КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 24
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 22 ЮНИ 2021 г.

 


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Вероника Имова – член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАЩИ няма
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.33 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
53. Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд-Бургас.
Внася: Драгомир Кояджиков – член на Съдийската колегия

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпили материали: Справка за отложените по обективни причини дела съгласно т. II.6. от Правила и мерки за работа на съдилищата в условия на пандемия за периода от 01.05.2021 г. до 31.05.2021 г.; Регистър на отложените по обективни причини дела – т. II.6 от Правила и мерки за работа на съдилищата в условия на пандемия, приети с решение на СК на ВСС по Протокол № 15/12.05.2020 г. – информация за периода от 01.05.2021 г. до 31.05.2021 г.; Справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 21.06.2021 г.)

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Русе
Кандидати:
- Елена Иванова Балджиева – съдия в Районен съд – Русе, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9/23.03.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)
- Мирослав Архангелов Йорданов – съдия в Районен съд – Русе, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 7/09.03.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)
- Пламен Георгиев Ченджиев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Русе, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 13/20.04.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат:
За Елена Иванова Балджиева – 10 гласа „за“, 3 гласа „против“
За Мирослав Архангелов Йорданов – 0 гласа „за“, 13 гласа „против“
За Пламен Георгиев Ченджиев – 3 гласа „за“, 10 гласа „против“
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Елена Иванова Балджиева – съдия в Районен съд-Русе, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Русе, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

3. ОТНОСНО: Изслушване на Татяна Станчева Станчева – Иванова – изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Карнобат, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за периодично атестиране (Поканена, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Татяна Станчева Станчева – Иванова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Карнобат, срещу изготвената комплексна оценка за периодично атестиране.
3.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Татяна Станчева Станчева – Иванова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Карнобат.
3.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205 ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ – 98 (деветдесет и осем) точки на Татяна Станчева Станчева – Иванова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Карнобат.
* * * * *
4. ОТНОСНО: Изпълнение на поддейност 1.8 „Изготвяне на пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство за въвеждане на оптимизирана съдебна карта“ от обхвата на дейност 1 „Разработване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури“ по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. Приема за запознаване изготвения пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство за въвеждане на оптимизирана съдебна карта, изготвен от „Глобал Адвайзърс“ АД в изпълнение на поддейност 1.8. „Изготвяне на пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство за въвеждане на оптимизирана съдебна карта“ от обхвата на дейност 1 „Разработване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури“ по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.
4.2. Изготвеният от „Глобал Адвайзърс“ АД пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство за въвеждане на оптимизирана съдебна карта да бъде публикуван на 23.06.2021 г. на интернет страницата на ВСС в раздел „Обществени обсъждания“ за публично обсъждане.
4.3. Предоставя възможност на заинтересованите лица, органи и институции до 11.07.2021 г. да изразят писмени предложения и становища по публикувания пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство.
4.4. Получените писмени предложения и становища да се публикуват на интернет страницата на ВСС в раздел „Обществени обсъждания“ и да бъдат предоставени на „Глобал Адвайзърс“ АД за обобщаване и обновяване на пакета от предложения.
5. ОТНОСНО: Указания относно осигуряване и използване в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) на квалифицирани електронни подписи (КЕП) от съдебните заседатели, участващи в състава на съда по наказателни дела като първа инстанция, съгласно чл. 28, ал. 1, т.т. 2 и 3 от НПК, съгласно решение на Съдийската колегия по Протокол № 23/15.06.2021 г., т. 4.2

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. Прегласува решение по Протокол № 23/15.06.2021 г., т.4.1.
5.2. Променя Раздел II, т.7 в следния смисъл: „Квалифицираният електронен подпис на съдебните заседатели се съхранява в сградата на съда. Административният ръководител определя със заповед служител от администрацията на съда, който да отговаря за съхраняването и предоставянето на квалифицирания електронен подпис на съответния съдебен заседател за конкретно съдебно заседание“.
5.3. Одобрява текста на Раздел I в предложената редакция на проект за Указания относно осигуряване и използване в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) на квалифицирани електронни подписи (КЕП) от съдебните заседатели, участващи в състава на съда по наказателни дела като първа инстанция, съгласно чл. 28. ал. 1, т. т. 2 и 3 от НПК (Указанията), като т. 8 от Указанията отпада.
Изпраща Указанията на административните ръководители на органите на съдебната власт за сведение.
6. ОТНОСНО: Заявления за отвод от участие в Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. Поради подаден отвод ПОПЪЛВА поименния състав на комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, съгласно решение по Протокол № 19/20.05.2021 г. на Съдийската колегия на ВСС, както следва:
- Пламен Ангелов Синков – и.ф. „административен ръководител – председател“ на Апелативен съд-Бургас.
6.2. Поради подадени отводи ПОПЪЛВА чрез жребий от урна с хартиени бюлетини поименния състав на комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд съгласно решение по Протокол № 19/20.05.2021 г. на Съдийската колегия на ВСС, както следва:
- Янко Димитров Янков – заместник-председател на Апелативен съд-Варна;
- Велина Емануилова Антонова – съдия в Апелативен съд-Пловдив;
6.3. Изтегля чрез жребий от урна с хартиени бюлетини всички останали магистрати от списъците за Апелативен съд-Варна и Апелативен съд-Пловдив, като съставът на комисията да се счита попълнен със същите по поредността на изтеглянето им в случай на подадени отводи от избраните по т. 6.2 магистрати, а именно:
- Георги Николов Грънчев – съдия в Апелативен съд-Варна;
- Павлина Георгиева Димитрова – съдия в Апелативен съд-Варна;
- Деница Цанкова Стойнова – съдия в Апелативен съд-Пловдив;
- Веселин Ганчев Ганев – съдия в Апелативен съд-Пловдив;
- Иван Христов Ранчев – съдия в Апелативен съд-Пловдив;
- Милена Бориславова Рангелова – съдия в Апелативен съд-Пловдив.

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

7. ОТНОСНО: Предложение с рег. индекс № ВСС-8599/21.05.2021 г. от административния ръководител на Районен съд – Пловдив за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Деян Стоянов Вътов – съдия в Районен съд – Пловдив

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. На основание чл. 316, ал. 1 от Закона за съдебната власт, ОБРАЗУВА ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО по предложението на председателя на Районен съд - Пловдив за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1 от Закона за съдебната власт на Деян Стоянов Вътов – съдия в Районен съд – Пловдив.
7.2. На основание чл. 316, ал. 3 ЗСВ, ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Боян Новански, Атанаска Дишева, Драгомир Кояджиков.
7.3. На основание чл. 316, ал. 3 ЗСВ, ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава, който е и докладчик – Драгомир Кояджиков.
(Решенията по точка 7 са взети без участието на Боян Магдалинчев, Красимир Шекерджиев, Боряна Димитрова поради направен самоотвод)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

8. След проведеното гласуване за определяне на изпълняващ функциите „административен ръководител - председател" на Окръжен съд – Благоевград:
- 5 гласа „за“ Росица Славчева Бункова-Манолова – съдия в Окръжен съд – Благоевград, без гласуване „против“;
- 6 гласа „за“ Катя Николова Бельова – административния ръководител - председател на Окръжен съд-Благоевград, без гласуване „против“;
- 3 гласа „за“ Лилия Владимирова Масева – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Благоевград, без гласуване „против“.
9.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Румяна Михайлова Маркова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд-Монтана, считано от датата на вземане на решението.
9.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Румяна Михайлова Маркова на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд-Монтана длъжност „съдия“ в Районен съд - Монтана, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
10.1. ОПРЕДЕЛЯ, поради настъпили нови обстоятелства, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ и в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Стойка Илиева Янева – съдия в Районен съд – Сандански, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Сандански, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
10.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Росица Георгиева Калугерова на заеманата преди определянето й за изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“, длъжност „съдия“ в Районен съд – Сандански, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ Георги Любенов Йорданов на заеманата преди избора му за „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Нова Загора длъжност „съдия“ в Районен съд-Нова Загора, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Районен съд – Нова Загора.
12. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, полк. Георги Митков Петров от заеманата длъжност „съдия“ във Военен съд – София, с ранг „съдия в АС“, считано от 28.06.2021 г.
13. ОТНОСНО: Одобряване на поименен списък на хабилитирани преподаватели по административно право за определяне чрез жребий на членове на конкурсните комисии по конкурс за първоначално назначаване и по конкурс за повишаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявени с решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г. (обн. в ДВ, бр. 32/16.04.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОДОБРЯВА поименен списък на хабилитираните преподаватели по административно право за избор на членове на конкурсните комисии по конкурс за първоначално назначаване в административните съдилища и по конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявени с решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г. (обн. в ДВ, бр. 32/16.04.2021 г.).
14. ОТНОСНО: Определяне на поименния състав на конкурсната комисия по конкурс за първоначално назначаване и заемане на 31 (тридесет и една) длъжности „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г., (обн. в ДВ, бр. 32/16.04.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 2 от ЗСВ, поименния състав на конкурсната комисия по обявения конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, както следва:
Редовен член:
- доц. д-р Юрий Страшимиров Кучев – хабилитиран преподавател по административно право в Русенски университет „Ангел Кънчев“;
Резервен член:
- проф. д.н. Райна Борисова Николова – хабилитиран преподавател по административно право в Нов български университет.
14.2. ОБЯВЯВА определения, на основание чл. 183, ал. 2 от ЗСВ, поименен състав на конкурсната комисия по обявения конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, както следва:
Редовни членове:
- Таня Петрова Радкова – съдия във Върховен административен съд, определена чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 2, т. 4 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- Владимир Иванов Първанов – съдия във Върховен административен съд, определен чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 2, т. 4 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- Марио Димитров Маринов – съдия и председател на III-то отделение на Върховен административен съд, определен чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 2, т. 4 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- Хайгухи Хачик Бодикян – съдия във Върховен административен съд, определена чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 2, т. 4 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- доц. д-р Юрий Страшимиров Кучев – хабилитиран преподавател по административно право в Русенски университет „Ангел Кънчев“.
Резервни членове:
- Петя Георгиева Желева – съдия във Върховен административен съд, определена чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 2, т. 4 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- проф. д.н. Райна Борисова Николова – хабилитиран преподавател по административно право в Нов български университет.
15. ОТНОСНО: Определяне на поименния състав на конкурсната комисия по конкурс за повишаване и заемане на 23 (двадесет и три) длъжности „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г., (обн. ДВ, бр. 32/16.04.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий, на основание чл. 189, ал. 5 от ЗСВ, поименния състав на конкурсната комисия по обявения конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ в административните съдилища, както следва:
Редовен член:
- проф. д-р Иван Тодоров Тодоров – хабилитиран преподавател по административно право в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“;
Резервен член:
- доц. д-р Богдан Драгнев Йорданов – хабилитиран преподавател по административно право в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
15.2. ОБЯВЯВА определения, на основание чл. 189, ал. 5 от ЗСВ, поименен състав на конкурсната комисия по обявения конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ в административните съдилища, както следва:
Редовни членове:
- Славина Любенова Владова – съдия във Върховен административен съд, определена чрез жребий, на основание чл. 189, ал. 5, т. 3 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- Мариника Кунева Николова-Чернева –заместник-председател и ръководител на I-ва колегия на Върховен административен съд, определена чрез жребий, на основание чл. 189, ал. 5, т. 3 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- Сибила Енева Симеонова – съдия във Върховен административен съд, определена чрез жребий, на основание чл. 189, ал. 5, т. 3 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- Стефка Петкова Кемалова – съдия във Върховен административен съд, определена чрез жребий, на основание чл. 189, ал. 5, т. 3 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- проф. д-р Иван Тодоров Тодоров – хабилитиран преподавател по административно право в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“;.
Резервни членове:
- Емилия Николова Миткова – съдия и председател на I-во отделение на Върховен административен съд, определена чрез жребий, на основание чл. 189, ал. 5, т. 3 от ЗСВ от Пленума на Върховния административен съд;
- доц. д-р Богдан Драгнев Йорданов – хабилитиран преподавател по административно право в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
16. ОТНОСНО: Проект на решение за определяне на датата, часа и мястото на провеждане на писмения изпит по конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г. (обн. ДВ, бр. № 32/16.04.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 180, ал. 2, т. 4 от ЗСВ, датата, часа и мястото на провеждане на писмения изпит по конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение по Протокол № 12/13.04.2021 г. на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, както следва: дата – 31 юли 2021 г. (събота), час – 9.00, място – зали 272 и 292, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бул. „Цар Освободител“ № 15.
16.2. Решението по т. 16.1 да се обнародва в „Държавен вестник“, публикува в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
17. ОТНОСНО: Жалби срещу решение на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 20/14.06.2021 г., т. Р-3, по конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г. (обн. ДВ, бр. № 32/16.04.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ОТХВЪРЛЯ, на основание чл. 182, ал. 5 от ЗСВ, жалбата от Асен Икономов срещу недопускането му до участие в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г.
17.2. ОТХВЪРЛЯ, на основание чл. 182, ал. 5 от ЗСВ, жалбата от Кристина Димитрова срещу недопускането й до участие в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г.
17.3. Решенията по т. 17.1 и т. 17.2. подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването им.
18. ОТНОСНО: Проект на решение за прекратяване на конкурс за преместване и заемане на 1 (една) длъжност „съдия“ в Апелативния специализиран наказателен съд, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 14/27.04.2021 г. (обн. в ДВ, бр. 37/07.05.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. ПРЕКРАТЯВА обявения, с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 14/27.04.2021 г., конкурс за преместване и заемане на 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Апелативен специализиран наказателен съд, поради липса на допуснати до участие в конкурса кандидати.
18.2. Неусвоената 1 (една) свободна длъжност от прекратения конкурс за преместване на длъжност „съдия“ в Апелативен специализиран наказателен съд да се заеме, на основание чл. 188, ал. 1, изр. посл. от ЗСВ, в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ в апелативните съдилища-наказателно отделение.
19. ОТНОСНО: Проект на решение за обявяване на конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ в апелативните съдилища – наказателно отделение

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

19.1. ОБЯВЯВА, на основание чл. 180 във връзка с чл. 188, ал. 1, изр. посл. от ЗСВ и в изпълнение на решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 14/27.04.2021 г., т. 17.2, КОНКУРС по реда на чл. 189, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ за повишаване и заемане на 19 (деветнадесет) свободни длъжности „съдия “ в апелативните съдилища – наказателно отделение, както следва:
- Апелативен специализиран наказателен съд – 4 (четири) свободни длъжности;
- Апелативен съд - София – 7 (седем) свободни длъжности;
- Апелативен съд-Пловдив – 2 (две) свободни длъжности;
- Апелативен съд-Бургас – 1 (една) свободна длъжност;
- Апелативен съд-Варна – 1 (една) свободна длъжност;
- Апелативен съд-Велико Търново – 3 (три) свободни длъжности;
- Военно-апелативен съд – 1 (една) свободна длъжност.
На основание чл. 191 от ЗСВ и чл. 33 от Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, в 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в „Държавен вестник“ кандидатите подават лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС, гр.София, ул. „Екзарх Йосиф“ № 12, заявление за участие в конкурса (по образец).
С оглед спазване на въведените към момента противоепидемични мерки в страната и в случай, че същите се запазят, е препоръчително заявления за участие да се подават по електронен път, с квалифициран електронен подпис на имейл адрес – vss@vss.justice.bg, или чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне (обратна разписка), в деловодството на Висшия съдебен съвет (гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“ № 12).
Заявления, подадени след срока, не се разглеждат. При подаване на заявлението по пощата определяща е датата на пощенското клеймо (датно клеймо) при изпращането.
Към заявлението се прилагат следните документи:
- служебна бележка по образец, издадена от административния ръководител, удостоверяваща към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в „Държавен вестник“, общия юридически стаж на кандидата, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажа в съответната система на органите на съдебната власт;
- кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт и на Инспектората към Висшия съдебен съвет и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му;
- копие от три акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки;
- други документи по негово желание, свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.
При провеждането на конкурс за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки, въз основа на които прави обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества.
В случаите на преминаването на прокурор или следовател на длъжност „съдия“, съгласно чл. 189, ал. 4 от Закона за съдебната власт, конкурсната комисия задължително проверява познанията на кандидата за заемане на длъжност в друг по вид орган на съдебната власт чрез полагане на писмен изпит по ред, определен в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.
Датата, часът и мястото за провеждане на писмения изпит се определя от конкурсната комисия и се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
19.2. Решението да се обнародва в „Държавен вестник“, публикува в един централен всекидневник и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
20. ОТНОСНО: Назначаване на младши съдии в окръжните съдилища от обявени конкурси, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 5/01.02.2017 г. и Протокол № 4/30.01.2018 г., на длъжност „съдия“ в районен съд, след изтичане на срока по чл. 240 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

20.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий младши съдията в Софийски градски съд, с изключение на Десислава Йорданова Йорданова, който да се назначи на длъжността „съдия“ в Софийски районен съд.
20.2. Жребият да се извърши по конвенционалния способ – чрез урна с хартиени бюлетини.
20.3. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Мария Илчева Илиева – младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.4. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Десислава Йорданова Йорданова - младши съдия в Софийски градски съд, считано от 02.07.2021 г.
20.5. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Константина Миткова Христова – младши съдия в Софийски градски съд, считано от 02.07.2021 г.
20.6. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Адриана Дичева Атанасова-Иванова – младши съдия в Софийски градски съд, считано от 02.07.2021 г.
20.7. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Роси Петрова Михайлова – младши съдия в Софийски градски съд, считано от 02.07.2021 г.
20.8. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Светлозар Димитров Димитров – младши съдия в Софийски градски съд, считано от 02.07.2021 г.
20.9. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Симона Иванова Углярова – младши съдия в Софийски градски съд, считано от 02.07.2021 г.
20.10. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Иван Георгиев Киримов – младши съдия в Софийски градски съд, считано от 02.07.2021 г.
20.11. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Николай Светлинов Василев - младши съдия в Окръжен съд - София, считано от 02.07.2021 г.
20.1.12. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Боряна Красимирова Иванова – Гащарова – младши съдия в Окръжен съд - София, считано от 02.07.2021 г.
20.13. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Александър Костадинов Трионджиев - младши съдия в Окръжен съд - Благоевград, на длъжност „съдия" в Районен съд – Разлог, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.14. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Магдалена Бориславова Младенова - младши съдия в Окръжен съд - Враца, считано от 02.07.2021 г.
20.15. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Калин Кирилов Василев - младши съдия в Окръжен съд – Кюстендил, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Кюстендил„ с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.16. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Светослав Николаев Узунов - младши съдия в Окръжен съд - Пловдив, считано от 02.07.2021 г.
20.17. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Зорница Николова Тухчиева - Вангелова - младши съдия в Окръжен съд - Пловдив, считано от 02.07.2021 г.
20.18. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Христо Георгиев Иванов - младши съдия в Окръжен съд - Пловдив, считано от 02.07.2021 г.
20.19. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий младши съдията в Окръжен съд - Пазарджик, който да се назначи на длъжността „съдия“ в Районен съд – Пещера.
20.20. Жребият да се извърши по конвенционалния способ – чрез урна с хартиени бюлетини.
20.21. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Ели Асенова Каменова – младши съдия в Окръжен съд – Пазарджик, на длъжност „съдия" в Районен съд – Пещера, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.22. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Росица Илиева Василева – младши съдия в Окръжен съд – Пазарджик, на длъжност „съдия" в Районен съд – Велинград, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.23. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 243 от ЗСВ Милуш Руменов Цветанов – младши съдия в Окръжен съд – Хасково, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Пещера, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.24.НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 243 от ЗСВ Мария Димчева Иванова–Георгиева – младши съдия в Окръжен съд – Хасково, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Свиленград, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г
20.25. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Боряна Огнянова Христова - младши съдия в Окръжен съд – Стара Загора, на длъжност „съдия" в Районен съд - Гълъбово, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.26. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Филип Стоянов Радинов – младши съдия в Окръжен съд - Варна, считано от 02.07.2021 г.
20.27. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Иван Стойнов Иванов – младши съдия в Окръжен съд - Варна, считано от 02.07.2021 г.
20.28. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Насуф Исмал Насуф – младши съдия в Окръжен съд - Варна, считано от 02.07.2021 г.
20.29. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Георги Кирилов Пашалиев – младши съдия в Окръжен съд – Добрич, на длъжност „съдия" в Районен съд – Добрич, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.30. ОТЛАГА ПРОИЗНАСЯНЕТО относно назначаването на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ на Огнян Кирилов Маладжиков – младши съдия в Окръжен съд – Силистра, до произнасянето на Съдийската колегия на ВСС по въпроса с оптимизирането щатната численост на Районен съд – Тутракан.
20.31. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Соня Ангелова Стефанова - младши съдия в Окръжен съд – Шумен, на длъжност „съдия" в Районен съд – Велики Преслав, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.32. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий младши съдията в Окръжен съд – Бургас, който да се назначи на длъжността „съдия“ в Районен съд – Бургас.
20.33. Жребият да се извърши по конвенционалния способ – чрез урна с хартиени бюлетини.
20.34. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Диана Иванова Асеникова-Лефтерова – младши съдия в Окръжен съд – Бургас, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Бургас, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.35. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Красен Пламенов Вълев – младши съдия в Окръжен съд – Бургас, считано от 02.07.2021 г. до 29.08.2021 г.
20.36. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Юлиана Иванова Толева – младши съдия в Окръжен съд – Сливен, на длъжност „съдия" в Районен съд – Нова Загора, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.37. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Лилия Методиева Ненова - младши съдия в Окръжен съд – Велико Търново, на длъжност „съдия" в Районен съд - Бяла, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20.38. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Светослав Иванов Иванов - младши съдия в Окръжен съд – Велико Търново, считано от 02.07.2021 г.
20.39. ВЪЗЛАГА на назначените младши съдии да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.
21. ОТНОСНО: Проект на решение по заявление за отвод от член на изпитната комисия по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии, в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Стоян Константинов Попов – съдия в Окръжен съд-Варна, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Деница Цанкова Стойнова.
22. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Тутракан

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Плевен, считано от датата на вземане на решението.
22.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд - Тутракан, считано от датата на вземане на решението.
22.3. Внася предложенията в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 24.06.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
23. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Харманли

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

23.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Исперих, считано от датата на вземане на решението.
23.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Харманли, считано от датата на вземане на решението.
23.3. Внася предложенията в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 24.06.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
24. ОТНОСНО: Средства за възнаграждения на членове на помощни атестационни комисии, на основание чл. 53, ал. 7 и § 5 от Наредба № 2/23.02.2017 г. (изм. и доп. ДВ, бр.39 от 12.05.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

24.1. ПРЕДЛАГА на Комисия „Бюджет и финанси“ да утвърди за нуждите на Съдийската колегия средства в размер на 116 000 лева за 2021 г., за осигуряване на суми за възнаграждения на членове на помощни атестационни комисии, на основание чл. 53, ал. 7 и § 5 от Наредба № 2/23.02.2017 г., изм. и доп. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.
24.2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 53, ал. 7 и § 5 от Наредба № 2/23.02.2017 г., изм. и доп. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г., възнаграждение за 2021 г. от 200 лева за докладчик и по 100 лева за всеки от останалите членове, участвали в състава на ПАК при изготвянето на атестация, приключила с решение на Съдийската колегия на ВСС.
25. ОТНОСНО: Запитване от съдии от Районен съд – Търговище по повод заповед на административния ръководител на Окръжен съд – Търговище, и във връзка с приложението на чл. 81 от ЗСВ, и решение по Протокол № 13/31.05.2021 г. на Комисията по правни въпроси към Пленума на ВСС

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

25.1. Изпраща запитването от съдии от Районен съд – Търговище по повод заповед на административния ръководител на Окръжен съд – Търговище и във връзка с приложението на чл. 81 от ЗСВ на Министерството на правосъдието, ведно със становището на Комисията по правни въпроси към Пленума на ВСС, както и пълният стенографски протокол от заседанието на Съдийската колегия в частта, касаеща обсъждането на точката.
25.2. Изпраща запитването на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия за предоставяне на справка за командированите магистрати на свободни длъжности в районните съдилища след изменение на разпоредбата на чл. 81, ал 1 от ЗСВ (07.02.2020 г.).
26.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 1, предварително атестиране на Пламен Маринов Дойков – съдия в Районен съд – Малко Търново.
26.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Пламен Маринов Дойков - съдия в Районен съд – Малко Търново.
27.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 1, предварително атестиране на Ралица Цанкова Райкова - съдия в Окръжен съд - Варна.
27.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ралица Цанкова Райкова - съдия в Окръжен съд - Варна.
28.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Кристина Янкова Табакова - съдия в Районен съд - Пловдив.
28.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Кристина Янкова Табакова - съдия в Районен съд - Пловдив.
28.3. Кристина Янкова Табакова - съдия в Районен съд - Пловдив, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
29.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Димитър Валентинов Петров - съдия в Софийския районен съд.
29.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА“ на Димитър Валентинов Петров - съдия в Софийския районен съд.
29.3. Димитър Валентинов Петров - съдия в Софийския районен съд, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
30.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Христо Тотев Христов - съдия в Районен съд – Габрово.
30.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Христо Тотев Христов - съдия в Районен съд - Габрово.
31.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Трифон Иванов Минчев - съдия в Окръжен съд – Стара Загора.
31.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Трифон Иванов Минчев – съдия в Окръжен съд – Стара Загора.
32.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Петко Русев Георгиев – съдия в Районен съд – Елин Пелин.
32.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Петко Русев Георгиев - съдия в Районен съд - Елин Пелин.
33.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Галя Стефанова Илиева - съдия в Районен съд - Велико Търново.
33.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Галя Стефанова Илиева - съдия в Районен съд - Велико Търново.
34. След проведено гласуване с вдигане на ръка, при резултат: 7 гласа „за“ и 4 гласа „против“, Съдийската колегия не взе решение по предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за провеждане на периодично атестиране на Елица Мичева Райковска – съдия в Административен съд-София-град.
35.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Стоян Тодоров Михов – съдия в Софийски районен съд.
35.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Стоян Тодоров Михов – съдия в Софийски районен съд.
36.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Красимира Делчева Кондова - съдия в Районен съд - Сливен.
36.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Красимира Делчева Кондова - съдия в Районен съд - Сливен.
37.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Елена Стойнова Чернева - съдия в Районен съд - Силистра.
37.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Елена Стойнова Чернева - съдия в Районен съд - Силистра.
38.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Николай Гетов Джурковски - съдия в Апелативен съд - София.
38.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Николай Гетов Джурковски - съдия в Апелативен съд - София.
39.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Ивайло Христов Родопски - съдия в Районен съд – Костинброд.
39.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивайло Христов Родопски - съдия в Районен съд – Костинброд.
40.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Иван Статев Маринов - административен ръководител - председател на Районен съд – Димитровград.
40.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Иван Статев Маринов - административен ръководител - председател на Районен съд - Димитровград.
41.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Игнат Цветков Колчев – и.ф. „административен ръководител – председател“ на Административен съд – Смолян.
41.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Игнат Цветков Колчев – и.ф. „административен ръководител – председател“ на Административен съд – Смолян.
42. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Миглена Северинова Кавалова - Шекирова - съдия в Районен съд - Дупница, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
43. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Венцислав Георгиев Петров – съдия в Окръжен съд – Пазарджик, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
44. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мария Димитрова Каранашева - съдия в Районен съд - Сливен, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
45. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Людмила Людмилова Митрева – съдия в Районен съд – Пловдив, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
46. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Камелия Георгиева Ненкова – съдия в Районен съд – Перник, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
47. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Десислава Георгиева Манасиева – Жекова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Районен съд – Варна, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
48. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Татяна Андонова Лефтерова – Савова - съдия в Районен съд - Варна, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
49. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Магдалена Колева Давидова – Янева – административен ръководител – председател на Районен съд – Варна, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

50. ОТНОСНО: Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на съдии по реда на чл. 233, ал. 6, изречение първо от Закона за съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

50.1. ПРИЕМА ПРАВИЛА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА СЪДИИ ПО РЕДА НА ЧЛ. 233, АЛ. 6, ИЗРЕЧЕНИЕ ПЪРВО ОТ ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, като чл. 4, ал. 3, т. 3 се изменя така, както следва: „средномесечен брой приключени дела с постановен акт по същество на съдия в съответния орган на съдебна власт при действителна натовареност“.
50.2. Приетите правила да се изпратят на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС и на КСКНСС при СК на ВСС по действия по компетентност.
50.3. Приетите правила да се оповестят на сайта на ВСС.
* * * * *
51. ОТНОСНО: Осигуряване на съдействие по проект „Реформа на заповедното производство по ГПК“ за провеждане на анкета сред всички районни и окръжни съдии, разглеждащи граждански дела

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

51.1. Да се проведе допитване под формата на анкета сред всички районни и окръжни съдии, разглеждащи граждански дела, по въпроси, формулирани от работната група по проект „Реформа в заповедното производство по ГПК“, осъществен съгласно Договор SRSS/SC2019/012, Обособена позиция 1 към Служба за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия, изпълняван от „Ърнст енд Янг“ ЕООД.
51.2. Възлага на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС да извърши всички необходими действия във връзка с провеждане на допитването, включително да уведоми съдийската колегия за крайния резултат от допитването.
* * * * *
52. ОТНОСНО: Сигнал от съдии от Районен съд – Пловдив, вх. № ВСС-8840/31.05.2021 г., адресиран до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Да се изиска информация от Инспектората на Висшия съдебен съвет и от Комисията по професионална етика към Окръжен съд-Пловдив, започнала ли е проверка по сигнала на съдиите от Районен съд-Пловдив.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

53. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Бургас

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

53.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Балчик, считано от датата на вземане на решението.
53.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Бургас, считано от датата на вземане на решението.
53.3. Внася предложенията в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 24.06.2021 г., за разглеждане и произнасяне.

Закриване на заседанието – 20.30 ч.

 

 

Изготвил: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Зоя Костова
Невенка Шопска


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
25.06.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд