КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 28
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 13 ЮЛИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Атанаска Дишева, Даниела Марчева
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
53. Проект на решение по молбата на Людмил Петров Хърватев – изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Окръжен съд – Силистра, за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, в Окръжен съд – Силистра.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
54. Проект на решение за преназначаване на Пламен Георгиев Ченджиев – изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Районен съд – Русе, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
55. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Военно-апелативния съд за освобождаване на полк. Генко Драгиев Драгиев от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител“ на Военно-апелативния съд и назначаване на полк. Юлиян Венциславов Банков – съдия във Военен съд – София, на длъжност „заместник на административния ръководител“ на Военно-апелативния съд.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпила справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 12.07.2021 г.)
ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ
2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Административен съд – Габрово
Кандидати:
- Галин Николов Косев – съдия в Административен съд – Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 8/16.03.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)
- Емилия Кирилова Кирова – Тодорова – съдия в Административен съд – Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2/17.01.2017 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат:
За Галин Николов Косев – 8 гласа „за“, 1 глас „против“
За Емилия Кирилова Кирова-Тодорова – 1 глас „за“, 8 гласа „против“
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Галин Николов Косев – съдия в Административен съд-Габрово, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Административен съд-Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Свищов
Кандидати:
- Ани Борисова Георгиева – съдия в Районен съд – Тетевен, с ранг „съдия в ОС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 25/30.07.2019 г., комплексна оценка „Много добра“)
- Пенка Борисова Йорданова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Свищов, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 35/29.10.2019 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат:
За Ани Борисова Георгиева – 0 гласа „за“, 9 гласа „против“
За Пенка Борисова Йорданова – 9 гласа „за“, 0 гласа „против“
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Пенка Борисова Йорданова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Свищов, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Свищов, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
4. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Шумен
Кандидат:
- Мирослав Цветанов Марков – съдия в Районен съд – Шумен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 16/21.05.2019 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 10 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Мирослав Цветанов Марков – съдия в Районен съд – Шумен, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Шумен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

5. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 28/2018 г. по описа на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРЕКРАТЯВА производството по дисциплинарно дело № 28/2018 г., образувано по предложение на Инспектората към Висшия съдебен съвет, с рег. № ВСС-8100/26.06.2018 г., за налагане на дисциплинарно наказание на Николай Белев Василев – съдия в Софийски районен съд, поради изтичане на 6-месечния срок по чл. 310, ал. 1 от Закона за съдебната власт, считано от откриване на нарушенията.

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

6. ОТНОСНО: Изслушване на Силвия Александрова Цанкова – Захариева – съдия в Окръжен съд – Пловдив, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за извънредно атестиране (Поканена, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на Силвия Александрова Цанкова-Захариева – съдия в Окръжен съд – Пловдив, срещу изготвената комплексна оценка за извънредно атестиране.
6.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Силвия Александрова Цанкова-Захариева – съдия в Окръжен съд – Пловдив.
6.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205 ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ – 98 (деветдесет и осем) точки на Силвия Александрова Цанкова-Захариева – съдия в Окръжен съд – Пловдив.
* * * * *
7. ОТНОСНО: Заявление за отвод от участие в Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд (направени самоотводи от Цветинка Пашкунова и Вероника Имова – членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Да се уведомят включените с предходни решения на Съдийската колегия членове на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, които не са си подали отвод до настоящия момент, че на този етап няма да бъдат включвани нови членове и могат да започнат работа, подпомогнати от главния секретар на Висшия съдебен съвет и от служителите от администрацията на ВСС, определени за това.
8. ОТНОСНО: Доклад относно извършеното от служители на администрацията на Висшия съдебен съвет, съгласно решение на Съдийската колегия по Протокол № 21/01.06.2021 г., т. 5.2, подпомагане дейността на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение доклада от главния секретар на ВСС относно извършеното от служители на администрацията на Висшия съдебен съвет, съгласно решение на Съдийската колегия по Протокол № 21/01.06.2021 г., т. 5.2, подпомагане дейността на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд.
Препоръчва на главния секретар да предприеме действия за получаване на информация, касаеща сравнителния анализ от Критериите за анализ на специализираните съдилища, от останалите 8 окръжни съдилища, които не са предоставили такава.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

9. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители на Районен съд – Малко Търново и Районен съд – Несебър

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Районен съд – Малко Търново: 1 кандидат – 21.09.2021 г.
Районен съд – Несебър: 1 кандидат – 21.09.2021 г.
10. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Даниела Георгиева Дончева – административен ръководител-председател на Апелативен съд-София, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Апелативен съд-София, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано 15.07.2021 г. до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
11. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Иванка Николова Кожухарова – административен ръководител – председател на Районен съд – Мездра, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Мездра, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 21.07.2021 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
12. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Ивета Павлова Такова – административен ръководител – председател на Районен съд – Радомир, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Радомир, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 26.07.2021 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
13. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Ирина Севелинова Кюртева – съдия в Административен съд – София-град, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Административен съд – София-град, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи считано от датата на встъпване в длъжност.
(решението е взето без участието на Лозан Панов поради направен самоотвод)
14. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Зорница Юриева Кръстева – Дойчинова – съдия в Административен съд – София-град, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Административен съд – София-град, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
15.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 175, ал. 8 от ЗСВ, Добринка Иванова Грибачева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Административен съд – Смолян, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от датата на вземане на решението.
15.2. ТРАНСФОРМИРА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ 1 (една) щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Административен съд – Смолян в 1 (една) щатна длъжност „съдия“ в Административен съд – Смолян, считано от датата на вземане на решението.
15.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Добринка Иванова Грибачева на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Административен съд – Смолян длъжност „съдия“ в Административен съд – Смолян, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
16. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител – председател на Окръжен съд – Търговище за трансформиране на свободна щатна длъжност „съдия“ в длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ и назначаване на Бонка Василева Янкова – съдия в Окръжен съд – Търговище, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Окръжен съд – Търговище

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. УВЕЛИЧАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, от 1 (една) на 2 (две) щатните длъжности „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ в Окръжен съд – Търговище, като трансформира 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Търговище в 1 (една) длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Окръжен съд – Търговище, считано от датата на вземане на решението.
16.2 НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Бонка Василева Янкова – съдия в Окръжен съд – Търговище, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Окръжен съд – Търговище, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
17. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител – председател на Районен съд – Плевен за освобождаване на Светослава Михайлова Цонева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Плевен и назначаване на Ралица Ангелова Маринска – Ангелова – съдия в Районен съд – Плевен, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Плевен

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 175, ал. 8, изр. 1-во от ЗСВ, Светослава Михайлова Цонева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Районен съд – Плевен.
17.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Ралица Ангелова Маринска – Ангелова – съдия в Районен съд – Плевен, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Плевен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
17.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Светослава Михайлова Цонева на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Плевен длъжност „съдия“ в Районен съд – Плевен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Ралица Ангелова Маринска – Ангелова в длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Плевен.
18. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител – председател на Районен съд – Враца за назначаване на Магдалена Бориславова Младенова – младши съдия в Окръжен съд – Враца, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Враца

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Магдалена Бориславова Младенова – младши съдия в Окръжен съд – Враца, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Враца, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
18.2. Възлага на назначения младши съдия да довърши започнатите с негово участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.
19. ОТНОСНО: Възобновяване на административното производство, приключило с влязло в сила решение на Съдийската колегия на ВСС по т. 20.24 от заседанието на 22.06.2021 г., с което младши съдия Мария Димчева Иванова – Георгиева е назначена на длъжността „съдия“ в Районен съд – Свиленград

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

19.1. ВЪЗОБНОВЯВА административното производство, приключило с влязло в сила решение на Съдийската колегия на ВСС по т. 20.24 от заседанието на 22.06.2021 г., с което младши съдия Мария Димчева Иванова-Георгиева е назначена на длъжността „съдия“ в Районен съд – Свиленград.
19.2. Изменя решение на Съдийската колегия на ВСС по т. 20.24 от заседанието на 22.06.2021 г., както следва:
НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 243 от ЗСВ Мария Димчева Иванова-Георгиева – младши съдия в Окръжен съд – Хасково, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Харманли, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 02.07.2021 г.
20. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на районните съдилища, свързано с назначаването на младшите съдии с продължен срок по чл. 240 от ЗСВ, и във връзка с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 26/29.06.2021 г., т. 10

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

20.1.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Враца, считано от датата на вземане на решението.
20.1.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, считано от датата на вземане на решението.
20.2. ТРАНСФОРМИРА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, 1 щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Софийския районен съд в длъжност „съдия“ в Софийски районен съд считано от датата на вземане на решението.
20.3.1. ТРАНСФОРМИРА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, 1 щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник - председател“ на Районен съд - Монтана в длъжност „съдия“ в Районен съд – Монтана, считано от датата на вземане на решението.
20.3.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Монтана, считано от датата на вземане на решението.
20.3.3. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, считано от датата на вземане на решението.
20.4.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Раднево, считано от датата на вземане на решението.
20.4.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, считано от датата на вземане на решението.
20.5.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Чирпан, считано от датата на вземане на решението.
20.5.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, считано от датата на вземане на решението.
20.6.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Ивайловград, считано от датата на вземане на решението.
20.6.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, считано от датата на вземане на решението.
20.7.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Свиленград, считано от датата на вземане на решението.
20.7.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, считано от датата на вземане на решението.
20.8.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Нова Загора, считано от датата на вземане на решението.
20.8.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Пловдив, считано от датата на вземане на решението.
20.9.1. ТРАНСФОРМИРА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, 1 щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Балчик в длъжност „съдия“ в Районен съд – Балчик, считано от датата на вземане на решението.
20.9.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Балчик, считано от датата на вземане на решението.
20.9.3. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд - Пловдив, считано от датата на вземане на решението.
20.10.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Добрич, считано от датата на вземане на решението.
20.10.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Варна, считано от датата на вземане на решението.
20.11.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Разград, считано от датата на вземане на решението.
20.11.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд - Варна, считано от датата на вземане на решението.
20.12.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Омуртаг, считано от датата на вземане на решението.
20.12.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд - Варна, считано от датата на вземане на решението.
20.13.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Севлиево, считано от датата на вземане на решението.
20.13.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Свищов, считано от датата на вземане на решението.
20.14.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Разград, считано от датата на вземане на решението.
20.14.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Ихтиман, считано от датата на вземане на решението.
20.15.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ във Военен съд-София, считано от датата на вземане на решението.
20.15.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Сливница, считано от датата на вземане на решението.
20.16. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 22.07.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
21. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Пламен Димитров Стефанов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Сливен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, на длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Сливен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 28.07.2021 г.
22. ОТНОСНО: Предложение от изпълняващия функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Видин, за обявяване на конкурс за заемане на 1 (една) длъжност „съдия“ в органа

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението от изпълняващия функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Видин, за обявяване на конкурс за заемане на 1 (една) длъжност „съдия“ в органа.
23. ОТНОСНО: Възражение от Даниела Светозарова Христова – съдия в Окръжен съд – Варна, срещу решение на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия по Протокол № 21/21.06.2021 г., т Р-4

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

23.1. ОТХВЪРЛЯ, на основание чл. 182, ал. 5 от ЗСВ, възражението от Даниела Светозарова Христова – съдия в Окръжен съд – Варна, срещу недопускането й до участие в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г.
23.2. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.
24. ОТНОСНО: Решение № 7760/29.06.2021 г. на Върховния административен съд, Шесто отделение, по адм. дело № 12509/2020 г., образувано по жалба на Десислав Светославов Любомиров – съдия в Софийския градски съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение Решение № 7760/29.06.2021 г. на Върховния административен съд, Шесто отделение, по адм. дело № 12509/2020 г., образувано по жалба на Десислав Светославов Любомиров – съдия в Софийския градски съд.
25. ОТНОСНО: Заявление от Силвия Петкова Георгиева – съдия в Софийския районен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение заявлението от Силвия Петкова Георгиева – съдия в Софийския районен съд.
26.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, предварително атестиране на Антоанета Йорданова Атанасова – съдия в Окръжен съд – Русе.
26.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Антоанета Йорданова Атанасова – съдия в Окръжен съд – Русе.
27.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Мариета Димитрова Бушандрова - съдия в Районен съд - Бургас.
27.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Мариета Димитрова Бушандрова - съдия в Районен съд - Бургас.
28.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Ивайло Йосифов Иванов - съдия в Районен съд - Русе.
28.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивайло Йосифов Иванов - съдия в Районен съд - Русе.
29.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Ивелина Христова Христова - Желева - съдия в Районен съд - Варна.
29.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивелина Христова Христова - Желева - съдия в Районен съд - Варна.
30.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Антония Атанасова Атанасова - Алексова – съдия в Районен съд - Перник.
30.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Антония Атанасова Атанасова - Алексова – съдия в Районен съд - Перник.
31.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Надежда Георгиева Славчева - Андонова - съдия в Районен съд - Пловдив.
31.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Надежда Георгиева Славчева - Андонова - съдия в Районен съд - Пловдив.
32.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Ивета Миткова Антонова - съдия в Софийския районен съд.
32.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивета Миткова Антонова - съдия в Софийския районен съд.
33.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Веселина Йорданова Ставрева - съдия в Софийския градски съд.
33.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Веселина Йорданова Ставрева - съдия в Софийския градски съд.
34.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Зорница Маринова Ангелова - съдия в Окръжен съд – Ловеч.
34.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Зорница Маринова Ангелова - съдия в Окръжен съд – Ловеч.
35.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Петър Христов Маргаритов - административен ръководител - председател на Районен съд - Смолян.
35.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Петър Христов Маргаритов - административен ръководител - председател на Районен съд - Смолян.
36.1.ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Пламен Христов Дацов - съдия в Апелативен съд - София.
36.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Пламен Христов Дацов - съдия в Апелативен съд - София.
37.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Албена Янчева Зъбова - Кочовска - съдия в Окръжен съд - Бургас.
37.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Албена Янчева Зъбова - Кочовска - съдия в Окръжен съд - Бургас.
38.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Веселка Георгиева Узунова - съдия в Окръжен съд – Бургас.
38.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Веселка Георгиева Узунова - съдия в Окръжен съд – Бургас.
39.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Нася Иванова Япаджиева - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд - Поморие.
39.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Нася Иванова Япаджиева - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд - Поморие.
40.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Пламен Борисов Евгениев - съдия в Специализирания наказателен съд.
40.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Пламен Борисов Евгениев - съдия в Специализирания наказателен съд.
41. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Атанас Дечков Христов - съдия в Окръжен съд – Разград, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
42. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Петър Найденов Вунов - съдия в Районен съд - Хасково, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
43. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Марина Владимирова Манолова - Кънева - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
44. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Темислав Малинов Димитров - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
45. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Калина Христова Христова – съдия в Районен съд - Враца, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
46.1. ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ предложението на административния ръководител – председател на Районен съд – Враца за повишаване на място в по-горен ранг „съдия в ОС“ на Ина Милчова Генжова – съдия в Софийски районен съд. (Към момента на подаване на предложението – съдия в РС-Враца)
46.2. ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по повишаване на място в по-горен ранг „съдия в ОС“ на Ина Милчова Генжова, поради встъпването й в длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, с ранг по чл. 233, ал. 2 от ЗСВ „съдия в ОС“, считано от 01.07.2021 г.
47. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Диляна Василева Славова - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Пловдив, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
48. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Александър Венков Точевски - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Пловдив, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
49. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Таня Аспарухова Георгиева - Точевска - съдия в Районен съд - Пловдив, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
50. ОТНОСНО: Проект на решение по предложение от Валентина Бошнякова – съдия в Окръжен съд – Смолян и национално лице за контакт на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България (НСМГТД) - търговски дела, и Рената Хальова – съдия в Окръжен съд – Враца и национално лице за контакт на НСМГТД – граждански дела, за провеждане на Годишната среща на НСМГТД на 16.07.2021 г. от 14.00 ч., в онлайн формат

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

50.1. ОДОБРЯВА провеждането на Годишната среща на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България на 16.07.2021 г. от 14,00 ч., в онлайн формат.
50.2. В срещата по т. 5.1 могат да участват всички членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

51. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Перник за увеличаване щатната численост на съда с 10 (десет) щатни бройки за съдебни служители – 6 (шест) щ. бр. съдебен секретар, 3 (три) щ. бр. съдебен деловодител и 1 (една) щ. бр. деловодител „Адвокатска стая“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

51.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 6 /шест/ щ.бр. за длъжност „съдебен секретар“ и 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ по щата на Районен съд – Перник, считано от датата на вземане на решението.
МОТИВИ: Районен съд – Перник е един от най-високо натоварените съдилища в страната като за 2020 г. е на първо място по действителна натовареност на съдиите, която по брой дела за разглеждане на един съдия месечно е 61.38, при 51.08 средно за районните съдилища в областните градове в страната. Натовареността на съда е трайно висока за последните няколко години. Съотношението съдебни служители /магистрати, както за общата, така и за специализираната администрация е значително по-ниско от средното за тези съдилища в страната. Към момента брой служители-общо / съдии е 2.48, при 2.83 средно. Съдът разполага с 12 съдебни секретари и 21 съдии. Това съотношение е далеч под обичайното в районните съдилища, в които съдебните секретари обработват дела преди и след заседание, дежурят наред със съдиите и ги подпомагат в администрирането по някои видове дела. Имайки предвид обема на административната работа по делата, както и възобновяването на работа с ЕИСС е безспорно, че съдебните секретари в РС-Перник са изключително натоварени. С последните изменения в ПАС на секретарите са вменени и допълнителни задължения, които с оглед натовареността трудно се изпълняват. Разкриването на нови щатове за съдебни секретари ще доведе до облекчаване на работата им, изпълнение на всички задължения по ПАС и повишаване на ефективността. Не по-малко натоварени са и съдебните деловодители в съда, предвид постоянно високия брой дела, работата с ЕИСС и невъзможността за пълноценна взаимозаменяемост, когато техният брой е малък, а делата- винаги са много над средните норми за страната.
След разкриване на 7 щ.бр. – 6 съдебни секретари и 1 съдебен деловодител, съотношението служители-общо/съдии ще бъде 2,8, при средно 2,83.
Щатните бройки за длъжност „съдебен секретар“ и „съдебен деловодител“ ще бъдат осигурени от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щатове за длъжността „съдебен деловодител“.
51.2. ОТХВЪРЛЯ искането на административния ръководител на Районен съд – Перник за увеличаване щатната численост на съда с още 3 /три/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ .
51.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетната сметка на съда.
* * * * *
52. ОТНОСНО: Предложение от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет до Пленума на Висшия съдебен съвет за приемане на решение за избиране на нов член на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието от квотата на ВСС – представител на Съдийската колегия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

52.1. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да избере Севдалин Мавров – член на Висшия съдебен съвет, за член на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието от квотата на Висшия съдебен съвет – представител на Съдийската колегия.
52.2. ПРЕДЛОЖЕНИЕТО да бъде внесено като точка в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено за 22.07.2021 г.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ
53. ОТНОСНО: Молба от Людмил Петров Хърватев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Силистра, за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, в Окръжен съд – Силистра

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

53.1. НАМАЛЯВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, от 2 (две) на 1 (една) щатните длъжности „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд - Силистра, като ТРАНСФОРМИРА 1 (една) свободна длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ в 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Силистра, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Окръжен съд – Силистра.
53.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ - Людмил Петров Хърватев - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Окръжен съд - Силистра на длъжност „съдия“ в Окръжен съд-Силистра, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Окръжен съд – Силистра.
54. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ Пламен Георгиев Ченджиев на заеманата преди назначаването му за „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Русе длъжност „съдия“ в Районен съд – Русе, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Районен съд – Русе.
55. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител - председател на Военно-апелативния съд за освобождаване на полк. Генко Драгиев Драгиев от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Военно-апелативния съд и назначаване на полк. Юлиян Венциславов Банков - съдия във Военен съд - София, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Военно-апелативния съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

55.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 175, ал. 8, изр. 1-во от ЗСВ, полк. Генко Драгиев Драгиев от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Военно-апелативния съд.
55.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, полк. Юлиян Венциславов Банков – съдия във Военен съд – София, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Военно-апелативния съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
55.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, във връзка с § 205 ал. 2 от ПЗР на ЗСВ, полк. Генко Драгиев Драгиев – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Военно-апелативния съд, на длъжност „съдия“ във Военно-апелативния съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на полк. Юлиян Венциславов Банков в длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Военно-апелативния съд.
(решението е взето без участието на Олга Керелска поради направен отвод)

Закриване на заседанието – 15.15 ч.

Изготвил: /п/:
Вася Йорданова
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
14.07.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд