КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 26
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 14 ЮЛИ​ 2021 г.

 


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ: Евгени Иванов, Калина Чапкънова, Пламен Найденов
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.42 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
12. Проект на решение по предложението на главния прокурор за трансформиране на щатна бройка за съдебен служител в щата на Районна прокуратура – Хасково.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“
13. Проект на решение по кандидатура на прокурор за участие в процедура на Евроджъст с краен срок за кандидатстване пред Евроджъст – 19.07.2021 г.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
14. Проект на решение за извънредно атестиране на Пламена Петкова Дичева - Атанасова - изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Габрово.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
15. Решение № 8427 от 12.07.2021 г. на Върховния административен съд - Петчленен състав - ІІ колегия, по адм. дело № 868/2021 г., с което се отменя Решение № 12342 от 06.10.2020 г., постановено по адм. дело № 5083/2020 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

1. ОТНОСНО: Одобряване на поименни списъци на магистрати и на хабилитирани преподаватели, за определяне чрез жребий на членове на конкурсната комисия по конкурса за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 20/02.06.2021 г. (обн. ДВ, бр. 48/08.06.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ОДОБРЯВА поименен списък на хабилитираните преподаватели по наказателно право, отговарящи на условията на чл. 189, ал. 5, изр. второ от ЗСВ, които да вземат участие в конкурсната комисия по обявения конкурс за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална следствена служба.
1.2. ОДОБРЯВА поименен списък на магистрати от Национална следствена служба, предложени по реда на чл. 189, ал. 8 от ЗСВ, отговарящи на условията на чл. 189, ал. 5, т. 10 и ал. 9 от ЗСВ, които да вземат участие в конкурсната комисия по обявения конкурс за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална следствена служба.
2. ОТНОСНО: Определяне чрез жребий на поименния състав на конкурсната комисия по конкурса за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 20/02.06.2021 г. (обн. ДВ, бр. 48/08.06.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий, на основание чл. 189, ал. 6 от ЗСВ, във връзка с чл. 189, ал. 5, т. 10 от ЗСВ, поименния състав на конкурсната комисия по обявения конкурс за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, както следва:
РЕДОВНИ ЧЛЕНОВЕ :
- Ваня Атанасова Дойчева - следовател в Национална следствена служба;
- Нелчо Андреев Неделчев - следовател в Национална следствена служба;
- Зоя Славчева Шеинкова - следовател в Национална следствена служба;
- Дора Танчева Минева – следовател в Национална следствена служба;
- проф. д.ю.н. Георги Иванов Митов – хабилитиран преподавател по наказателно право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“;
РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ :
- Светослав Донов Василев - следовател в Национална следствена служба);
- доц. д-р Здравка Владимирова Кръстева - хабилитиран преподавател по наказателно право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
3. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Валентина Велинова Николова от заеманата длъжност „следовател“ в Националната следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 26.07.2021 г.
4.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Николай Пейчев Казаков - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Търговище, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
4.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол" организацията по изпращане на отличието.
4.3. Решението по т. 4.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
5. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Николай Пейчев Казаков от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Търговище, както и от длъжността „прокурор“, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 16.08.2021 г.
6.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Димитър Георгиев Арнаудов - прокурор в Окръжна прокуратура - Шумен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
6.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол" организацията по изпращане на отличието.
6.3. Решението по т. 6.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
7. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Димитър Георгиев Арнаудов от заеманата длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Шумен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 01.08.2021 г.
8. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Светослав Венциславов Великов - прокурор в Районна прокуратура - Русе, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
9. ОТНОСНО: Кандидатура на прокурор за участие в процедура на Европейската комисия (ЕК) за подбор на командировани национални експерти (КНЕ) в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) с краен срок за изпращане на кандидатурите в Министерството на външните работи (МВнР) – 19.07.2021 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ОДОБРЯВА кандидатурата за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) на Европейската комисия, за вакантна позиция OLAF-С-2, на следния кандидат:
- Елка Темелкова Ваклинова– прокурор в Софийската градска прокуратура
9.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да предостави документите на кандидата на дирекция „Човешки ресурси“ в Министерство на външните работи за препращането им по съответния ред.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

10. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за кадрови промени в щатната численост на съдебните служители в Прокуратурата на Република България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 25 (двадесет и пет) щ. бр. за длъжности в Прокуратурата на Република България, както следва:
10.1. В звеното, подпомагащо Европейските делегирани прокурори:
- прокурорски помощник – 4 щ. бр.;
- главен експерт – 3 щ. бр.;
- системен администратор – 1 щ. бр.;
- шофьор-призовкар – 2 щ. бр.;
- завеждащ служба – 1 щ. бр.;
- съдебен деловодител – 3 щ. бр. и
- чистач – 1 щ. бр.
МОТИВИ: В изпълнение задължението на ПРБ за взаимодействие с децентрализираните органи на Европейската прокуратура след извършено проучване за броя и видовете длъжности на съдебните служители, необходими за подпомагане дейността на Европейските делегирани прокурори, анализ на същите в обособените администрации в другите страни и с оглед високата степен на отговорност за част от тези длъжности е налице необходимост от увеличаване щатната численост на съдебните служители в Прокуратурата на Република България, в звеното, подпомагащо Европейските делегирани прокурори.
10.2. „Главен специалист“ – 1 щ. бр. в Кабинет на главния прокурор.
МОТИВИ: Щатната бройка е необходима с оглед осигуряване дейността на главния прокурор, свързана с обработка на документи, поддържане на регистри и бази данни, техническо обезпечаване и др.
10.3. В сектор „Техническо обслужване“ при Администрацията на главния прокурор:
- Работник, поддръжка сгради/градинар – 1 щ. бр. и
- Чистач – 1 щ. бр.
МОТИВИ: Щатната бройка за чистач е необходима с оглед обособените след основен ремонт 26 работни кабинета в сградата на Съдебната палата с обща площ около 550 кв. м., които ще се ползват от магистрати и съдебни служители от ВКП и АГП, а щатната бройка за работник, поддръжка сгради/градинар е необходима за дейностите по поддържане на тревните площи в сградата на НСлС и двете учебни и почивни бази.
10.4. В щата на Върховна касационна прокуратура:
- завеждащ служба – 1 щ. бр. в отдел 01 „Специализиран“;
- съдебен деловодител – 1 щ. бр. в отдел 03 „Съдебен“;
- съдебен деловодител – 1 щ. бр. в отдел 05 „Аналитичен“;
- съдебен деловодител – 1 щ. бр. в отдел 06 „Административен“;
- прокурорски помощник – 1 щ. бр.
МОТИВИ: След обособяването на два нови отдела във Върховна касационна прокуратура, увеличаването броя на прокурорите и във връзка с обезпечаването на дейността им, част от администрацията на ВКП бе преструктурирана, а щ. бр. бяха преразпределени към щатовете на новите отдели.
Със съкращаването и преразпределението им се затрудни дейността и ефективността на четири от отделите във ВКП, поради което считаме, че щатната численост следва да бъде възстановена с преразпределените от тях щатни бройки.
10.5. В щата на ПД „Изгрев“ – гр. Бяла:
- сервитьор – 1 щ. бр. и
- работник, поддръжка сгради/пазач – 1 щ. бр.
МОТИВИ: С решение на Министерски съвет № 211/12.03.2021 г. на ПРБ е предоставена почивна база, находяща се в гр. Варна, район Приморски, к.к. Чайка, в резултат на което на ПРБ са предадени на отговорно пазене дълготрайни и недълготрайни материални активи.
Към настоящия момент в щата на почивната база не са разкрити щ. бр. за служители.
Преди решението за определяне структурата и числеността на съдебните служители в почивната база не възразяваме да бъдат разкрити две щ. бр. за длъжностите „работник, поддръжка сгради/пазач“ и „сервитьор“ в щата на ПД „Изгрев“ – гр. Бяла с оглед контрол на състоянието и изправността на техниката и присъствие при извършваните строително-ремонтни дейности. След назначаването на служителите, при сключване на трудовите им договори ще бъде определено за място на работа – гр. Варна, район Приморски, к.к. Чайка.
Увеличението на щатната численост на съдебните служители ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.
11. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за кадрови промени в администрацията на ПРБ – Софийска градска прокуратура и Районна прокуратура – Варна

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 (една) щ. бр. за длъжност „шофьор-куриер“ в 1 (една) щ. бр. за длъжност „старши специалист-снабдител и шофьор“ в щата на Софийска градска прокуратура.
МОТИВИ: Към настоящия момент дейността по осигуряване на стоки и материали, извън тези с договори по ЗОП и вътрешните правила, се извършва от шофьор-куриер. С оглед разделението на отговорностите, съгласно Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, считаме предложението за целесъобразно.
11.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в 1 (една) щ. бр. за длъжност „младши специалист-организационна дейност“ в щата на Софийска градска прокуратура.
МОТИВИ: Към момента дейността по административното и организационното обслужване на завеждащия следствен отдел и деловодната обработка на преписки и досъдебни производства се извършват от служител на длъжност „съдебен деловодител“.
Предвид по-високата степен на отговорност за изпълнение, сходството със задълженията на длъжността „младши специалист-организационна дейност“ и с цел постигане равнопоставеност във възнаграждението, исканата трансформация е необходима.
11.3. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен статистик“ в 1 (една) щ. бр. за длъжност „главен специалист-обработка на информацията и анализ“ в щата на Районна прокуратура – Варна.
МОТИВИ: Исканата трансформация е необходима предвид обема на дейностите по обобщаване на информацията в УИС на ПРБ, изготвяне на отчетите за дейността на РП-Варна и осигуряване на необходимата документация и информация, свързана с атестирането на магистратите.
11.4. РАЗКРИВА 1 (една) щ. бр. за длъжност „чистач“ по щата на Районна прокуратура – Варна.
МОТИВИ: Предвид увеличената щатна численост на РП-Варна, вследствие обособяването на ТО-Девня и ТО-Провадия, както и увеличения сграден фонд и въведените мерки по дезинфекция на всички помещения, считаме искането за обосновано.
Увеличението на щатната численост и извършените трансформации на съдебните служители ще бъдат финансово обезпечени за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ
12. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за трансформиране на щатна бройка за съдебен служител в щата на Районна прокуратура – Хасково

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 (една) щ. бр. за длъжност „работник, поддръжка сгради“ в 1 (една) щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в щата на Районна прокуратура – Хасково.
МОТИВИ: В щата на прокуратурата са утвърдени 31 щ. бр. за магистрати, обезпечени с 14 съдебни деловодители и 5 съдебни секретари. Съотношението общо служители/магистрати – 1,19 е доста по-ниско от средното за страната – 1,29. Ниско е и съотношението специализирана администрация/магистрати - 0,80.
Деловодната дейност е затруднена, поради недостатъчната обезпеченост със съдебни деловодители, затова в нея са ангажирани допълнително административния секретар и служители от общата администрация.
Щатната бройка за длъжността „работник, поддръжка сгради“ е разкрита в резултат оптимизиране на районните прокуратури, считано от 01.01.2021 г. и е заета до провеждане на конкурс, но тъй като за нея не може да се осигури достатъчна заетост е целесъобразна исканата трансформация в щ.бр. за съдебен деловодител за преодоляване на натовареността в РП-Хасково.
Разликата в размера на възнаграждението на исканата трансформация ще бъде финансово обезпечена за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.
13. ОТНОСНО: Кандидатура на прокурор за участие в процедура на Евроджъст с краен срок за кандидатстване пред Евроджъст – 19.07.2021 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ОДОБРЯВА кандидатурата за участие в процедурата за подбор за длъжността „командирован национален експерт“ към Отдела за работа с казуси (Casework Unit – 21-EJ-SNE-01) на Евроджъст, на следния кандидат:
- Светослав Николаев Стойнов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна
13.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да предостави документите на кандидата на дирекция „Човешки ресурси“ в Министерство на външните работи за препращането им по съответния ред.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Пламена Петкова Дичева - Атанасова - изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Габрово.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Пламена Петкова Дичева - Атанасова - изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Габрово.
15. ОТНОСНО: Решение № 8427 от 12.07.2021 г. на Върховния административен съд - Петчленен състав - ІІ колегия, по адм. дело № 868/2021 г., с което се отменя Решение № 12342 от 06.10.2020 г., постановено по адм. дело № 5083/2020 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение Решение № 8427 от 12.07.2021 г. на Върховния административен съд - Петчленен състав - ІІ колегия, по адм. дело № 868/2021 г., с което се отменя Решение № 12342 от 06.010.2020 г., постановено по адм. дело № 5083/2020 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение, и вместо него постановява: Отхвърля жалбата на Илчо Петров Петров – прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, против решение по т. 33.1 на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, взето с Протокол № 4 от 05 февруари 2020 г., с което е потвърдено наложеното му със Заповед № 106 от 09.12.2019 г. на административния ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 ЗСВ – „забележка“. Решенията да се приложат към кадровото дело на прокурора.


Закриване на заседанието – 14.04 ч.

 

 

Изготвил: /п/:
Катя Симова

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
15.07.2021 г.


 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд