КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 14
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 22 ЮЛИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: проф. Янаки Стоилов – служебен министър на правосъдието, и Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВА Севдалин Мавров
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.33 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ОТТЕГЛЯ т. 4 и т. 39 от дневния ред.
II. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
40. Проекти на становище по конституционно дело № 12/2021 г.
Внася: Комисията по правни въпроси
41. Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица (обн., ДВ, бр. 50 от 2015 г.).
Внася: Комисията по правни въпроси
42. Проект за изменение и допълнение на Правила за достъп до електронни съдебни дела в Единния портал за електронно правосъдие на Висшия съдебен съвет на Република България.
Внася: Комисията по правни въпроси
43. Проект на решение по искането на административния ръководител на Софийски районен съд за осигуряване на средства за изплащане на полагащо се трудово възнаграждение.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
44. Проект на решение по искането на административния ръководител на Военно-апелативен съд за осигуряване на средства за изплащане на възнаграждения по граждански договор.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
45. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Стара Загора за осигуряване на средства за обзавеждане на работни места за новоназначени съдебни помощници.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
46. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Дулово за осигуряване на средства за авариен ремонт на отоплителна инсталация.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
47. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Ботевград за осигуряване на средства за подмяна на компресор и дефектирала циркулационна помпа.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
48. Проект на решение по искането на административния ръководител на Административен съд София – град за осигуряване на средства за ремонт на западната фасада на сградата.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
49. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Ямбол за осигуряване на средства за текущ ремонт на зали и фоайе.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
50. Проект на решение за корекция по бюджета на Районен съд гр. Горна Оряховица за 2021 г. с цел осигуряване на средства за ремонтни дейности, доставка и монтаж на обзавеждане за съдебни зали и служба „Бюро съдимост“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
51. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Перник за осигуряване на средства за закупуване на климатици.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
52. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Златоград за осигуряване на средства за закупуване на климатици.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
53. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Горна Оряховица за осигуряване на средства за закупуване на климатици.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
54. Проект на решение по искането на административния ръководител на Окръжен съд гр. Ловеч за осигуряване на средства за закупуване на копирна машина.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
55. Проект на решение за корекция на бюджета на Районен съд гр. Нова Загора за 2021 г. с цел осигуряване на средства за текущ ремонт.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
...
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
57. Проект на решение относно получените и изразходваните командировъчни пари от членовете на Висшия съдебен съвет, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, главния прокурор на Република България, главния инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет и директора на Националния институт на правосъдието за ІI-ро тримесечие на 2021 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
58. Справка за размера на утвърдените и усвоените средства от органите на съдебната власт по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ към 30.06.2021 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
59. Проект на решение за създаване на работна група във връзка с разглеждане на искания от органите на съдебната власт за отпускане на парични помощи.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Предложение от министъра на правосъдието на основание чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от ЗСВ за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието на Република България – г-н Янаки Стоилов, за отстраняване от длъжност на главния прокурор на Република България – Иван Стоименов Гешев.
(Решението е взето без участието на Иван Гешев)
* * * * *
2. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на районните съдилища, свързано с назначаването на младшите съдии с продължен срок по чл. 240 от ЗСВ, и във връзка с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 26/29.06.2021 г., т. 10

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Враца, считано от датата на вземане на решението.
2.2. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Монтана, считано от датата на вземане на решението.
2.3. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Раднево, считано от датата на вземане на решението.
2.4. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Чирпан, считано от датата на вземане на решението.
2.5. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Ивайловград, считано от датата на вземане на решението.
2.6. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Свиленград, считано от датата на вземане на решението.
2.7. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 6 (шест) длъжности „съдия“ в Софийски районен съд, считано от датата на вземане на решението.
2.8. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Нова Загора, считано от датата на вземане на решението.
2.9. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Балчик, считано от датата на вземане на решението.
2.10. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 2 (две) длъжности „съдия“ в Районен съд - Пловдив, считано от датата на вземане на решението.
2.11. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Добрич, считано от датата на вземане на решението.
2.12. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Разград, считано от датата на вземане на решението.
2.13. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Омуртаг, считано от датата на вземане на решението.
2.14. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 3 (три) длъжности „съдия“ в Районен съд - Варна, считано от датата на вземане на решението.
2.15. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Севлиево, считано от датата на вземане на решението.
2.16. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Свищов, считано от датата на вземане на решението.
2.17. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Разград, считано от датата на вземане на решението.
2.18. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Ихтиман, считано от датата на вземане на решението.
2.19. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ във Военен съд-София, считано от датата на вземане на решението.
2.20. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Сливница, считано от датата на вземане на решението.
3. ОТНОСНО: Предложение от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет до Пленума на Висшия съдебен съвет за приемане на решение за избиране на нов член на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието от квотата на ВСС – представител на Съдийската колегия

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗБИРА Севдалин Мавров – член на Висшия съдебен съвет, за член на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието от квотата на ВСС – представител на Съдийската колегия.
4. (ОТТЕГЛЕНА)
5. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Враца за оптимизиране щатната численост на органа

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, щатната численост на Районна прокуратура-Враца с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
5.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура-Враца, считано от датата на вземане на решението.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

Разни

20. ОТНОСНО: Определяне на разпоредители на бюджета на съдебната власт с право на първи подпис

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ решение по т. 4.1.1. от Протокол № 30/03.10.2017 г. на Пленума на ВСС, изменено с протокол № 34/26.10.2017 г., т. 30 като разпоредителите по бюджета на съдебната власт с право на първи подпис са:
- Боян Магдалинчев, представляващ ВСС;
- Гергана Мутафова, член на ВСС.
21. ОТНОСНО: Предоставяне на права на комисия „Бюджет и финанси” за вземане на решения по управлението на бюджета на съдебната власт в периодите, когато не се провеждат заседания на пленума на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. ДЕЛЕГИРА на комисия „Бюджет и финанси", в състав не по-малко от четирима нейни членове, извън правомощията, предоставени й с решения на Пленума на ВСС по т. 12 от Протокол № 2/24.01.2019 г. и по т. 24 от Протокол № 2/04.02.2021 г., в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, ПРАВОМОЩИЕТО да приема решения, свързани с плащания и с финансирането на органите на съдебната власт, и взаимоотношенията с компетентните държавни органи във връзка с бюджета на съдебната власт.
21.2. ДЕЛЕГИРА на комисия „Бюджет и финанси“, в състав не по-малко от четирима нейни членове, в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, ПРАВОМОЩИЕТО да приема решения за предоставяне на информация в Министерството на правосъдието във връзка с изготвянето на проект на бюджет на съдебната власт за 2022 г. и бюджетните прогнози за 2023 г. и 2024 г.
Мотиви:
Съгласно Решение на Министерски съвет № 64/22.01.2021 г. за бюджетната процедура за 2022 г. в срок до 01.09.2021 г. министърът на финансите дава указания на първостепенните разпоредители с бюджет и определя сроковете за подготовката и представянето на годишните проекти за бюджети за 2022 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2023 г. и 2024 г. /т. 2.2.3 от РМС № 64/2021 г./.
21.3. ДЕЛЕГИРА на комисия „Бюджет и финанси“, в състав не по-малко от четирима нейни членове, в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, ПРАВОМОЩИЕТО да приема решения за възлагането, организирането, провеждането и прекратяването на процедури за възлагане на обществени поръчки, съгласно одобрения с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 5/25.03.2021 г., т. 21 График за планираните обществени поръчки за 2021 г. на ВСС, както и за сключването, изменението и прекратяването на договори във връзка с цялостната организация на предстоящото Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС.
21.4. Делегирането на посочените в т. 21.1, т. 21.2 и т. 21.3 правомощия се отнася за периода след последния Пленум на ВСС през м. юли 2021 г. до първия Пленум на ВСС през м. септември 2021 г.
21.5. Комисия „Бюджет и финанси“ да уведоми Пленума на ВСС за приетите от нея решения по т. 21.1, т. 21.2 и т. 21.3 от настоящото решение на първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.
30. ОТНОСНО: Предоставяне на права на Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет за приемане на решения в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

30.1. ДЕЛЕГИРА на Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет в състав не по-малко от четирима нейни членове в периода, когато не се провеждат заседания на Пленума на ВСС, следните правомощия:
30.1.1. Да приема решения, свързани с организиране управлението и стопанисването на сграден фонд за нуждите на съдебната власт.
30.1.2. Да приема решения за утвърждаване на актуализирано поименно разпределение на капиталовите разходи по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ и § 52-02 „Придобиване на ДМА“ в рамките на утвърдената обща годишна задача за 2021 г., след съгласуване с Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС.
30.2. Делегирането на посочените в т. 30.1.1 и т. 30.1.2 правомощия се отнася за периода след последния Пленум на ВСС през м. юли 2021 г. до първия Пленум на ВСС през м. септември 2021 г.
30.3. Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на ВСС да уведоми Пленума на ВСС за приетите решения по т. 30.1.1 и т. 30.1.2 на първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет през месец септември 2021 г.

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

32. ОТНОСНО: Проект за изменение и допълнение на Наредба № 1/09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

32.1. ПРИЕМА Наредба № 1/09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, като внася следните изменения и допълнения в Проекта:
- Параграф 21 придобива следната редакция: „В чл. 13, досегашната ал. 7 става ал. 8 и се отменя. Досегашните ал. 8, 9, 10, 11 и 12 стават съответно 9, 10, 11, 12 и 13“;
- В § 22 цифрата „11“ се заменя с „12“;
- В § 23 цифрата „12“ се заменя с „13“;
- Параграф 25 придобива следната редакция: „В чл. 19, ал. 1 изразът „по въпроси, по които няма противоречиви решения и има произнасяне на касационната инстанция“ се заменя с „по въпроси, по които има произнасяне на касационната инстанция и няма противоречиви решения“;
- В § 42 изразът „“24“ се „ се заличава;
- Параграф 73 придобива следната редакция: „В чл. 39, ал. 4 точка 21 се заличава, като се създават нови точка 21 и точка 22 със следното съдържание:“;
- В § 76 цифрата „ал. 4“ се заменя с „ал. 5“;
- В § 80 след цифрата „4“ изразът „се отменя“ се заличава и се добавя „става т. 5 и се отменя“.
32.2. Наредба № 1/09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт ДА СЕ ОБНАРОДВА в Държавен вестник.
32.3. След обнародване на Наредба № 1/09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт в Държавен вестник, същата ДА СЕ ПУБЛИКУВА на интернет сайта на Висшия съдебен съвет, раздел „Нормативни и вътрешни актове“ – „Актове на ВСС“ – „Нормативни актове на ВСС“.
33. ОТНОСНО: Проект на Указания за акредитация на представители на средствата за масова информация при отразяване на Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

33.1. ОДОБРЯВА Указания за акредитация на представители на средствата за масова информация при отразяване на Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет.
33.2. Указанията за акредитация на представители на средствата за масова информация при отразяване на Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет сайта на Висшия съдебен съвет в раздел „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС“.
* * * * *
36. ОТНОСНО: Изпълнение на поддейност 1.8 „Изготвяне на пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство за въвеждане на оптимизирана съдебна карта“ от обхвата на дейност 1 „Разработване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури“ по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

36. 1. ПРИЕМА изготвения от "Глобал Адвайзърс" АД пакет от предложения за изменения в законодателството за въвеждане на оптимизирана съдебна карта.
36.2. ИЗПРАЩА на министъра на правосъдието, в изпълнение на Дейност 1 „Разработване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури“ от обхвата на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”, изпълняван от Висшия съдебен съвет по Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

40. ОТНОСНО: Проекти на становище по конституционно дело № 12/2021 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

40.1. Разпоредбите на чл. 64, ал. 2, изречение второ от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) (обн., ДВ, бр. 86 от 28.10.2005 г., посл. изм., ДВ., бр. 29 от 09.03.2021 г.) не са противоконституционни, тъй като не противоречат на чл. 29, ал. 1, чл. 30, ал. 1 и чл. 56 във вр. с чл. 122 от Конституцията на Република България.
40.2. Становището да се изпрати на Конституционния съд на Република България.
41. ОТНОСНО: Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица (обн., ДВ, бр. 50 от 2015 г.)

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗРАЗЯВА положително становище по проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, като предлага редакционно изменение със следното съдържание:
- В чл. 38, ал. 3, т. 3 изразът „вида експертиза на вещото лице“ да се замени със „специалност/специални знания на вещото лице в съответната област на науката, изкуството или техниката“.
42. ОТНОСНО: Проект за изменение и допълнение на Правила за достъп до електронни съдебни дела в Единния портал за електронно правосъдие на Висшия съдебен съвет на Република България

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

42.1. ПРИЕМА изменение и допълнение на Правила за достъп до електронни съдебни дела в Единния портал за електронно правосъдие на Висшия съдебен съвет на Република България, с направените от г жа Олга Керелска препоръки към сформираната със Заповед № ВСС-5873/17.06.2020 г. на главния секретар на ВСС работна група, като в предложения проект се нанесат следните редакционни изменения:
- В чл. 3, ал. 2 изразът „нотариално заверено пълномощно“ да се замени с „пълномощно с нотариална заверка на подписа“;
- В чл. 5, ал. 2 изразът „нотариално заверено пълномощно“ да се замени с „пълномощно с нотариална заверка на подписа“;
- В чл. 19, ал. 2 изразът „лично, на място в“ да се замени с предлога „до“.
42.2. Правилата за достъп до електронни съдебни дела в Единния портал за електронно правосъдие на Висшия съдебен съвет на Република България ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет сайта на Висшия съдебен съвет в секция „Единен портал за електронно правосъдие“, раздел „Електронни съдебни дела“.

(Точките от 6 до т.19 вкл., от т.22 до т.29 вкл., т.31, т.34. т.35, от т.37 до т.38 вкл., от т.43 до т.59 вкл. ще бъдат разгледани на следващото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет)

Закриване на заседанието – 18.54 ч.

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Невенка Шопска


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на: 
23.07.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд