КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 36
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 19 ОКТОМВРИ 2021 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВА Лозан Панов
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
18. Писмо от министъра на правосъдието относно липса на българско гражданство на съдия.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение постъпила справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 18.10.2021 г.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Административен съд – Смолян
Кандидат:
- Игнат Цветков Колчев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Административен съд – Смолян, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/22.06.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 11 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Игнат Цветков Колчев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Административен съд-Смолян, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Административен съд-Смолян, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Административен съд – Хасково
Кандидати:
- Василка Кънева Желева – съдия в Административен съд – Хасково, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 22/08.06.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)
- Иван Статев Маринов - административен ръководител – председател на Районен съд – Димитровград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/22.06.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат:
За Василка Кънева Желева – 10 гласа „за“ и 0 гласа „против“
За Иван Статев Маринов – 0 гласа „за“ и 10 гласа „против“
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Василка Кънева Желева – съдия в Административен съд – Хасково, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Административен съд-Хасково, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

4. ОТНОСНО: Произнасяне по дисциплинарно дело № 4/2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет (отложена с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 34/05.10.2021 г.) (Поканен, не се явява за изслушване)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НЕ ПРИЕМА предложението за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 2 ЗСВ – „намаляване на основното трудово възнаграждение в размер на 20% за срок от 1 година“, на Андон Георгиев Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд.
Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд от съобщаването му.
(В обсъждането и гласуването не участва Севдалин Мавров поради направен самоотвод)

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

5. ОТНОСНО: Изслушване на Таня Яворова Букова – съдия в Районен съд – Пловдив, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за извънредно атестиране (Поканена, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на Таня Яворова Букова – съдия в Районен съд – Пловдив, срещу изготвената комплексна оценка за извънредно атестиране.
5.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Таня Яворова Букова – съдия в Районен съд – Пловдив.
5.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205 ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ – 97 (деветдесет и седем), точки на Таня Яворова Букова – съдия в Районен съд – Пловдив.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

6.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 1 и ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Татяна Николова Кънчева – съдия във Върховния касационен съд, с отличия „служебна благодарност и грамота“, „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
6.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 6.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
7. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Татяна Николова Кънчева от заеманата длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 22.10.2021 г.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Мартин Стоянов Стаматов – съдия в Районен съд – Варна.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Мартин Стоянов Стаматов - съдия в Районен съд - Варна.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Петър Любомиров Сантиров - съдия в Софийски градски съд.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Петър Любомиров Сантиров - съдия в Софийски градски съд.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Невин Реджебова Шакирова – Мехмед – съдия в Окръжен съд – Варна.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Невин Реджебова Шакирова - Мехмед – съдия в Окръжен съд - Варна.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Асима Костова Вангелова – Петрова – административен ръководител – председател на Районен съд – Карлово.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Асима Костова Вангелова - Петрова - административен ръководител - председател на Районен съд - Карлово.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Борислава Петрова Борисова – Здравкова – съдия в Районен съд – Перник, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Петър Веселинов Боснешки – съдия в Районен съд – Перник, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Михаил Ангелов Алексов – административен ръководител – председател на Районен съд – Перник, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
15.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението за повишаване на Ъшъл Лютфи Ириева – съдия в Районен съд – Бяла, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“.
15.2. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

16. ОТНОСНО: Проект на решение за разпределяне на нови щатни бройки за съдебни служители в администрацията на съдилищата

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия, насрочено за 02.11.2021 г.
Да се проведе работно съвещание на 27.10.2021 г., от 15.00 ч., относно предложението на Комисия „Съдебна администрация“ за разпределянето на нови щатни бройки за съдебни служители в администрацията на съдилищата.
* * * * *
17. ОТНОСНО: Проект на решение с информация за предстоящо провеждане на проучване сред съдиите за тяхната независимост, в рамките на изпълнението на проект „Независимост, отчетност и качество на правосъдието“ за 2021-2022 г. на Европейската мрежа на съдебните съвети

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ Висшият съдебен съвет да участва в провеждането на проучване сред съдиите за тяхната независимост, в рамките на изпълнението на проект „Независимост, отчетност и качество на правосъдието“ за 2021-2022 г. на Европейската мрежа на съдебните съвети.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

18. ОТНОСНО: Писмо от министъра на правосъдието относно липса на българско гражданство на съдия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. ПРИЕМА за сведение писмото от министъра на правосъдието относно липса на българско гражданство на съдия.
18.2. Препис от решението да се изпрати на министъра на правосъдието за сведение.

Закриване на заседанието – 15.31 ч.


Изготвил: /П/:
Зоя Костова
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова



СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
20.10.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд