КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 24
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 30 ЮНИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВА Светлана Бошнакова
На заседанието присъства Антонина Попова – за главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно Заповед № ВСС – 9956/23.06.2021 г.
Откриване на заседанието – 13.37 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
14. Проект на решение за откриване на процедура за избор на административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Пловдив.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
15. Проект на решение за извънредно атестиране на Йорданка Миткова Чанкова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
16. Проект на решение за извънредно атестиране на Георги Иванов Герасимов - прокурор в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси

ПО ДНЕВНИЯ РЕД
ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Етрополе:
Кандидат:
- Христо Ценов Христов - изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор” на Районна прокуратура - Етрополе, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 9 гласа „за“, 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Христо Ценов Христов - изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор” на Районна прокуратура - Етрополе, на длъжността „административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Етрополе, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
2. ОТНОСНО: Проект на решение по предложението на главния прокурор за оптимизиране щатната численост на органи на съдебната власт в системата на Прокуратурата на Република България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура – Враца с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
2.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура – Плевен с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
2.3. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура – Пазарджик с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
2.4. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура – Шумен с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
2.5. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 4 (четири) щатни длъжности „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура, считано от датата на вземане на решението
2.6. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 08.07.2021 г., за разглеждане и произнасяне.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Васил Малинов Малинов - изпълняващ функциите „административен ръководител - окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Пазарджик, на заеманата преди назначаването му за административен ръководител на органа длъжност - „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Пазарджик, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Албена Йорданова Кузманова – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик, в длъжност „административен ръководител - окръжен прокурор“ на органа.
4. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Соня Крумова Александрова - изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Шумен, на заеманата преди назначаването ? за административен ръководител на органа длъжност - „прокурор“ в Районна прокуратура – Шумен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Любомир Манолов Георгиев – прокурор в Районна прокуратура – Шумен, в длъжност „административен ръководител – районен прокурор” на органа.
5. ОТНОСНО: Проект на решение по молбите на Йордан Кирилов Ченков - прокурор в Районна прокуратура - Благоевград и Диляна Бориславова Барбутова - прокурор в Районна прокуратура - Кюстендил, за преместване, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Йордан Кирилов Ченков - прокурор в Районна прокуратура - Благоевград, на длъжност „прокурор" в Районна прокуратура - Кюстендил, с ранг „прокурор в ОП ", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
5.2. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Диляна Бориславова Барбутова - прокурор в Районна прокуратура - Кюстендил, на длъжност „прокурор" в Районна прокуратура - Благоевград, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
6.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Симеон Николов Алексов - следовател в Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
6.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
6.3. Решението по т. 6.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
7. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Симеон Николов Алексов от заеманата длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 14.07.2021 г.
8. ОТНОСНО: Проект на решение по заявление за отвод от участие в конкурсна комисия по конкурса за първоначално назначаване на длъжност „прокурор“ в районните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 11/31.03.2021 г. (oбн. ДВ, бр. 29/09.04.2021г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ОПРЕДЕЛЯ Бойко Димитров Конакчийски – прокурор в Софийска градска прокуратура, за редовен член на първа конкурсна комисия за първоначално назначаване в районните прокуратури, на мястото на Рени Тодорова Лефтерова – прокурор в Окръжна прокуратура - Ямбол.
8.1.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Йордан Кирилов Грамов – прокурор в Специализираната прокуратура, за резервен член на първа конкурсна комисия за първоначално назначаване в районните прокуратури, на мястото на Бойко Димитров Конакчийски.
8.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Димитър Николов Димитров – прокурор в Окръжна прокуратура-Добрич, за редовен член на втора конкурсна комисия за първоначално назначаване в районните прокуратури, на мястото на Бонка Венкова Василева – прокурор в Окръжна прокуратура - Кърджали.
8.3. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Дарин Велчев Христов – прокурор в Софийска градска прокуратура, за резервен член на втора конкурсна комисия за първоначално назначаване в районните прокуратури, на мястото на Георги Иванов Банков – прокурор в Специализираната прокуратура.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Людмил Траянов Коюмджиев - прокурор в Апелативната специализирана прокуратура.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Людмил Траянов Коюмджиев - прокурор в Апелативната специализирана прокуратура.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Маргарита Петрова Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура - Стара Загора, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Милена Радостинова Радева - прокурор в Окръжна прокуратура - Сливен, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Кремена Пламенова Господинова - Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура - София, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ОТНОСНО: Писмо от Прокуратурата на Република България относно уреждане на трудовите правоотношения с прокурорите, сключили договор с Европейската прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Изпраща писмото от Прокуратурата на Република България, ведно с материалите, приложени към него, на Комисия „Бюджет и финанси" към Пленума на Висшия съдебен съвет, по компетентност за изготвяне на становище в 7-дневен срок.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

14. ОТНОСНО: Проект на решение за откриване на процедура за избор на административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедура за избор на административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Пловдив - свободна длъжност.
14.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободната длъжност в Държавен вестник могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт, като приемът на документи може да се осъществява и по пощата. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право"; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
14.3. Решението да се обнародва в "Държавен вестник" и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Йорданка Миткова Чанкова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Йорданка Миткова Чанкова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Георги Иванов Герасимов - прокурор в Софийска градска прокуратура.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Георги Иванов Герасимов - прокурор в Софийска градска прокуратура.

Закриване на заседанието – 14.21 ч.

Изготвил: /п/:
Лидия Здравкова

СЪГЛАСУВАЛ,
Антонина Попова:
За главен секретар на ВСС
(съгласно Заповед № ВСС-9956/23.06.2021 г.)

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
01.07.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд