КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 35
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 12 ОКТОМВРИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Атанаска Дишева, Лозан Панов
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.34 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
22. Проект на решение за командироване на постоянен преподавател по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии, випуск 2021-2022 г. в Националния институт на правосъдието.

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение постъпила справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 11.10.2021 г.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Габрово
Кандидати:
- Пламен Пантев Денев – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 10/19.03.2019 г., комплексна оценка „Много добра");
- Христо Тотев Христов – съдия в Районен съд – Габрово, с ранг „съдия в АС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/22.06.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат:
За Пламен Пантев Денев – 4 гласа „за“ и 6 гласа „против“
За Христо Тотев Христов – 6 гласа „за“ и 4 гласа „против“
НЕ НАЗНАЧАВА административен ръководител – председател на Районен съд-Габрово.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател Районен съд – Карнобат
Кандидат:
- Татяна Станчева Станчева-Иванова – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Карнобат, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/22.06.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 9 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Татяна Станчева Станчева-Иванова – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Карнобат, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Карнобат, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

4. ОТНОСНО: Изслушване на Деница Добрева Добрева - съдия в Районен съд – Варна, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за атестиране за придобиване статут на несменяемост (Поканена за изслушване, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Деница Добрева Добрева - съдия в Районен съд - Варна срещу изготвената комплексна оценка за атестиране за придобиване статут на несменяемост.
4.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Деница Добрева Добрева - съдия в Районен съд - Варна.
4.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205 ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" - 98 (деветдесет и осем) точки на Деница Добрева Добрева - съдия в Районен съд - Варна.
4.4. Деница Добрева Добрева - съдия в Районен съд – Варна ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
5. ОТНОСНО: Изслушване на Лилия Маркова Руневска - съдия в Районен съд – Костинброд, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за извънредно атестиране (Поканена за изслушване, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Лилия Маркова Руневска - съдия в Районен съд - Костинброд срещу изготвената комплексна оценка за извънредно атестиране.
5.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Лилия Маркова Руневска - съдия в Районен съд - Костинброд.
5.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205 ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" - 98 (деветдесет и осем) точки на Лилия Маркова Руневска - съдия в Районен съд - Костинброд.
АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ
6. ОТНОСНО: Проект на решение за определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Районен съд – Поморие: 1 кандидат – 09.11.2021 г.
Районен съд – Царево: 1 кандидат – 09.11.2021 г.
Районен съд – Червен бряг: 1 кандидат – 09.11.2021 г.
7.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Тодор Николов Тодоров – съдия в Софийски районен съд, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
7.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 7.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
8. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Тодор Николов Тодоров от заеманата длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 16.10.2021 г.
9. ОТНОСНО: Молба от Магдалена Атанасова Жбантова-Стефанова - административен ръководител - председател на Районен съд – Гоце Делчев, за преназначаване, на основание чл. 169 ал. 5 от ЗСВ, в Районен съд – Гоце Делчев

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2-ро от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г. т. 15, Васко Петров Петров - съдия в Районен съд – Гоце Делчев, за изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Гоце Делчев, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС, за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 18.11.2021 г. до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
9.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Магдалена Атанасова Жбантова-Стефанова на заеманата преди избора й за „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Гоце Делчев длъжност „съдия“ в Районен съд – Гоце Делчев, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 18.11.2021 г.
10. ОТНОСНО: Молба от Александър Христов Александров - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово, за преназначаване, по реда на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на длъжност „съдия“ в Административен съд - Габрово

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата от Александър Христов Александров - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово, за преназначаване, по реда на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на длъжност „съдия“ в Административен съд – Габрово.
11. ОТНОСНО: Заявление от Владимир Иванов Николов за назначаване, по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „съдия“ във Върховния административен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ заявлението на Владимир Иванов Николов – съдия в Административен съд София – град за повишаване, на основание чл. 193, ал. 6 от ЗСВ в длъжност „съдия” във Върховния административен съд, поради липса на освободена длъжност.
11.2. Решението по т. 11.1. подлежи на обжалване при условията и по реда на чл. 193, ал. 8 от ЗСВ.
12. ОТНОСНО: Заявление от Адриана Георгиева Добрева – съдия в Районен съд – Козлодуй, участник в процедура за избор на административен ръководител на Районен съд – Козлодуй, с насрочено събеседване на 26.10.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Заявлението на съдия Адриана Добрева да бъдe приложено към материалите по изслушването й като кандидат за административен ръководител на Районен съд-Козлодуй, насрочено за 26.10.2021 г.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Поля Петрова Сакутова - съдия в Районен съд - Пловдив, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мария Ангелова Дончева - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
15. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Николай Свиленов Стоянов - съдия в Районен съд - Варна, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
16. ОТНОСНО: Отчет за дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение отчета за дейността на Комисия по атестиране и конкурси към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.
17. ОТНОСНО: Информация от Валентина Бошнякова - съдия в Окръжен съд-Смолян и национално лице за контакт на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България (НСМГТДРБ) – търговски дела, в изпълнение на решение на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия по Протокол № 29/31.08.2021 г., т. 5.2

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за изискване на информация от Борис Динев – съдия в Софийски районен съд, и Весела Гълъбова-Илиева – съдия в Районен съд-Варна, относно дейността им до момента в качеството им на членове на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

18. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд – Несебър за разкриване на 2 (две) щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Районен съд - Несебър.
МОТИВИ: Поради местонахождението и обслужвания регион съдът традиционно е с натовареност значително над средната. За 2020 г. е на тринадесето място за РС, извън областните градове – 50,36 при 39,89 средно. РС-Несебър е с изключително ниско съотношение съдебни служители/магистрати – 2,86, при 4,06, поради което е невъзможно съвместяване с други длъжности. Предвид високата натовареност и възстановяване работата на ЕИСС, както и ползването на САС „Съдебно деловодство“, което води до забавяне обработката на делата е необходимо увеличение на щата за администрацията.
След разкриване на 1 щ. бр. за съдебни служители съотношението администрация-общо/съдии ще бъде 3,00, което отново ще е под средното.
Щатната бройка да бъде осигурена от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щатове за длъжността „съдебен деловодител“.
18.2. ОТХВЪРЛЯ искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд – Несебър за разкриване на още 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“.
18.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетната сметка на съда.
19. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Бургас за разкриване на 8 (осем) щ. бр. за съдебни служители

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

19.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 3 (три) щ. бр. за длъжност „съдебен секретар“ и 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Районен съд – Бургас.
МОТИВИ: През последните три години щата на магистратите за РС-Бургас е увеличен с 4 щ. бр. Действителната натовареност на съда за 2020 г. по брой дела за разглеждане от един съдия месечно е 53,58, при 51,08 средно за районните съдилища в областните градове в страната. Предвид натовареността, съдът не е достатъчно обезпечен със съдебна администрация както за общата така и за специализираната. Към момента съотношението на специализираната администрация спрямо магистратите е 1,72, при 2,10 средно. Комисията отчита допълнителното натоварване на съдебните деловодители и секретари във връзка с въвеждането на ЕИСС и промените в нормативната уредба в областта на електронното правосъдие и счита, че е налице необходимост от разкриване на щатове за специализираната администрация.
След разкриване на 4 щ. бр. за съдебни служители – 3 „съдебен секретар“ и 1 „съдебен деловодител“ съотношението администрация-общо/магистрати ще бъде 2,45, при 2,84 средно.
Щатните бройки за съдебната администрация 4 (четири) ще бъдат осигурени от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щатове за длъжността „съдебен деловодител“.
19.2. ОТХВЪРЛЯ искането на административния ръководител на Районен съд - Бургас за разкриване на още 2 (две) щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“, 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен статистик“ и 1 (една) щ. бр. за длъжност „счетоводител“.
19.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетната сметка на съда.
20. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Пазарджик за разкриване на 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен помощник“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

20.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен помощник“ в Районен съд – Пазарджик.
МОТИВИ: Съдът разполага с 18 щата за магистрати, от които 6 реално не са заети поради командироване на съдиите, отпуск по майчинство и един свободен щат. По показателите за действителна натовареност за 2020 г. съдът е на осмо място за РС в областните градове – 51,04, при 51,08 среден брой дела за разглеждане месечно от един съдия. Споделяйки изцяло доводите на председателя на съда за необходимостта от съдебен помощник предвид натовареността, а също и по-ниското съотношение както за общата съдебна администрация, така и за специализираната е обосновано разкриването на 1 щат за посочената длъжност.
След разкриване на 1 щ. бр. за „съдебен помощник“ съотношението администрация-общо/магистрати ще бъде колкото средното за тези съдилища в страната – 2,83.
Щатът ще бъде осигурен от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови и неразпределени щатове за длъжността „съдебен помощник“.
20.2. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетната сметка на съда.
21. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Казанлък за разкриване на 2 (две) щ. бр. за длъжност „съдебен помощник“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен помощник“ в Районен съд – Казанлък.
МОТИВИ: Като тенденция през последните три години, и не само, съдът е с натовареност доста над средната за районните съдилища в областните градове. По показателите за действителна натовареност за 2020 г. съдът е на осмо място за РС извън областните градове – 49,72, при 39,89 средно като брой дела за разглеждане от един съдия месечно. Съдът разполага с 10 щата за магистрати и е един от най-големите необластни РС, обслужващ пет общини. Съотношението на специализираната администрация спрямо магистратите е 2,43, при 2,55 средно за тези съдилища.
Предвид високата натовареност, както и ниското съотношение на съдебните служители е налице необходимост от разкриване на една щ. бр. за „съдебен помощник“ с цел подпомагане работата на магистратите.
След разкриване на 1 щ. бр. за „съдебен помощник“ съотношението администрация-общо/магистрати ще бъде 3,50, при 4,03 средно.
Щатът ще бъде осигурен от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови и неразпределени щатове за длъжността „съдебен помощник“.
21.2. ОТХВЪРЛЯ искането на административния ръководител на Районен съд – Казанлък за разкриване на още 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен помощник“.
21.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетната сметка на съда.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

22. ОТНОСНО: Командироване на постоянен преподавател по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии випуск 2021-2022 г. в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. КОМАНДИРОВА, на основание чл. 262, ал. 3 от ЗСВ и във връзка с решение на Управителния съвет на НИП по Протокол №123/11.10.2021 г., т. 1, Мария Димитрова Кавракова-Аршева - съдия в Специализирания наказателен съд, за постоянен преподавател по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии в Националния институт на правосъдието, считано от датата на вземане на решението за срок до 31.01.2022 г.
22.2. ВЪЗЛАГА на командирования магистрат да довърши започнатите с негово участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.


Закриване на заседанието – 12.10 ч.


Изготвил:/П/:
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
13.10.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд