КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 22
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 16 ЮНИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.30 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
7. Проект на решение по Заповед № РД-04-67/14.05.2021 г. на и.ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Виктор Илиев Доцев – прокурор в Окръжна прокуратура - Плевен.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
8. Проект на решение за извънредно атестиране на Боряна Димитрова Бецова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
9. Проект на решение за извънредно атестиране на Сашо Димитров Тотев - прокурор в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
10. Проект на решение за извънредно атестиране на Бранислав Александров Славов - прокурор в Апелативна прокуратура - София.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик:
Кандидат:
- Албена Йорданова Кузманова – заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 10 гласа „за“, 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Албена Йорданова Кузманова – заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик, на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура-Пазарджик, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Пирдоп:
Кандидат:
- Иван Николов Иванов – прокурор в Районна прокуратура – Пирдоп, с ранг прокурор във ВКП и ВАП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 10 гласа „за“, 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Иван Николов Иванов – прокурор в Районна прокуратура – Пирдоп, на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура-Пирдоп, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ОТНОСНО: Откриване на процедура за подбор на кандидати за европейски делегирани прокурори

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ОТКРИВА, на основание чл. 5, ал. 1 от Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор (Правилата), процедура за подбор на 6 (шест) европейски делегирани прокурори от Република България.
3.2. В 30-дневен срок от публикуване на обявлението на официалната Интернет страница на Висшия съдебен съвет, кандидатите подават в деловодството на Висшия съдебен съвет (гр. София 1000, ул. „Екзарх Йосиф” № 12), лично или чрез изрично упълномощено лице, по пощата с обратна разписка или по електронен път на електронен адрес - vss@vss.justice.bg, подписано с квалифициран електронен подпис на заявителя, заявление за участие в процедурата за подбор в свободен текст, съдържащо имената, заеманата длъжност, телефон и електронна поща за контакт.
3.2.1. Към заявлението се прилагат:
- автобиография на английски и на български език, според европейския образец;
- актуална кадрова справка;
- служебна бележка, удостоверяваща стажа по чл. 4, т. 4 от Правилата;
- копие от документи, удостоверяващи владеенето на английски език;
- мотивационно писмо на български и английски език;
- други документи по преценка на кандидата.
3.3. Съгласно Раздел III на Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор, процедурата ДА СЕ ПРОВЕДЕ на три етапа: допускане по документи на кандидатите, изслушване на допуснатите кандидати и обявяване на кандидатите.
3.4. Датата, мястото и началния час на изслушване на допуснатите кандидати за европейски делегирани прокурори ДА СЕ ОБЯВИ допълнително с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
3.5. ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ, на основание чл. 9, ал. 1 от Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор, Комисия по допустимост на кандидатите в процедура за подбор на европейки делегирани прокурори, в състав:
1. Стефан Петров - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет;
2. Светлана Бошнакова - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет;
3. Георги Кузманов - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
3.5.1. За председател на Комисията ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ – Стефан Петров.
3.6. Решенията, ведно с обявлението за провеждане на процедурата, ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на официалната Интернет страница на ВСС.
4. ОТНОСНО: Проект на решение за откриване на процедура за избор на административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Кърджали

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедура за избор на административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Кърджали - свободна длъжност.
4.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободната длъжност в Държавен вестник могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт, като приемът на документи може да се осъществява и по пощата. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
4.3. Решението да се обнародва в “Държавен вестник” и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
5. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Димитрия Николаева Дърмонска - прокурор в Специализираната прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

6. ОТНОСНО: Определяне на представители на съдебната власт, които да вземат участие в среща за неформален обмен на мнения относно предстояща инициатива на Европейската комисия за цифровизация на трансграничното съдебно сътрудничество, както и в бъдещата работа по темата за дигитализация на трансграничното съдебно сътрудничество

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ Тодор Събчев – директор Дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ в АВСС , за участие в среща за неформален обмен на мнения относно предстояща инициатива на Европейската комисия за цифровизация на трансграничното съдебно сътрудничество, както и в бъдещата работа по темата за дигитализация на трансграничното съдебно сътрудничество.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

7. ОТНОСНО: Проект на решение по Заповед № РД-04-67/14.05.2021 г. на и.ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Виктор Илиев Доцев – прокурор в Окръжна прокуратура - Плевен

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. ПРИЕМА за сведение Заповед № РД-04-67/14.05.2021 г. на и.ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Виктор Илиев Доцев – прокурор в Окръжна прокуратура - Плевен.
7.2. ПРИЛАГА, на основание чл. 327, ал. 3 от ЗСВ, Заповед № РД-04-67/14.05.2021 г. на и.ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен, към кадровото дело на прокурора.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Боряна Димитрова Бецова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Боряна Димитрова Бецова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Сашо Димитров Тотев - прокурор в Софийска градска прокуратура.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Сашо Димитров Тотев - прокурор в Софийска градска прокуратура.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Бранислав Александров Славов - прокурор в Апелативна прокуратура - София.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Бранислав Александров Славов - прокурор в Апелативна прокуратура - София.

Закриване на заседанието – 14.55 ч.

 

Изготвил: /п/:
Зоя Костова
Невенка Шопска

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
17.06.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд