КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 33
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 28 СЕПТЕМВРИ
 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Вероника Имова, Драгомир Кояджиков
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 9,35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
46. Проект на решение за преместване на Филип Стоянов Радинов в Районен съд-Бургас и на Десислава Йорданова Йорданова в Районен съд-Варна, по реда на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
47. Проект на решение по предложение от председателя на Върховния административен съд за съкращаване на 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Административен съд-Габрово и разкриване на 1 длъжност „съдия“ във Върховния административен съд.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
48. Искане от председателя на Върховния административен съд относно отправяне на предложение до Пленума на ВСС за вземане на решение общо събрание на съдиите за избор на двама членове на Висшия съдебен съвет от състава на съдиите, насрочено за 09.10.2021 г., да бъде проведено дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка.
Внася: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпила справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 27.09.2021 г.)

ОТЛОЖЕНИ ТОЧКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, ПРОВЕДЕНО НА 21.09.2021 г

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

2. ОТНОСНО: Предложение във връзка с обобщената информация за образуването, движението и приключването на делата във Върховния административен съд за периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ПРИЕМА обобщена информация за образуването, движението и приключването на делата, постъпили във Върховния административен съд за периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г., представена от председателя на ВАС на основание чл. 122, ал. 1, т. 14 от Закона за съдебната власт.
2.2. Обобщената информация ДА СЕ ПУБЛИКУВА на интернет-страницата на Висшия съдебен съвет в раздел „Съдебна статистика“.
3. ОТНОСНО: Предложение във връзка с обобщената информация за образуването, движението и приключването на делата във Върховния касационен съд за периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ПРИЕМА обобщена информация за образуването, движението и приключването на делата, постъпили във Върховния касационен съд за периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г., представена от председателя на ВКС на основание чл. 114, ал. 1, т. 14 от Закона за съдебната власт.
3.2. Обобщената информация ДА СЕ ПУБЛИКУВА на интернет-страницата на Висшия съдебен съвет в раздел „Съдебна статистика“.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

4. ОТНОСНО: Предложение за попълване състава на комисия „Съдебна администрация“ към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ Драгомир Кояджиков – член на Висшия съдебен съвет, за член на Комисия „Съдебна администрация“ към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

5. ОТНОСНО: Писмо от Софийска градска прокуратура относно проведен одит на Централизираната система за случайно разпределение на делата (ЦССРД)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ Постановлението на Софийска градска прокуратура от 16.09.2021 г., както и писмото/справката с вх. № 12988 от 15.09.2021 г. на Софийска градска прокуратура относно проведен одит на Централизираната система за случайно разпределение на делата (ЦССРД).
5.2. Материалите ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет страницата на ВСС.
5.3. ВЪЗЛАГА и задължава главния секретар на ВСС да представи информация/доклад на следващото заседание на Пленума на ВСС относно изпълнението на Решение на Пленума на ВСС от 28 юли 2021 г. за извършване на одит на ЕИСС.

МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ И ПРОТОКОЛ

6. ОТНОСНО: Проект на решение по кандидатура на съдия за участие в процедура на Европейската комисия (ЕК) за подбор на командировани национални експерти (КНЕ) в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) на ЕК с краен срок за изпращане на кандидатурите в Министерството на външните работи (МВнР) – 21.09.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОДОБРЯВА кандидатурата за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) на Европейската комисия, за вакантна позиция OLAF-С-4, на следния кандидат:
Атанас Димов Атанасов – съдия в Окръжен съд-Стара Загора
6.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да предостави документите на кандидата на дирекция „Човешки ресурси“ в Министерство на външните работи за препращането им по съответния ред.
7. ОТНОСНО: Проект на решение за приемане на доклад от Мариета Неделчева – съдия в Специализирания наказателен съд, от участие в 29-та среща на Мрежата за разследване и наказателно преследване на престъпленията против човечеството, геноцид и военни престъпления, проведена онлайн на 24 и 25 март 2021 г., и доклад от Георги Иванов – съдия в Районен съд-Бургас и член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела, от участие в 56-ата Пленарна среща на Европейската съдебна мрежа, проведена в онлайн формат на 29.06.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ: Доклад от Мариета Неделчева – съдия в Специализирания наказателен съд, от участие в 29-а среща на Мрежата за разследване и наказателно преследване на престъпленията против човечеството, геноцид и военни престъпления, проведена онлайн на 24 и 25 март 2021 г.;
? Доклад от Георги Иванов – съдия в Районен съд-Бургас и член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела, от участие в 56-ата Пленарна среща на Европейската съдебна мрежа проведена в онлайн формат на 29.06.2021 г.
7.2. ВЪЗЛАГА на Дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да публикува докладите по т. 7.1 на интернет страницата на ВСС, в раздел „Международна дейност/ Доклади анализи и решения/ Доклади от международни срещи“ и раздел „Международна дейност/ Международно сътрудничество/ Международни организации/ Национална съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела/ Доклади от международни участия на членове на мрежата“.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

8. ОТНОСНО: Предложение за отправяне на искане до Върховния административен съд по адм. дело № 7961/2021 г. и адм. д. № 8567/2021 г. по описа на ВАС за допускане на предварително изпълнение на решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 30/27.07.2021 г., т. 5

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ точката поради липса на предмет.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол)
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Мария Георгиева Бойчева – съдия в Софийския градски съд.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА“ на Мария Георгиева Бойчева – съдия в Софийския градски съд.
9.3. Мария Георгиева Бойчева – съдия в Софийския градски съд, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Георги Андонов Крушарски – съдия в Софийския районен съд.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Георги Андонов Крушарски – съдия в Софийския районен съд.
10.3. Георги Андонов Крушарски – съдия в Софийския районен съд, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Борислава Петрова Борисова-Здравкова – съдия в Районен съд-Перник.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА“ на Борислава Петрова Борисова-Здравкова – съдия в Районен съд-Перник.
11.3. Борислава Петрова Борисова-Здравкова – съдия в Районен съд-Перник, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Христина Петкова Юрукова - съдия в Административен съд - Пазарджик.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА“ на Христина Петкова Юрукова – съдия в Административен съд-Пазарджик.
12.3. Христина Петкова Юрукова – съдия в Административен съд-Пазарджик, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Георги Христов Иванов – съдия в Районен съд-Бургас.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Георги Христов Иванов – съдия в Районен съд-Бургас.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Теодора Кръстева Стоянова – съдия в Апелативен съд-София.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Теодора Кръстева Стоянова – съдия в Апелативен съд-София.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Венета Николаева Цветкова-Комсалова – съдия в Софийския градски съд.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Венета Николаева Цветкова-Комсалова – съдия в Софийския градски съд.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Диляна Господинова Господинова – съдия в Софийския градски съд.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Диляна Господинова Господинова – съдия в Софийския градски съд.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Любомир Илиев Василев – съдия в Софийския градски съд.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Любомир Илиев Василев – съдия в Софийския градски съд.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Петър Богомилов Теодосиев – съдия в Софийски градски съд.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Петър Богомилов Теодосиев – съдия в Софийски градски съд.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Светла Илменова Замфирова – съдия в Районен съд-Плевен.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „ДОБРА“ на Светла Илменова Замфирова – съдия в Районен съд-Плевен.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Тодор Николов Тодоров – съдия в Софийския районен съд.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Тодор Николов Тодоров – съдия в Софийския районен съд.
21.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Камелия Величкова Първанова – съдия в Апелативен съд-София.
21.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Камелия Величкова Първанова – съдия в Апелативен съд-София.
22.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Весислава Иванова Иванова – съдия в Апелативен съд-София.
22.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Весислава Иванова Иванова – съдия в Апелативен съд-София.
23.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Мария Димитрова Личева-Гургова – съдия в Районен съд-Пловдив.
23.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Мария Димитрова Личева-Гургова – съдия в Районен съд-Пловдив.
24.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Мая Петрова Величкова – съдия в Окръжен съд-Сливен.
24.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Мая Петрова Величкова – съдия в Окръжен съд-Сливен.
25.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Николинка Николова Попова – съдия в Районен съд-Пазарджик.
25.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Николинка Николова Попова – съдия в Районен съд-Пазарджик.
26. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ралица Цанкова Райкова – съдия в Окръжен съд-Варна, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
27. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Весела Петрова Кърпачева – съдия в Районен съд-Пловдив, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
28. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мирослав Руменов Саневски – съдия в Районен съд-Дупница, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
29. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Андон Вълков Вълков – съдия в Районен съд-Бургас, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
30. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Деница Божидарова Петкова – съдия в Районен съд-Добрич, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
31. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Димитър Василев Василев – съдия в Районен съд-Девня, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
32. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ива Илиева Стойчева-Коджабашева – съдия в Районен съд-Сливен, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
33. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Цветан Христов Петков – съдия в Районен съд-Ботевград, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
34. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Радослава Николаева Качерилска – съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
35. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Димитър Валентинов Петров – съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
36. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Гергана Великова Недева – съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
37. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Клаудия Рангелова Митова – съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
38. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Радост Красимирова Бошнакова – съдия в Софийския градски съд, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
39. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мария Кирилова Божкова-Бояджиева – съдия в Административен съд-Кърджали, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
40. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Пламен Стоянов Георгиев – административен ръководител – председател на Районен съд-Хасково, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
41. ОТНОСНО: Проект на решение за прекратяване на участие в конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ в апелативните съдилища – наказателно отделение, обявен с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 24/22.06.2021 г. (обн. ДВ, бр. № 53/25.06.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРЕКРАТЯВА конкурсната процедура по отношение на кандидат със заявление с вх. № ВСС-10798/09.07.2021 г. – Стела Йорданова Михайлова, като съдия в Районен съд-Пазарджик, поради настъпила смърт.
42. ОТНОСНО: Решение № 8849/26.07.2021 г. на Върховния административен съд, Петчленен състав – I колегия, по адм. дело № 4552/2020 г., образувано по касационна жалба от Мария Янкова Иванова-Вранеску – съдия в Софийския градски съд, срещу Решение № 516/14.01.2020 г. на Върховния административен съд, Осмо отделение, по адм. дело № 5736/2019 г., относно разпоредбата на чл. 40 от Наредба № 1 от 09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение Решение № 8849/26.07.2021 г. на Върховния административен съд, Петчленен състав – I колегия, по адм. дело № 4552/2020 г., образувано по касационна жалба от Мария Янкова Иванова-Вранеску – съдия в Софийския градски съд, срещу Решение № 516/14.01.2020 г. на Върховния административен съд, Осмо отделение, по адм. дело № 5736/2019 г., относно разпоредбата на чл. 40 от Наредба № 1 от 09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители.
43. ОТНОСНО: Решение № 8883/28.07.2021 г. на Върховния административен съд, Шесто отделение, по адм. дело № 7606/2021 г., образувано по жалба от Даниела Светозарова Христова – съдия в Окръжен съд-Варна, във връзка с конкурс за повишаване в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г. (обн ДВ, бр. 32/16.04.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение Решение № 8883/28.07.2021 г. на Върховния административен съд – Шесто отделение по адм. дело № 7606/2021 г., образувано по жалба от Даниела Светозарова Христова – съдия в Окръжен съд-Варна, във връзка с конкурс за повишаване в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 12/13.04.2021 г. (обн ДВ, бр. 32/16.04.2021 г.).
44. ОТНОСНО: Годишен отчет за 2019 г. и 2020 г. за дейността на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България (НСМГТД) и Паметна записка от годишна среща на НСМГТД за 2019 г. и 2020 г., проведена на 16.07.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

44.1. Приема за сведение годишния отчет за 2019 г. и 2020 г. за дейността на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България (НСМГТД) и паметна записка от годишна среща на НСМГТД за 2019 г. и 2020 г., проведена на 16.07.2021 г.
44.2. Възлага на дирекция „Международна дейност и протокол“ да публикува документите по т. 44.1 на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, в раздел „Съдебна мрежа по граждански и търговски дела“.
45. ОТНОСНО: Годишен отчет за 2020 г. за дейността на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България (НСММСНД) и паметна записка от Годишната среща на НСММСНД за 2020 г., проведена на 18.06.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

45.1. Приема за сведение годишния отчет за 2020 г. за дейността на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България (НСММСНД) и паметна записка от Годишната среща на НСММСНД за 2020 г., проведена на 18.06.2021 г.
45.2. Възлага на дирекция „Международна дейност и протокол“ да публикува документите по т. 45.1 на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, в раздел „Съдебна мрежа по наказателни дела“, предназначен за дейността на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела (НСММСНД).

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

46. ОТНОСНО: Проект на решение за преместване на Филип Стоянов Радинов в Районен съд-Бургас и на Десислава Йорданова Йорданова в Районен съд-Варна по реда на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Филип Стоянов Радинов – съдия в Районен съд-Варна, на длъжност „съдия“ в Районен съд-Бургас и Десислава Йорданова Йорданова – съдия в Районен съд-Бургас, на длъжност „съдия“ в Районен съд-Варна, считано от датата на встъпване в длъжност и при довършване на започнатите с тяхно участие наказателни дела.
47. ОТНОСНО: Проект на решение по предложение от председателя на Върховния административен съд за съкращаване на 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Административен съд-Габрово и разкриване на 1 (една) длъжност „съдия“ във Върховния административен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

47.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на Висшия съдебен съвет ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Административен съд-Габрово, считано от датата на вземане на решението.
47.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на Висшия съдебен съвет ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ във Върховен административен съд, считано от датата на вземане на решението.
47.3. Внася предложенията в заседание на Пленума на ВСС, насрочено на 30.09.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
48. ОТНОСНО: Искане от председателя на Върховния административен съд относно отправяне на предложение до Пленума на ВСС за вземане на решение общо събрание на съдиите за избор на двама членове на Висшия съдебен съвет от състава на съдиите, насрочено за 09.10.2021 г., да бъде проведено дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Предлага на Пленума на ВСС:
48.1. ДА ОПРЕДЕЛИ на основание чл. 21, ал. 3 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС да се проведе дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка и присъствено на 09.10.2021 г. като гласуването от страна на съдиите по електронен път на 16.10.2021 г. се проведе при спазване на правилата и нормите на Раздел II „Електронно гласуване" от Правилата.
48.2. На общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет на 16.10.2021 г. на тези, които не са заявили, че ще гласуват по електронен път, да се осигури възможност за гласуване с хартиени бюлетини с оглед упражняване правото на глас.
48.3. ДА СЕ ВЪЗЛОЖИ на главния секретар на ВСС да предприеме всички необходими действия по осъществяване на цялостната организационно-техническа подготовка по провеждане на събранието при условията на т. 48.1 и т. 48.2 от решението.
48.4. ДА БЪДЕ УТВЪРДЕНА План-сметка за разходите, изготвена от Комисия бюджет и финанси във връзка с организация и провеждане на Общо събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет на 09.10.2021 г. и 16.10.2021 г.
48.5. ДА БЪДЕ УПЪЛНОМОЩЕН представляващия ВСС – г-н Боян Магдалинчев, да сключва договори с изпълнители за възлагане на дейности във връзка с организирането на Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС на 09.10.2021 г. и 16.10.2021 г. с прогнозни стойности утвърдени в План-сметката по т. 48.4 от решението.
48.6. В изпълнение на т. 48.1 до т. 48.5 от решението, да се предприемат действия по актуализиране на поканата до съдиите, съответно обнародването й в „Държавен вестник“.


Закриване на заседанието – 12,25 ч.

 

Изготвил: /п/:
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.
 

Публикуван на:
29.09.2021 г.


 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд