КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 26
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 29 ЮНИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Боряна Димитрова, Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова
/На заседанието присъства Антонина Попова – за главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно Заповед № ВСС – 9956/23.06.2021 г./
/Откриване на заседанието – 9,44 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
23. Писмо от председателя на Управителния съвет на Асоциация на българските застрахователи относно регламентиране и организационно техническо осигуряване на възможност за създаване на корпоративни профили на юридическите лица по чл. 50, ал. 5 от ГПК в Единния портал за електронно правосъдие /ЕПЕП/ и за достъп на юридическите лица чрез такива профили до електронни дела, информация и данни за ЕПЕП и ЕИСС.
Внасят: Даниела Марчева, Боян Новански и Драгомир Кояджиков – членове на Висшия съдебен съвет
24. Проект на решение по молби от младши съдии, с изтичащ срок по чл. 240 от ЗСВ, назначени в районните съдилища, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/22.06.2021 г.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
25. Проект на решение по предложение за определяне на дата за събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител на Районен съд – Левски, открита с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 5/16.02.2021 г. (обн. ДВ, бр. № 17/26.02.2021 г.). Изготвено становище от Комисията по професионална етика към СК по Протокол № 11/17.06.2021 г.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
26. Обсъждане провеждането на среща с административните ръководители на окръжните съдилища, с членовете на конкурсните комисии в конкурсите за повишаване в длъжност „съдия“ в ОС – ГК, ТК и НК (обн. ДВ, бр. № 53/05.07.2019 г.), както и с членове на помощните атестационни комисии по откритите процедури за атестиране на кандидатите в конкурсите.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
27. Проект на решение по молба от кандидат в конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища във връзка с определената дата за провеждане на писмения изпит на 31.07.2021 г.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
28. Предложение за допускане на повторно гласуване относно назначаването на Мария Димчева Иванова – Георгиева в Районен съд – Свиленград.
Внася: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
/Постъпила справка от съдилищата във връзка с Ковид 19 към 28.06.2021 г./

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Административен съд – Габрово
Кандидати:
- Галин Николов Косев – съдия в Административен съд – Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 8/16.03.2021 г., комплексна оценка „Много добра")/представено медицинско удостоверение от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД – гр. Габрово, че същият е хоспитализиран на 28.06.2021 г./
- Емилия Кирилова Кирова – Тодорова – съдия в Административен съд – Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2/17.01.2017 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия на ВСС, насрочено за 13 юли 2021 г.
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Окръжен съд – Силистра
Кандидат:
- Пламен Неделчев Димитров – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Силистра, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 8/16.03.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 9 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Пламен Неделчев Димитров – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Силистра, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Силистра, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

4. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 20/2017 г. по описа на Висшия съдебен съвет (отложена с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 23/15.06.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия на ВСС, насрочено за 20 юли 2021 г.

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

5. ОТНОСНО: Изслушване на Петя Кръстева Георгиева - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Бургас във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за извънредно атестиране /поканена, не се явява за изслушване/

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Петя Кръстева Георгиева - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Бургас срещу изготвената комплексна оценка за извънредно атестиране.
5.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Петя Кръстева Георгиева - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Бургас.
5.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205 ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" - 96 (деветдесет и шест) точки на Петя Кръстева Георгиева - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Бургас.
* * * * *
6. ОТНОСНО: Заявления за отвод от участие в Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд /обявяват се постъпили отводи от: Янко Димитров Янков - заместник-председател и ръководител на наказателно отделение на Апелативен съд-Варна; Велина Емануилова Антонова - съдия в Апелативен съд- Пловдив; Павлина Георгиева Димитрова - съдия в Апелативен съд- Варна; Георги Николов Грънчев - съдия в Апелативен съд-Варна; Пламен Ангелов Синков - и.ф. „административен ръководител-председател" на Апелативен съд-Бургас; Деница Цанкова Стойнова - съдия в Апелативен съд-Пловдив; Веселин Ганчев Ганев - съдия в Апелативен съд-Пловдив; Иван Христов Ранчев - съдия в Апелативен съд-Пловдив

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ВКЛЮЧВА в състава на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд следните членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет: Вероника Имова, Цветинка Пашкунова, /направени самоотводи от Боян Новански и Севдалин Мавров/.
6.2. Да се уведомят включените с предходни решения на Съдийската колегия членове на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, които не са си подали отвод до настоящия момент, че на този етап няма да бъдат включвани нови членове и могат да започнат работа.
6.3. Възлага на главния секретар на Висшия съдебен съвет да представи доклад за извършеното от служители на администрацията на Висшия съдебен съвет, съгласно решение на Съдийската колегия по Протокол № 21/01.06.2021 г., т. 5.2, за подпомагане дейността на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд.
7. ОТНОСНО: Заявление от Красимир Шекерджиев – изборен член на Висшия съдебен съвет, за възстановяване на длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд – Наказателна колегия, на основание чл. 28. ал. 1 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗСТАНОВЯВА, на основание чл. 28, ал. 1 от ЗСВ, Красимир Петков Шекерджиев – изборен член на Висшия съдебен съвет, на длъжността „съдия“ във Върховния касационен съд – Наказателна колегия, заемана преди избора, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 01.07.2021 г.
8. ОТНОСНО: Заявление от Боряна Димитрова – изборен член на Висшия съдебен съвет, за възстановяване на длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Бургас, на основание чл. 28, ал. 1 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗСТАНОВЯВА, на основание чл. 28, ал. 1 от ЗСВ, Боряна Ангелова Димитрова – изборен член на Висшия съдебен съвет, на длъжността „съдия“ в Окръжен съд – Бургас - гражданско отделение, заемана преди избора, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 01.07.2021 г.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

9. ОПРЕДЕЛЯ, поради настъпили нови обстоятелства, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Светла Радева Янкова – съдия в Районен съд – Нови пазар, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Нови пазар, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на досегашния изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ в длъжност „съдия“ в Районен съд-Шумен, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
10. ОТНОСНО: Назначаване на младши съдии в окръжните съдилища от обявен конкурс, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 4/30.01.2018 г., на длъжност „съдия“ в районен съд, след изтичане на срока по чл. 240 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Огнян Кирилов Маладжиков - младши съдия в Окръжен съд - Силистра, на длъжност „съдия" в Районен съд - Тутракан, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
10.1.1. ВЪЗЛАГА на назначения младши съдия да довърши започнатите с негово участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.
10.2. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаване на Красен Пламенов Вълев – младши съдия в Окръжен съд – Бургас, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Бургас.
10.3. Възлага на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия в срок до 13.07.2021 г. да извърши анализ на свободните длъжности в районните и окръжните съдилища и с оглед на натовареността да направи предложения за оптимизиране щатната численост на органите на съдебната власт с цел устройване на младши съдии с продължен срок по чл. 240 от ЗСВ в районните съдилища.
11. ОТНОСНО: Информация относно приета, с решение на Управителния съвет на НИП, оценка за работата на Ангелина Йоргакиева Лазарова като постоянен преподавател в НИП за учебната 2020-2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ информацията относно приетата с решение на Управителния съвет на НИП по Протокол № 121/14.06.2021 г., т. 2, оценка на Ангелина Йоргакиева Лазарова – съдия в Апелативен съд - Варна, за работата й като постоянен преподавател за срока на командироването й в НИП, като същата да се приложи към кадровото досие на магистрата.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Диляна Василева Славова - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Пловдив.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Диляна Василева Славова - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Пловдив.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Александър Венков Точевски - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Пловдив.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Александър Венков Точевски - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Пловдив.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Таня Аспарухова Георгиева - Точевска - съдия в Районен съд - Пловдив.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Таня Аспарухова Георгиева - Точевска - съдия в Районен съд - Пловдив.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Елица Мичева Райковска - съдия в Административен съд - София-град.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" Елица Мичева Райковска - съдия в Административен съд - София-град.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Магдалена Дочева Станчевска - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Окръжен съд - Ловеч.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Магдалена Дочева Станчевска - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Окръжен съд - Ловеч.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Яна Димитрова Колева - съдия в Районен съд - Бургас.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Яна Димитрова Колева - съдия в Районен съд - Бургас.
18. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ивайло Йосифов Иванов - съдия в Районен съд - Русе, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
19. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Милен Павлов Петров - съдия в Районен съд - Русе, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
20. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Майя Йончева Йончева - съдия в Районен съд - Русе, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
21. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мария Гецова Димитрова - съдия в Районен съд - Русе, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
* * * * *
22. ОТНОСНО: Предложение във връзка с решение по т. 2.1 от Протокол № 7/25.02.2020 г. на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. Да се изиска информация от Министъра на вътрешните работи и от Главния прокурор на Република България за това какви действия са предприети по отношение на случаите на оказано въздействие върху съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров по подадените от тях сигнали при изпълнение на конституционната им функция по гр.д. № 5459/2016 г. по описа на Апелативен съд-София и по гр.д. № 334/2018 г. по описа на Районен съд-Луковит.
22.2. След проведеното гласуване с вдигане на ръка и получен резултат: 4 гласа „За“ и 5 гласа „Против“ ОТХВЪРЛЯ предложението да се сезира Висшия адвокатски съвет с искане да се извърши проверка за това дали поведението на адвокатите по гр.д. № 5459/2016 г. по описа на Апелативен съд-София и по гр.д. № 334/2018 г. по описа на Районен съд-Луковит съответства на изискванията на чл. 40, ал. 4 от Закона за адвокатурата и етичните правила за поведение на адвокатите.
22.3. Изпраща предложението на Комисията по правни въпроси към Пленума на ВСС за обсъждане и евентуално дефиниране на конкретни законодателни предложения, или отправяне на предложение за законодателна инициатива до министъра на правосъдието във връзка с преследването на клеветнически твърдения, обиди от страни или от други лица, свързани с осъществяване на правораздавателна дейност към магистрати.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

/поради липса на кворум точки 23, 24, 25, 26, 27, 28 не са разгледани и не са взети решения по тях/

Закриване на заседанието – 14,54 ч.

Изготвил: /п/:
Вася Йорданова
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Антонина Попова:
За главен секретар на ВСС
/съгласно Заповед № ВСС-9956/23.06.2021 г./

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
2.07.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд