КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 34
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА  13 ОКТОМВРИ
 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВА Йордан Стоев
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
8. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Софийска районна прокуратура за продължаване на дисциплинарното производство, образувано срещу Момчил Иванов Георгиев – прокурор в Софийска районна прокуратура, и налагане на дисциплинарно наказание.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
9. Проект на решение по Заповед № 70/15.07.2021 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Пазарджик, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Асен Димитров Палавеев – прокурор в Районна прокуратура – Пазарджик.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
10. Проект на решение за периодично атестиране на Ирина Александрова Аспарухова – Кацарова – прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
11. Проект на решение за периодично атестиране на Елена Георгиева Кювлиева – прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
12. Проект на решение за извънредно атестиране на Симона Максимова Конова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Враца.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
13. Проект на решение за извънредно атестиране на Зорница Александрова Узунова – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
14. Проект на решение за извънредно атестиране на Ирена Илиева Величкова – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
15. Проект на решение за извънредно атестиране на Светлана Славчева Дашева – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
16. Проект на решение за извънредно атестиране на Детелина Иванова Йотова – прокурор в Специализираната прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
17. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Районна прокуратура - Бургас за повишаване на Димитър Илиев Илиев – прокурор в Районна прокуратура – Бургас, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
18. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Районна прокуратура – Пловдив за повишаване на Стоян Димитров Павлов – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Смолян
Кандидат:
- Татяна Иванова Найденова – прокурор в Районна прокуратура – Смолян, изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Смолян, с ранг „прокурор в ОП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 9 гласа „за“, 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Татяна Иванова Найденова – прокурор в Районна прокуратура – Смолян, изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Смолян, на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура-Смолян, с ранг „прокурор в ОП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 18/19.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 45/28.05.2021г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 18/19.05.2021 г. (обн. ДВ, бр.
45/28.05.2021 г.): 03.11.2021 г.
3. ОТНОСНО: Мотивирано предложение, на основание чл. 193, ал. 2 от ЗСВ, за второ класиране за Апелативна специализирана прокуратура по обявения, съгласно решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9/20.03.2019 г. (обн. ДВ, бр. 26/29.03.2019 г.), конкурс за повишаване в длъжност „прокурор" в апелативните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Пламен Борисов Евгениев – съдия в Специализиран наказателен съд, в длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
3.2. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Лидия Иванова Манолова – прокурор в Специализирана прокуратура, в длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
3.3. Решенията по т. 3.1 и т. 3.2 подлежат на обжалване в 7-дневен срок от обявяването им пред Върховния административен съд.
4. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Районна прокуратура – Кърджали, във връзка с обезпечаване на досегашния административен ръководител

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура – Смолян с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
4.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Кърджали, считано от датата на вземане на решението.
4.3. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 14.10.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
5.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Весела Стефанова Стоилова - Сагрева - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Благоевград.
5.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Весела Стефанова Стоилова - Сагрева - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Благоевград.
6. ОТНОСНО: Проект на решение за определяне на представител на Прокурорската колегия на ВСС за участие в уебинар за независимостта на прокурорите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, насрочен за провеждане на 20 октомври 2021 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОПРЕДЕЛЯ за участие в уебинар „Независимост на прокурорите в Централна Европа“ Стефан Петров - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
6.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да регистрира определения от Прокурорската колегия на ВСС член за участие в уебинар на тема „Независимост на прокурорите в Централна Европа“ и да осигури преводач от английски на български и обратно. Разходите за превода ще бъдат за сметка на ВСС.
7. ОТНОСНО: Проект на решение по кандидатури на прокурори за участие в процедура на Европейската комисия (ЕК) за подбор на командировани национални експерти (КНЕ) в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) на ЕК с краен срок за изпращане на кандидатурите в Министерството на външните работи (МВнР) – 19.10.2021 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. ОДОБРЯВА кандидатурата за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) на ЕК, за вакантни позиции OLAF-B-4 и OLAF.03, на следния кандидат:
- Светослав Николаев Стойнов – прокурор в Окръжна прокуратура-Варна.
7.2. ОДОБРЯВА кандидатурата за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) на ЕК, за вакантна позиция OLAF-А-2, на следния кандидат:
- Радостина Кирилова Цанева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Пловдив.
7.3. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да предостави документите на кандидатите на дирекция „Човешки ресурси“ в Министерство на външните работи за препращането им по съответния ред.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

8. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Софийска районна прокуратура за продължаване на дисциплинарното производство, образувано срещу Момчил Иванов Георгиев – прокурор в Софийска районна прокуратура, и налагане на дисциплинарно наказание

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. На основание чл. 314, ал. 5, във връзка с ал. 2 от Закона за съдебната власт, ПРОДЪЛЖАВА дисциплинарното производство по административна преписка № 1966/2021 г. по описа на Софийска районна прокуратура, под № 7/2021 г. по описа на ВСС, за налагане на дисциплинарно наказание на Момчил Иванов Георгиев – прокурор в Софийска районна прокуратура.
8.2. На основание чл. 316, ал. 3, във връзка с ал. 1, изречение второ от ЗСВ, ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Йордан Стоев, Стефан Петров, Светлана Бошнакова.
8.3. На основание чл. 316, ал. 3, във връзка с ал. 1, изречение второ от ЗСВ ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава Светлана Бошнакова, който е и докладчик.
9. ОТНОСНО: Заповед № 70/15.07.2021 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Пазарджик, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Асен Димитров Палавеев – прокурор в Районна прокуратура - Пазарджик

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРИЕМА за сведение Заповед № 70/15.07.2021 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура - Пазарджик, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Асен Димитров Палавеев – прокурор в Районна прокуратура - Пазарджик.
9.2. ПРИЛАГА, на основание чл. 327, ал. 3 ЗСВ, Заповед № 70/15.07.2021 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура - Пазарджик, ведно с решението на прокурорската колегия към кадровото дело на прокурора.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Ирина Александрова Аспарухова-Кацарова - прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Ирина Александрова Аспарухова - Кацарова - прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Елена Георгиева Кювлиева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Елена Георгиева Кювлиева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Симона Максимова Конова - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Враца.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Симона Максимова Конова - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Враца.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Зорница Александрова Узунова - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Зорница Александрова Узунова - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Ирена Илиева Величкова - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Ирена Илиева Величкова - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Светлана Славчева Дашева - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Светлана Славчева Дашева - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Детелина Иванова Йотова - прокурор в Специализираната прокуратура.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Детелина Иванова Йотова - прокурор в Специализираната прокуратура.
17. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Димитър Илиев Илиев - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
18. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Стоян Димитров Павлов - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

Закриване на заседанието – 14.30 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Зоя Костова
 

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
14.10.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд