КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 23
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 15 ЮНИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВА Вероника Имова
На заседанието присъстват: Иван Демерджиев – заместник-министър на правосъдието; Анелия Янева – съдия в Софийски градски съд, представител на Съвета за партньорство; Емил Дечев – представител на Съюза на съдиите в България; Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет; Валя Гигова – член на Висшия адвокатски съвет; Ина Лулчева – адвокат; Илиана Димитрова-Васева – заместник-административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик

На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
4. Указания относно осигуряване и използване в Единната информационна система на съдилищата /ЕИСС/ на квалифицирани електронни подписи /КЕП/ от съдебните заседатели, участващи в състава на съда по наказателни дела като първа инстанция, съгласно чл. 28, ал. 1, т.т. 2 и 3 от НПК.
Внасят: Вероника Имова, Драгомир Кояджиков и Боян Новански –членове на Висшия съдебен съвет
5. Проект на решение за определяне на представители на съдебната власт, които да вземат участие в среща за неформален обмен на мнения относно предстояща инициатива на Европейската комисия за цифровизация на трансграничното съдебно сътрудничество, както и в бъдещата работа по темата за дигитализация на трансграничното съдебно сътрудничество.
Внася: Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Провеждане на обсъждане по повдигнати теми във връзка с доклада по Модел 4, съгласно решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 16/18.05.2021 г.
(Съдийската колегия проведе обсъждане по повдигнати теми във връзка с доклада по Модел 4.
Отложената точка 3 от Протокол № 22/08.06.2021 г. да бъде включена за разглеждане в заседанието на Съдийската колегия на 22.06.2021 г.)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 20/2017 г. по описа на Висшия съдебен съвет (отложена с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 21/01.06.2021 г., т. 7)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия, насрочено за 29.06.2021 г.
3. ОТНОСНО: Попълване на поименния състав на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, във връзка с постъпили заявления за отвод

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Поради подадени отводи ПОПЪЛВА чрез жребий от урна с хартиени бюлетини поименния състав на комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд съгласно решение по Протокол № 19/20.05.2021 г. на Съдийската колегия на ВСС, както следва:
- Петя Иванова Петрова-Дакова – съдия в Апелативен съд-Бургас;
- Румяна Панталеева Трендафилова – съдия в Апелативен съд-Варна;
- Красен Георгиев Георгиев – съдия в Апелативен съд-Велико Търново;
- Васил Стоянов Гатов – съдия в Апелативен съд-Пловдив.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

4. ОТНОСНО: Указания относно осигуряване и използване в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) на квалифицирани електронни подписи (КЕП) от съдебните заседатели, участващи в състава на съда по наказателни дела като първа инстанция, съгласно чл. 28, ал. 1, т.т. 2 и 3 от НПК

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. Приема раздел II от Указания относно осигуряване и използване в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) на квалифицирани електронни подписи (КЕП) от съдебните заседатели, участващи в състава на съда по наказателни дела като първа инстанция, съгласно чл. 28, ал. 1, т.т. 2 и 3 от НПК.
Изпраща Указанията в раздел II на административните ръководители на органите на съдебна власт за сведение.
4.2. Изпраща Указанията по точка 4 в раздел I на работната група, която да внесе предложение за следващото заседание на Съдийската колегия на 22.06.2021 г.
5. ОТНОСНО: Определяне на представители на съдебната власт, които да вземат участие в среща за неформален обмен на мнения относно предстояща инициатива на Европейската комисия за цифровизация на трансграничното съдебно сътрудничество, както и в бъдещата работа по темата за дигитализация на трансграничното съдебно сътрудничество

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ Тодор Събчев – директор Дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ в АВСС, за участие в среща за неформален обмен на мнения относно предстояща инициатива на Европейската комисия за цифровизация на трансграничното съдебно сътрудничество, както и в бъдещата работа по темата за дигитализация на трансграничното съдебно сътрудничество.

Закриване на заседанието – 18.30 ч.

Изготвил: /П/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
16.06.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд