КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 33
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА  6 ОКТОМВРИ
2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ: Йордан Стоев и Пламен Найденов
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13,35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
9. Проект на решение по Заповед № 165/05.08.2021 г. на административния ръководител на Районна прокуратура-Монтана, с която е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, на Никола Венелинов Ставрев – прокурор в Районна прокуратура-Монтана.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
10. Проект на решение по Заповед № 1006/25.08.2021 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура-София, с която е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, на Таня Димитрова Коцева – прокурор в Окръжна прокуратура-София.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
11. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Илиян Илиев Банков – прокурор в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
12. Проект на решение за периодично атестиране на Ивайло Борисов Петров – прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
13. Проект на решение за периодично атестиране на Елена Валериева Станева-Кирова – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Враца.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
14. Проект на решение за периодично атестиране на Андрей Митков Андреев – прокурор в Специализираната прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
15. Проект на решение за периодично атестиране на Анита Георгиева Димова – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура-Благоевград.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
16. Проект на решение по предложение от главния прокурор за кадрови промени в щата на съдебните служители в Районна прокуратура-Монтана.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“
17. Проект на Критерии за разпределяне на прокурорски помощници в структурата на Прокуратурата на Република България.
Внасят: Комисия „Съдебна администрация“ и Комисия „Съдебна карта и натовареност на прокурорите и следователите“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура-Кърджали:

Кандидати:
- Петя Георгиева Чотрова – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура-Кърджали, с ранг „прокурор в АП“;
- Стоян Ичов Моневски – прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат:
За Петя Георгиева Чотрова – 1 глас „за“, 7 гласа „против“
За Стоян Ичов Моневски – 7 гласа „за“, 1 глас „против“
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Стоян Ичов Моневски – прокурор в Софийска районна прокуратура, на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура-Кърджали, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Проект на решение за откриване на процедура за избор на административен ръководител на Районна прокуратура-Габрово

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедура за избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура-Габрово – свободна длъжност.
2.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободната длъжност в „Държавен вестник“ предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет, по електронен път с квалифициран електронен подпис на официалния имейл адрес – vss@vss.justice.bg или чрез лицензиран пощенски оператор на официалния адрес на Висшия съдебен съвет – гр. София, ул. Екзарх Йосиф № 12. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право“; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
2.3. Решението да се обнародва в „Държавен вестник“ и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
3. ОТНОСНО: Проект на решение за допълване състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ДОПЪЛВА състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия с избраните от Общото събрание на следователите от Национална следствена служба действащи следователи, считано от 11.10.2021 г., както следва:
- Лъчезар Георгиев Лазаров – следовател в Национална следствена служба и
- Наталия Василева Стаменова – следовател в Национална следствена служба.
3.2. ИЗПРАЩА препис от решението на директора на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването, за сведение.
4. ОТНОСНО: Проект на решение по заповед на Главния прокурор № РД-04-291/29.09.2021 г., за свикване на Общо събрание на прокурорите от Върховна административна прокуратура за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ заповедта на главния прокурор № РД-04-291/29.09.2021 г., за свикване на Общо събрание на прокурорите от Върховна административна прокуратура за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

5. ОТНОСНО: Проект на решение по заповед на Главния прокурор № РД-04-292/29.09.2021 г., за свикване на Общо събрание на прокурорите от Върховна касационна прокуратура за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ заповедта на главния прокурор № РД-04-292/29.09.2021 г., за свикване на Общо събрание на прокурорите от Върховна касационна прокуратура за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
6.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, извънредно атестиране на Пламена Цветанова Апостолова – заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.
6.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Пламена Цветанова Апостолова – заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Ивайло Борисов Ангелов – следовател в Националната следствена служба.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивайло Борисов Ангелов – следовател в Националната следствена служба.
* * *
8. ОТНОСНО: Проект на решение по искане от главния прокурор за временно отстраняване от длъжност на Стела Стоянова Илиева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Силистра, на основание чл. 230, ал. 1 от ЗСВ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ИЗПРАЩА препис от искането на Главния прокурор с рег. № на ВСС-13527 от 29.09.2021 г. за временно отстраняване от длъжност на Стела Стоянова Илиева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Силистра, като същата да се уведоми за възможността да бъде изслушана или да даде писмено становище по реда на чл. 230, ал. 2 от ЗСВ.
8.2. На основание чл. 230, ал. 3 от ЗСВ, НАСРОЧВА разглеждането на искането за временно отстраняване от длъжност на Стела Стоянова Илиева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Силистра, за заседание на Прокурорската колегия на 20.10.2021 г., от 13,30 ч.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

9. ОТНОСНО: Проект на решение по Заповед № 165/05.08.2021 г. на административния ръководител на Районна прокуратура-Монтана, с която е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, на Никола Венелинов Ставрев – прокурор в Районна прокуратура-Монтана

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. На основание чл. 314, ал. 4 от Закона за съдебната власт, ПОТВЪРЖДАВА наложеното със Заповед № 165/05.08.2021 г. на административния ръководител на Районна прокуратура-Монтана дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, на Никола Венелинов Ставрев – прокурор в Районна прокуратура-Монтана.
9.2. Заповед № 165/05.08.2021 г. на административния ръководител на Районна прокуратура-Монтана, ведно с решението на прокурорската колегия, да се приложат към кадровото дело на прокурора.
10. ОТНОСНО: Проект на решение по Заповед № 1006/25.08.2021 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура-София, с която е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, на Таня Димитрова Коцева – прокурор в Окръжна прокуратура-София

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. На основание чл. 314, ал. 4 от Закона за съдебната власт, ПОТВЪРЖДАВА наложеното със Заповед № 1006/25.08.2021 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура-София дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, на Таня Димитрова Коцева – прокурор в Окръжна прокуратура-София.
10.2. Заповед № 1006/25.08.2021 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура-София, ведно с решението на прокурорската колегия, да се приложат към кадровото дело на прокурора.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Илиян Илиев Банков – прокурор в Софийска градска прокуратура.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА“ на Илиян Илиев Банков – прокурор в Софийска градска прокуратура.
11.3. Илиян Илиев Банков – прокурор в Софийска градска прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Ивайло Борисов Петров – прокурор в Софийска районна прокуратура.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивайло Борисов Петров – прокурор в Софийска районна прокуратура.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Елена Валериева Станева-Кирова – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Враца.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Елена Валериева Станева-Кирова – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Враца.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Андрей Митков Андреев – прокурор в Специализираната прокуратура.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Андрей Митков Андреев – прокурор в Специализираната прокуратура.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Анита Георгиева Димова – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура-Благоевград.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Анита Георгиева Димова – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура-Благоевград.
16. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за кадрови промени в щата на съдебните служители в Районна прокуратура-Монтана

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 /една/ щ.бр. за длъжност „призовкар“ в 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в щата на Районна прокуратура-Монтана.
16.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Районна прокуратура-Монтана.
МОТИВИ: Предвид ниското съотношение магистрати/съдебни служители - 1:1, и среднодневната натовареност на магистратите с тенденция към повишаване, дейността на специализираната администрация е затруднена и недостатъчно обезпечена със съдебни деловодители, и с оглед предстоящото заемане на свободни щатни бройки за магистрати, считаме за удачно увеличаване щата на съдебните деловодители с 2 щ. бр. – едната чрез трансформация на длъжност призовкар и разкриване на една нова длъжност за съдебен деловодител.
Разликата в размера на възнаграждението на предложената за трансформиране щатна бройка и увеличението на щатната численост на съдебните служители в Районна прокуратура – Монтана ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.
17. ОТНОСНО: Проект на Критерии за разпределяне на прокурорски помощници в структурата на Прокуратурата на Република България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ПРИЕМА Критерии за разпределяне на прокурорски помощници в структурата на Прокуратурата на Република България.
17.2. ИЗПРАЩА на главния прокурор Критериите за разпределяне на прокурорски помощници в структурата на Прокуратурата на Република България, по компетентност.
17.3. Да се изискат от главния прокурор на Република България всички постъпили до настоящия момент искания за разпределяне на прокурорски помощници чрез трансформации или откриване на нови щатове, за да бъдат разгледани в своята съвкупност и вземане на адекватни решения, които са съотносими едно към друго, с оглед наличния финансов ресурс в Прокуратурата на Република България и общата картина на щатовете на съдебни служители и магистрати към настоящия момент.

 

Закриване на заседанието – 15,05 ч.

 

Стенографи:
Зоя Костоваа


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
07.10.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд