КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 31
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 31 АВГУСТ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВА Вероника Имова
На заседанието присъства Стефка Инджова – за главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно Заповед № ВСС – 12349/23.08.2021 г.
Откриване на заседанието – 10.16 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
3. Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 8/2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет.
Внася: Дисциплинарен състав
4. Предложение за попълване състава на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ към Пленума на Висшия съдебен съвет.
Внася: Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“
5. Проект на решение по молбата на Рената Георгиева Мишонова – Хальова – съдия в Окръжен съд – Враца и национално лице за контакт на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България (НСМГТДРБ) – граждански дела, за освобождаването от членство в Мрежата и от функцията „национално лице за контакт по граждански дела“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
6. Проект на решение по Заповед № РД-07-210/08.07.2021 г. на административния ръководител на Районен съд – Гоце Делчев, с която е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, на Костадин Димитров Попов – съдия в Районен съд – Гоце Делчев.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
7. Предложение във връзка с проектно искане по линия на Инструмента за техническа подкрепа към главна дирекция „Реформи“ в ЕК на проект „Повишаване на аналитичния капацитет на Висшия съдебен съвет в областта на планирането и администрирането на съдебната система чрез оптимизиране на статистическата отчетност от дейността на съдилищата в Република България“.
Внася: Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“
8. Проект на решение по кандидатура на съдия за участие в процедура на Европейската служба за външна дейност за подбор на командировани експерти по Втора заявка за принос към съветническата мисия на ЕС за реформа в сектора на гражданската сигурност в Украйна (EUAM Ukraine) за 2021 г., с краен срок за изпращане на кандидатурите в Министерството на външните работи (МВнР) – 12.08.2021 г.
Внася: Дирекция „Международна дейност и протокол“
9. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд – Ботевград за разкриване на 2 (две) щатни бройки за длъжност „съдебен деловодител“.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“
10. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд – Пловдив за разкриване на 9 (девет) щатни бройки за съдебни служители.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“
11. Проект на решение по предложение от административния ръководител на Районен съд - Пловдив за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Деян Стоянов Вътов – съдия в Районен съд – Пловдив.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Произнасяне по допустимостта на предложенията относно кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ДОПУСКА, на основание чл. 29г, ал. 3 от ЗСВ, до участие в избора на член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите кандидата Деян Иванов Денев – съдия в Окръжен съд-Варна.
1.2. ДОПУСКА, на основание чл. 29г, ал. 3 от ЗСВ, до участие в избора на член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите кандидата Марина Михайлова Дойчинова – съдия във Върховния административен съд.
1.3. ОБЯВЯВА решенията по т. 1.1 и т. 1.2 на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет
(Поканен, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ПРИЕМА предложението на мнозинството от дисциплинарния състав за допустимост на производството.
2.2. НЕ ВЗЕ РЕШЕНИЕ по предложението на мнозинството от дисциплинарния състав за неналагане на дисциплинарно наказание на Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд по дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на ВСС
2.3. НЕ ПРИЕМА предложението за налагане на дисциплинарно наказание на Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд, по дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на ВСС, като на основание чл. 33, ал. 4, изречение второ от Закона за съдебната власт същото се счита за отхвърлено.
2.4. ОТМЕНЯ решението по точка 2.3 поради липса на предмет на същото.
2.5 ОТЛАГА произнасянето по точка 2 по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на ВСС за заседанието на Съдийската колегия на ВСС, насрочено за 21.09.2021 г.
(В обсъждането и гласуването не участва Севдалин Мавров поради направен самоотвод)

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

3. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 8/2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет
(Поканена, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. На основание чл. 310, ал. 6 ЗСВ, ПРЕКРАТЯВА производството по дисциплинарно дело № 8/2020 г. по описа на ВСС, в частта относно допуснатото от Рая Петкова Йончева - съдия в Окръжен съд - Разград, бездействие по НОХД № 9/2008 г. по описа на Окръжен съд — Разград за периода от 01.07.2008 г. до 09.06.2015 г.; по ЧНД № 473/2006 г. по описа на Окръжен съд - Разград за периода от 22.02.2010 г. до 09.06.2015 г. и по НОХД № 2/1996 г. по описа на Окръжен съд - Разград за периода от 06.11.2011 г. до 09.06.2015 г., поради изтичане на пет години от извършване на нарушението.
3.2. НЕ ПРИЕМА предложението на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 8/2020 г. по описа на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от ЗСВ – „забележка“ на Рая Петкова Йончева - съдия в Окръжен съд - Разград, като на основание чл. 33, ал. 4, изречение второ от ЗСВ същото се счита за отхвърлено.
3.3. На основание чл. 320, ал. 5 от ЗСВ във връзка с ал. 3, т. 2, буква „в“ от ЗСВ, поради направени предложения за налагане на по-тежки наказания, ОТЛАГА произнасянето по дисциплинарно дело № 8/2020 г. по описа на ВСС за 21.09.2021 г., като за същата дата се уведоми привлеченото към дисциплинарна отговорност лице за предложението за налагане на по-тежко наказание и да му се предостави възможност да бъде изслушано и да даде писмени разяснения.
4. ОТНОСНО: Предложение за попълване състава на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ към Пленума на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Предлага да бъде попълнен съставът на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ към Пленума на Висшия съдебен съвет с Боян Новански - представител на Съдийската колегия.
Изпраща решението на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“, която да го внесе по съответния ред за разглеждане в заседание на Пленума на ВСС.
5. ОТНОСНО: Проект на решение по молба от Рената Георгиева Мишонова - Хальова - съдия в Окръжен съд Враца и национално лице за контакт на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България (НСМГТДРБ) - граждански дела, за освобождаването ? от членство в Мрежата и от функцията „национално лице за контакт по граждански дела“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСВОБОЖДАВА, във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 29/20.07.2021 г., т. 20, Рената Георгиева Мишонова – Хальова – съдия в Окръжен съд – Враца от членство в НСМГТД и от функцията й „национално лице за контакт по граждански дела“.
6. ОТНОСНО: Заповед № РД-07-210/08.07.2021 г. на административния ръководител на Районен съд – Гоце Делчев, с която е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, на Костадин Димитров Попов – съдия в Районен съд – Гоце Делчев

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. На основание чл. 314, ал. 4 от Закона за съдебната власт, ОТМЕНЯ наложеното със Заповед № РД-07-210/08.07.2021 г. на административния ръководител на Районен съд – Гоце Делчев дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 ЗСВ - „забележка“, на Костадин Димитров Попов – съдия в Районен съд – Гоце Делчев.
6.2. ПРИЛАГА Заповед № РД-07-210/08.07.2021 г. на административния ръководител на Районен съд – Гоце Делчев, ведно с решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, към кадровото дело на съдията.
7. ОТНОСНО: Предложение във връзка с проектно искане по линия на Инструмента за техническа подкрепа към главна дирекция „Реформи“ в ЕК на проект „Повишаване на аналитичния капацитет на Висшия съдебен съвет в областта на планирането и администрирането на съдебната система чрез оптимизиране на статистическата отчетност от дейността на съдилищата в Република България“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС, насрочено за 21.09.2021 г.
8. ОТНОСНО: Кандидатура на съдия за участие в процедура на Европейската служба за външна дейност за подбор на командировани експерти по Втора заявка за принос към съветническата мисия на ЕС за реформа в сектора на гражданската сигурност в Украйна (EUAM Ukraine) за 2021 г., с краен срок за изпращане на кандидатурите в Министерството на външните работи (МВнР) – 12.08.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ подаването в ЕВСД чрез електронното приложение Goalkeeper Registrar кандидатурата за участие в процедурата на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) за подбор на командировани експерти по Втора заявка за принос към съветническата мисия на ЕС за реформа в сектора на гражданската сигурност в Украйна (EUAM Ukraine) за 2021 г. за вакантна позиция UAO 096 – старши съветник по правната реформа (координатор на екип), на следния кандидат:
Владимир Руменов Руменов - съдия в Районен съд – Пловдив.
9. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Ботевград за разкриване на 2 (две) щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) щатна бройка за длъжността „съдебен деловодител“ в Районен съд – Ботевград, считано от 01.09.2021 г.
МОТИВИ: Съдът е един от натоварените районни съдилища, което е тенденция за последните години. За 2020 г. действителната натовареност на съда по брой дела за разглеждане на един съдия месечно е 44.45, при 39.89 средно за районните съдилища, извън областните центрове в страната. В РС-Ботевград работят общо 6 съдии, 1 съдия по вписванията и 2 ДСИ, които се подпомагат от 20 съдебни служители. Съотношението съдебна администрация / съдии е 3,33, което е доста под средното - 4,06. Съдът разполага с 6 щ.бр. за „съдебни деловодители“, двама от които са за БС и ДСИ. Този брой е недостатъчен, предвид високата натовареност, работата с ЕИСС, обслужването на дейността на ДСИ, Бюрото за съдимост и др., поради което счита искането на председателя за разкриване на 1 щ.бр. за съдебен деловодител за основателно.
След разкриването на 1 щат за „съдебен деловодител“ съотношението съдебни служители общо / съдии ще бъде 3.50.
Щатната бройка ще бъде осигурена от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щ.бр. за длъжността „съдебен деловодител“.
9.2. ОТХВЪРЛЯ искането на административния ръководител на Районен съд – Ботевград за увеличаване щатната численост с още 1 (една) щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“.
9.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки на съда.
10. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Пловдив за разкриване на 9 (девет) щатни бройки за съдебни служители

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 5 (пет) щатни бройки за длъжност „съдебен деловодител“ в Районен съд - Пловдив, считано от 01.09.2021 г.
МОТИВИ: РС-Пловдив е един от най-натоварените районни съдилища, което е тенденция за последните години и разполага със 158 щ.бр. за съдебната администрация, обслужващи 58 съдии, 12 СВ и 8 ДСИ. С Решения на СК, считано от 01.01.2021 г. са отпуснати 2 щ.бр. за длъжност „системен администратор“ и 3 щ.бр. за „съдебен помощник“ от 13.04.2021 г. и към момента съотношението съдебни служители-общо / съдии е 2.72, при 2.81 средно за районните съдилища в областните градове.
За 2020 г. действителната натовареност на съда по брой дела за разглеждане на един съдия месечно е 59.26, при 51.08 средно. От м. юни със заповед на председателя е създадена „Електронна регистратура“, която се обслужва от деловодители и секретари, съвместяващи дейността с вменените им в длъжностни характеристики задължения, което създава изключителни затруднения и прекомерна натовареност. Предвид въвеждането в експлоатация на ЕИСС, обслужването дейността на ДСИ и бюрата за съдимост в районните съдилища, както и новосъздадената в РС-Пловдив „Електронна регистратура“ е налице необходимост от отпускане на щатни бройки за деловодители.
След разкриването на 5 щ.бр. за „съдебен деловодител“ съотношението съдебни служители общо / съдии ще бъде 2.81.
Щатните бройки за „съдебен деловодител“ ще бъдат осигурени от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щ.бр. за длъжността „съдебен деловодител“.
10.2. ОТХВЪРЛЯ искането на административния ръководител на Районен съд – Пловдив за увеличаване щатната численост за съдебната администрация в частта за 1 (една) щ.бр. за длъжност „съдебен статистик“ и 2 (две) щ.бр. за длъжност „съдебен секретар“.
10.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки на съдилищата.
11. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Районен съд - Пловдив за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Деян Стоянов Вътов – съдия в Районен съд – Пловдив

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. На основание чл. 316, ал. 1 от Закона за съдебната власт, ОБРАЗУВА ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО за налагане на дисциплинарно наказание на Деян Стоянов Вътов – съдия в Районен съд - Пловдив.
11.2. На основание чл. 316, ал. 3 от ЗСВ, ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Даниела Марчева, Севдалин Мавров и Олга Керелска.
11.3. На основание чл. 316, ал. 3 от ЗСВ, ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава, който е и докладчик – Севдалин Мавров. 

Закриване на заседанието – 17.52 ч.

Изготвил: /п/:
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Зоя Костова
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Стефка Инджова:
За главен секретар на ВСС
(съгласно Заповед № ВСС - 12349/23.08.2021 г.)

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
02.09.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд