КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 30
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 27 ЮЛИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩ: Севдалин Мавров
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието - 9,39 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
21. Доклад относно проведена среща на членове на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд.
Внася: Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
22. Проект на решение по предложение от изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Окръжен съд – Видин за обявяване на конкурс за заемане на 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Видин.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
23. Проект на решение по молбата на Александър Христов Александров – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово, за преназначаване, по реда на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на длъжност „съдия“ в Административен съд – Габрово.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
24. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Деница Божидарова Петкова – съдия в Районен съд – Добрич.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
25. Проект на решение за периодично атестиране на Мариана Колева Гунчева – съдия в Районен съд – Кърджали.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
26. Проект на решение за периодично атестиране на Росица Тодорова Кюртова – съдия в Окръжен съд – Пловдив.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
27. Проект на решение за периодично атестиране на Атанас Димов Атанасов – съдия в Окръжен съд – Стара Загора.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
28. Проект на решение за повишаване на Донка Иванова Паралеева – съдия в Районен съд – Пирдоп, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
29. Проект на решение за повишаване на Елена Светлинова Шипковенска – съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
30. Проект на решение за повишаване на Валентина Жекова Иванова – съдия в Районен съд – Хасково, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
31. Проект на решение за повишаване на Йоханна Иванова Антонова – съдия в Районен съд – Търговище, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
32. Проект на решение за повишаване на Антоанета Йорданова Атанасова – съдия в Окръжен съд – Русе, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
33. Протокол от проведена среща на 09.07.2021 г. с административните ръководители на окръжните съдилища с членовете на конкурсните комисии в конкурсите за повишаване в длъжност „съдия“ в окръжен съд, както и с членове на помощни атестационни комисии, във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27/30.06.2021 г.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
34. Информация относно дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на ВСС.
Внася: Атанаска Дишева – член на Висшия съдебен съвет

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

(Постъпила справка от съдилищата във връзка с COVID 19 към 27.07.2021 г.)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Решение № 8463 от 13 юли 2021 г. на Върховния административен съд, Петчленен състав – II колегия, по административно дело № 2860/2021 г., с което оставя в сила Решение № 15273 от 9.12.2020 г., постановено по адм. дело № 1841/2020 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. Приема за сведение Решение № 8463 от 13 юли 2021 г. на Върховния административен съд, Петчленен състав – II колегия, по адм. дело № 2860/2021 г., с което оставя в сила Решение № 15273 от 09.12.2020 г., по адм. дело № 1841/2020 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение, с което се отхвърля жалбата на Йорданка Николова Ваклева против решение на съдийската колегия на ВСС по Протокол № 2/28.01.2020 г. по дисциплинарно дело № 28/2017 г. по описа на ВСС, с което й е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт – дисциплинарно освобождаване от длъжност.
2.2. Прилага решенията към кадровото дело на Йорданка Николова Ваклева.
ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ
3. ОТНОСНО: Изслушване на полк. Лидия Петрова Евлогиева – Иванова – съдия във Военен съд – София, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за периодично атестиране

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ПРИЕМА заявление с вх. № 6235/21.07.2021 г. от Лидия Петрова Евлогиева – Иванова – съдия във Военен съд - София, относно уведомяването й за настоящото произнасяне на Съдийската колегия на ВСС, както и изразеното становище по същество в заявлението.
3.2. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Лидия Петрова Евлогиева - Иванова - съдия във Военен съд - София срещу изготвената комплексна оценка за периодично атестиране.
3.3. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Лидия Петрова Евлогиева - Иванова - съдия във Военен съд - София.
3.4. ПРИЕМА, на основание чл. 205 ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" - 99 (деветдесет и девет) точки на Лидия Петрова Евлогиева - Иванова - съдия във Военен съд - София.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

4. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Емилиян Кирилов Ангелов - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд - Шумен на длъжност „съдия“ в Районен съд-Шумен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Районен съд - Шумен.
5. ОТНОСНО: Приемане на окончателен списък на одобрените кандидати за младши съдии по обявения конкурс с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2/26.01.2021 г., съобразно заявеното им желание

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА, на основание чл. 186, ал. 7 от ЗСВ, окончателен списък на одобрените кандидати за младши съдии, съобразно заявеното им желание, както следва:
1. Яна Борисова – Софийски градски съд;
2. Ванина Младенова – Софийски градски съд;
3. Гюлсевер Сали – Софийски градски съд;
4. Петя Попова – Софийски градски съд;
5. Георги Стоев – Софийски градски съд;
6. Биляна Симчева – Софийски градски съд;
7. Теодора Иванова – Софийски градски съд.
6. ОТНОСНО: Назначаване на кандидатите за младши съдии в окръжните съдилища по обявени конкурси с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/21.01.2020 г. и Протокол
№ 3/29.01.2019 г., успешно завършили обучение в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Господин Стоянов Тонев на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Бетина Богданова Бошнакова на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.3. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Калина Венциславова Станчева на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.4. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Теодора Ангелова Карабашева на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.5. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Величка Запрянова Запрянова на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Пловдив, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.6. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Теодора Мирославова Петрова на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.7. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Божидар Иванов Стаевски на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.8. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Десислава Александрова Алексиева на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.9. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Виктория Марианова Станиславова на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.10. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Стойчо Тодоров Попов на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.11. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Антоанета Георгиева Ивчева на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.12. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Яна Емилова Владимирова - Панова на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.13. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Десислава Стилиянова Чернева на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.14. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Светослав Николаев Николов на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - София, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.15. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Димитър Пенчев Стоянов на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Бургас, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.16. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Мария Стоянова Танева на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Кюстендил, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.17. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Симона Радославова Донева на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Варна, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.18. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Илина Любомирова Гачева на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд – Велико Търново, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.19. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Моника Христофорова Христова на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Благоевград, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.20. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Кристиян Антониев Попов на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Бургас, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.21. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Славена Галинова Койчева на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Габрово, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.22. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Георги Илианов Алипиев на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Плевен, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.23. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Александър Валентинов Цветков на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Варна, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.24. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Радослав Руменов Ангелов на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Ловеч, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.25. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Михаил Драгомиров Драгнев на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Русе, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.26. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Крум Борисов Гечев на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Смолян, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.27. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Анита Христова Велева на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Ямбол, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.28. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Борис Димитров Царчински на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Търговище, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.29. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Симеон Илиянов Светославов на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Сливен, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.30. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Петър Милков Милев на длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд - Разград, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
6.31. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 258а, ал. 3 от ЗСВ, Мария Николаева Стойкова на длъжност „младши съдия“ в Софийски градски съд, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.08.2021 г.
7. ОТНОСНО: Назначаване на младши съдии в окръжните съдилища от обявен конкурс с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 04/30.01.2018 г., на длъжност „съдия“ в районен съд, с продължен срок по чл. 240, ал. 2 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Десислава Йорданова Йорданова - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Константина Миткова Христова - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.3. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Адриана Дичева Атанасова - Иванова младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.4. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Роси Петрова Михайлова - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.5. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Светлозар Димитров Димитров - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.6. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Симона Иванова Углярова - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.7. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Иван Георгиев Киримов - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.8. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Николай Светлинов Василев - младши съдия в Окръжен съд - София, на длъжност „съдия" в Районен съд - Сливница, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.9. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Боряна Красимирова Иванова - Гащарова - младши съдия в Окръжен съд - София, на длъжност „съдия" в Районен съд - Ихтиман, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.10. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Светослав Николаев Узунов - младши съдия в Окръжен съд - Пловдив, на длъжност „съдия" в Районен съд - Пловдив, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.11. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Зорница Николова Тухчиева - Вангелова - младши съдия в Окръжен съд - Пловдив, на длъжност „съдия" в Районен съд - Пловдив, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.12. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Христо Георгиев Иванов - младши съдия в Окръжен съд - Пловдив, на длъжност „съдия" в Районен съд - Пловдив, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.13. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Филип Стоянов Радинов - младши съдия в Окръжен съд - Варна, на длъжност „съдия" в Районен съд - Варна, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.14. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Иван Стойнов Иванов - младши съдия в Окръжен съд - Варна, на длъжност „съдия" в Районен съд - Варна, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.15. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Насуф Исмал Насуф - младши съдия в Окръжен съд - Варна, на длъжност „съдия" в Районен съд - Варна, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.16. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Красен Пламенов Вълев - младши съдия в Окръжен съд - Бургас, на длъжност „съдия" в Районен съд - Бургас, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.17. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Светослав Иванов Иванов - младши съдия в Окръжен съд – Велико Търново, на длъжност „съдия" в Районен съд - Свищов, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.18. ВЪЗЛАГА на назначените младши съдии да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.
8. ОТНОСНО: Искане от Мария Митева Лалова – съдия в Апелативен съд – София, и от Татяна Валентинова Грозданова – Чакърова – съдия в Окръжен съд – София, за прекратяване на обявения по Протокол № 34/13.10.2020 г. конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд, Наказателна колегия, и обявяване на нов конкурс (отложена с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 29/20.07.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането от Мария Митева Лалова - съдия в Апелативен съд – София и Татяна Валентинова Грозданова - Чакърова - съдия в Окръжен съд - София, за прекратяване на обявения с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 34/13.10.2020 г. конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд – Наказателна колегия.
9. ОТНОСНО: Молба от Галина Владимирова Захарова – заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателна колегия, във връзка с обявения, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 34/13.10.2020 г., конкурс за повишаване във Върховния касационен съд, Наказателна колегия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ОТЛАГА произнасянето по въпроса правилно ли са сформирани конкурсните комисии по обявените, с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 34/13.10.2020 г. конкурси за повишаване във Върховен касационен съд – гражданска и наказателна колегия.
9.2. ОТХВЪРЛЯ предложението на Галина Захарова – заместник-председател и ръководител на наказателна колегия на Върховен касационен съд и предложението на Светла Димитрова – заместник-председател и ръководител на гражданска колегия на Върховен касационен съд за прекратяване на обявените, с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 34/13.10.2020 г. конкурси за повишаване във Върховен касационен съд – наказателна и гражданска колегия.
9.3. Връща преписката на Комисията по атестирането и конкурсите за предприемане на необходимите мерки за изпращане на конкурсната комисия на делата на кандидатите по конкурса за повишаване във Върховен касационен съд – наказателна колегия.
10. ОТНОСНО: Заявление от Димитрина Ангелова Йорданова – съдия в Софийския градски съд, за повишаване, на основание чл. 193, ал. 6 вр. ал. 7 от ЗСВ вр. § 72, ал. 1 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ, в длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд, Наказателна колегия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Връща на Комисията по атестирането и конкурсите за произнасяне по искането на Димитрина Ангелова Йорданова - съдия в Софийския градски съд, за повишаване на основание чл. 193, ал. 6, във връзка с ал. 7 от ЗСВ, във връзка с § 72, ал. 1 ПЗР на ЗИДЗСВ, в длъжност „съдия" във Върховния касационен съд, Наказателна колегия.
11. ОТНОСНО: Проект на решение по молба от Мариника Кунева Чернева – заместник-председател и ръководител на I-ва колегия на Върховния административен съд, за поправка на очевидна фактическа грешка в решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/22.06.2021 г., т. 15.2

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПУСКА, на основание чл. 36, ал. 5 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, поправка на очевидна фактическа грешка в решението си по Протокол
№ 24/22.06.2021 г., т. 15.2, като името „Мариника Кунева Николова-Чернева“ следва да се чете „Мариника Кунева Чернева“.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, предварително атестиране на Мирослав Руменов Саневски - съдия в Районен съд - Дупница.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Мирослав Руменов Саневски - съдия в Районен съд - Дупница.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Димитър Руменов Беровски - съдия в Районен съд – Благоевград.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Димитър Руменов Беровски - съдия в Районен съд – Благоевград.
13.3. Димитър Руменов Беровски - съдия в Районен съд - Благоевград, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Цанко Танев Грозев - съдия във Военен съд - София.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Цанко Танев Грозев - съдия във Военен съд - София.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ периодично атестиране на Калин Иванов Калпакчиев - съдия в Апелативен съд - София.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Калин Иванов Калпакчиев - съдия в Апелативен съд – София.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Наталия Панайотова Неделчева - съдия в Окръжен съд – Варна.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Наталия Панайотова Неделчева - съдия в Окръжен съд - Варна.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Кристина Иванова Тодорова - съдия в Районен съд - Сливница.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Кристина Иванова Тодорова - съдия в Районен съд - Сливница.
18. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Неделина Евгениева Маринова - Парашкевова - съдия в Районен съд - Варна, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
19. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Кристина Янкова Табакова - съдия в Районен съд - Пловдив, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
20. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Пламен Маринов Дойков - съдия в Районен съд - Малко Търново, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

21. ОТНОСНО: Доклад относно проведена среща на членове на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Намалява състава на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд на четирима членове.
Обявява поименния състав на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, както следва: Петя Шишкова - съдия във Върховния касационен съд, Жанина Начева - съдия във Върховния касационен съд, Камен Иванов - съдия в Апелативен съд-София и полковник Генко Драгиев – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Военно-апелативен съд.
22. ОТНОСНО: Проект на решение по предложение от изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Окръжен съд - Видин за обявяване на конкурс за заемане на 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Видин

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Оставя без уважение предложението от изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Окръжен съд - Видин за обявяване на конкурс за заемане в гражданското отделение на съда на 1 (една) свободна длъжност за съдия.
23. ОТНОСНО: Молба от Александър Христов Александров - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово, за преназначаване, по реда на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на длъжност „съдия“ в Административен съд - Габрово

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата от Александър Христов Александров - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово, за преназначаване, по реда на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на длъжност „съдия“ в Административен съд - Габрово.
24.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Деница Божидарова Петкова - съдия в Районен съд - Добрич.
24.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Деница Божидарова Петкова - съдия в Районен съд - Добрич.
24.3. Деница Божидарова Петкова - съдия в Районен съд - Добрич, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
25.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Мариана Колева Гунчева - съдия в Районен съд - Кърджали.
25.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Мариана Колева Гунчева - съдия в Районен съд - Кърджали.
26.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Росица Тодорова Кюртова - съдия в Окръжен съд - Пловдив.
26.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Росица Тодорова Кюртова - съдия в Окръжен съд - Пловдив.
27.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Атанас Димов Атанасов - съдия в Окръжен съд - Стара Загора.
27.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Атанас Димов Атанасов - съдия в Окръжен съд - Стара Загора.
28. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Донка Иванова Паралеева - съдия в Районен съд - Пирдоп, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
29. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Елена Светлинова Шипковенска - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
30. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Валентина Жекова Иванова - съдия в Районен съд - Хасково, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
31. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Йоханна Иванова Антонова - съдия в Районен съд - Търговище, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
32. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Антоанета Йорданова Атанасова - съдия в Окръжен съд - Русе, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
33. ОТНОСНО: Протокол от проведена среща на 09.07.2021 г. с административните ръководители на окръжните съдилища с членовете на конкурсните комисии в конкурсите за повишаване в длъжност „съдия“ в окръжен съд, както и с членове на помощни атестационни комисии, във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол
№ 27/30.06.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение протокол от проведена среща на 09.07.2021 г. с административните ръководители на окръжните съдилища с членовете на конкурсните комисии в конкурсите за повишаване в длъжност „съдия“ в окръжен съд, както и с членове на помощни атестационни комисии, във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол
№ 27/30.06.2021 г.
34. Информация относно дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на ВСС.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ информация относно дисциплинарно дело № 4/2020 Г. по описа на ВСС.

Закриване на заседанието – 14,10 ч.

Изготвил: /п/:
Вася Йорданова
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
28.07.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд