Районна прокуратура - Видин.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
12. Проект на решение за периодично атестиране на Жаклин Таквор Кехецикян - прокурор в Районна прокуратура - Варна.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
13. Проект на решение за извънредно атестиране на Иванка Тодорова Трифонова - прокурор в Апелативна прокуратура - София.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
14. Проект на решение за извънредно атестиране на Валентин Петров Ангелов - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител –районен прокурор на Районна прокуратура – Кърджали:
Кандидати:
- Гергана Петрова Колева – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Кърджали, с ранг „прокурор в АП”;
- Петър Найденов Петров - прокурор в Районна прокуратура – Хасково, с ранг „прокурор в ОП“ (Постъпило заявление за отказ от участие в процедурата)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ПРЕКРАТЯВА по отношение на Петър Найденов Петров – прокурор в Районна прокуратура – Хасково, процедурата за избор на административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Кърджали, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 35/07.10.2020 г. (обн. ДВ, бр. 89/16.10.2020 г.), поради отказ от участие в процедурата.
1.2. ОБЯВЯВА решението по т. 1.1 на интернет страницата на ВСС в раздел Важно/Конкурсни процедури/Избор на административни ръководители.
1.3. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, ИЗБОР за назначаване на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Кърджали, в която участва атестираният кандидат:
- Гергана Петрова Колева – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Кърджали, с ранг „прокурор в АП”
След проведеното явно гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 4 гласа „За”, 3 гласа „Против” НЕ НАЗНАЧАВА Гергана Петрова Колева – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Кърджали, с ранг „прокурор в АП”, на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Кърджали.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ
2. ОТНОСНО: Изслушване на Вена Димитрова Стефова - прокурор в Районна прокуратура - Ловеч, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка от извънредно атестиране (поканена за изслушване, не се явява)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. УВАЖАВАЖА ЧАСТИЧНО възражението на Вена Димитрова Стефова - прокурор в Районна прокуратура-Ловеч, като определя оценка „5“ в част IV, т. 1 „Правни познания и умения за прилагането им“.
2.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Вена Димитрова Стефова - прокурор в Районна прокуратура-Ловеч.
2.3. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1, във връзка с чл. 205, ал. 4, т. 2 от ЗСВ нова комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Вена Димитрова Стефова - прокурор в Районна прокуратура-Ловеч.
(Решението е взето без участието на Светлана Бошнакова поради направен самоотвод)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ОТНОСНО: Обявяване на свободните длъжности „следовател" в Национална следствена служба

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ОБЯВЯВА, на основание чл. 189, ал. 1 от ЗСВ, 6 (шест) свободни длъжности „следовател” в Национална следствена служба.
3.2. ОБЯВЯВА, на основание чл. 188, ал. 1 от ЗСВ, 4 (четири) длъжности „следовател“, които предстоят да се овакантят през 2021 г., на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, както следва:
- 1 (една) длъжност „следовател“ - 13.07.2021 г.;
- 1 (една) длъжност „следовател“ - 23.07.2021 г.;
- 1 (една) длъжност „следовател“ - 28.08.2021 г.;
- 1 (една) длъжност „следовател“ - 09.11.2021 г.
3.3. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 188, ал. 1, във връзка с чл. 189, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ, 5 (пет) длъжности, които да се заемат след конкурс за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална следствена служба.
3.4. Решенията да се обнародват в „Държавен вестник", публикуват в един централен всекидневник и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
4. ОТНОСНО: Обявяване на конкурс за повишаване в длъжност „следовател" в Национална следствена служба

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ОБЯВЯВА, на основание чл. 180 от ЗСВ, КОНКУРС по реда на чл. 189, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ за повишаване и заемане на 5 (пет) свободни длъжности „следовател" в Национална следствена служба.
4.1.1. На основание чл. 191 от ЗСВ и чл. 33 от Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, в 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в "Държавен вестник" кандидатите подават лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС, гр.София, ул. „Екзарх Йосиф" № 12, заявление за участие в конкурса (по образец). С оглед спазване на въведените към момента противоепидемични мерки в страната и в случай, че същите се запазят, е препоръчително заявления за участие да се подават по електронен път, с квалифициран електронен подпис на имейл адрес - konkursi@vss.justice.bg или чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне (обратна разписка), в деловодството на Висшия съдебен съвет (гр. София, ул. „Екзарх Йосиф" № 12).
Заявления, подадени след срока, не се разглеждат. При подаване на заявлението по пощата определяща е датата на пощенското клеймо (датно клеймо) при изпращането.
Към заявлението се прилагат следните документи:
- служебна бележка по образец, издадена от административния ръководител, удостоверяваща към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в Държавен вестник, общия юридическия стаж на кандидата, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажът в съответната система на органите на съдебната власт;
- кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт и на Инспектората към Висшия съдебен съвет и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му;
- копие от три акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки;
- други документи по негово желание, свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.
4.1.2. При провеждането на конкурс за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки, въз основа на които прави обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества.
4.1.3. В случаите на преминаването на съдията или прокурора на длъжност „следовател", съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗСВ, конкурсната комисия задължително проверява познанията на кандидата за заемане на длъжност в друг по вид орган на съдебната власт чрез полагане на писмен изпит по ред, определен в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.
4.1.4. Датата, часът и мястото за провеждане на писмения изпит се определя от конкурсната комисия и се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
4.1.5. ВЪЗЛАГА на Главния секретар на ВСС да организира техническата процедура по провеждането на конкурса.
4.1.6. Решението да се обнародва в "Държавен вестник", публикува в един централен всекидневник и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
5. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Мария Божидарова Стоянова - изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Елин Пелин, на заеманата преди назначаването ? за административен ръководител на органа длъжност - „прокурор“ в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Надя Емилова Николова - Цанкова – прокурор в Районна прокуратура – Елин Пелин, в длъжност „административен ръководител – районен прокурор” на органа.
6.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Кремена Пламенова Господинова - Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура - София.
6.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Кремена Пламенова Господинова - Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура - София.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Русалина Димитрова Михайлова - Милева - прокурор в Софийска градска прокуратура.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Русалина Димитрова Михайлова - Милева - прокурор в Софийска градска прокуратура.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Калина Иванова Накова - Малинова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Калина Иванова Накова - Малинова - прокурор в Софийска градска прокуратура.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

9. ОТНОСНО: Писмо от заместник-министъра на правосъдието, ведно с открита грама от Постоянното представителство на Република България в ЕС и писмо от заместник-европейския главен прокурор относно избора на европейски делегирани прокурори от България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРЕКРАТЯВА ПРОЦЕДУРАТА за подбор на европейски делегирани прокурори от Република България, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 46/17.12.2020 г., т. 1, тъй като следващите по ред кандидати, не са получили в подкрепа необходимото мнозинство гласове от присъстващите членове, съгласно проведеното гласуване в заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 5/10-13.02.2021 г.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Мария Нешева Тодорова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Мария Нешева Тодорова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив.
10.3. Мария Нешева Тодорова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Илиян Димитров Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Видин.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Илиян Димитров Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Видин.
11.3. Илиян Димитров Иванов - прокурор в Районна прокуратура - Видин, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Жаклин Таквор Кехецикян - прокурор в Районна прокуратура - Варна.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Жаклин Таквор Кехецикян - прокурор в Районна прокуратура - Варна.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Иванка Тодорова Трифонова - прокурор в Апелативна прокуратура - София.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Иванка Тодорова Трифонова - прокурор в Апелативна прокуратура - София.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Валентин Петров Ангелов - прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Валентин Петров Ангелов - прокурор в Софийска районна прокуратура.

/Закриване на заседанието – 14.32 ч./

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
03.06.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд