КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 35
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА  20 ОКТОМВРИ
 2021 г.

 


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Светлана Бошнакова – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ: Йордан Стоев
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.50 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
17. Проект на Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи по реда на чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт.
Внасят: Огнян Дамянов и Стефан Петров – членове на Висшия съдебен съвет
18. Предложение за попълване състава на комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет с представител от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
Внася: Огнян Дамянов – член на Висшия съдебен съвет
19. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Апелативна прокуратура - Велико Търново за оптимизиране щатната численост на органа.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
20. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Окръжна прокуратура - Пазарджик за оптимизиране щатната численост на органа.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
21. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Николай Росенов Каменов - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив.
Внася: Комисия по атестирането и конкурсите
22. Проект на решение за периодично атестиране на Станка Стоянова Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пазарджик.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
23. Проект на решение за периодично атестиране на Даниела Йорданова Банкова - прокурор в Районна прокуратура - Перник.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Искане от главния прокурор за временно отстраняване от длъжност на следовател, на основание чл. 230, ал. 1 от ЗСВ /съгласно решение по Протокол № 33/06.10.2021 г., т. 8 на Прокурорската колегия на ВСС/

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ОТЛАГА разглеждането на искането на главния прокурор за временно отстраняване от длъжност на Стела Стоянова Илиева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Силистра, за заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 03.11.2021 г., 13,30 ч.
1.2 ИЗПРАЩА отново препис от искането на Главния прокурор с рег. № на ВСС-13527 от 29.09.2021 г. за временно отстраняване от длъжност на Стела Стоянова Илиева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Силистра, като същата се уведоми за възможността да бъде изслушана или да даде писмено становище по реда на чл. 230, ал. 2 от ЗСВ, за заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 03.11.2021 г., 13,30 ч.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Емил Златев Христов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
2.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
2.3. Решението по т. 2.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
3. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Емил Златев Христов от заеманата длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 01.11.2021 г.
4.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Лидия Иванова Манолова - прокурор в Специализираната прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
4.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
4.3. Решението по т. 4.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
5. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Лидия Иванова Манолова от заеманата длъжност „прокурор“ в Специализираната прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 26.10.2021 г.
6.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Лилия Минкова Симеонова - заместник на административния ръководител - заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
6.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
6.3. Решението по т. 6.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
7. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Лилия Минкова Симеонова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-градски прокурор“ на Софийска градска прокуратура, както и от длъжността „прокурор“, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 01.11.2021 г.
8. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Гергана Петрова Колева - изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Кърджали, на заеманата преди назначаването ? за административен ръководител на органа длъжност - „прокурор“ в Районна прокуратура – Кърджали, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Стоян Ичов Моневски – прокурор в Софийска районна прокуратура, в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Кърджали.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Силвиян Иванов Стоянов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Силвиян Иванов Стоянов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Йордан Петров Петров - прокурор в Софийска районна прокуратура.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Йордан Петров Петров - прокурор в Софийска районна прокуратура.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Лилия Владимирова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Лилия Владимирова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Юлиета Асенова Ушинска - прокурор в Софийска районна прокуратура.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Юлиета Асенова Ушинска - прокурор в Софийска районна прокуратура.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Петя Василева Василева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Петя Василева Василева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Красимира Стефанова Колева - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - София.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Красимира Стефанова Колева - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - София.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Гергана Димитрова Георгиева - Колева - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Бургас.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Гергана Димитрова Георгиева - Колева - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Бургас.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Светлин Петков Илиев - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Бургас.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Светлин Петков Илиев - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Бургас.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

17. ОТНОСНО: Проект на Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи по реда на чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ОТЛАГА приемането на Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи по реда на чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт.
17.2. Изпраща Проект на Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи по реда на чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт на главния прокурор на Република България за становища в срок до 01.11.2021 г.
18. ОТНОСНО: Предложение за попълване състава на Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет с представител от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. ОПРЕДЕЛЯ Стефан Петров за член на Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет.
18.2. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да определи Стефан Петров за член на Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет.
18.3. ВНАСЯ предложението по т. 18.2 в заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет на 21.10.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
19. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Апелативна прокуратура - Велико Търново за оптимизиране щатната численост на органа

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

19.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура – Велико Търново с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане решението.
19.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Велико Търново, считано от датата на вземане решението.
19.3. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 28.10.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
20. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Окръжна прокуратура - Пазарджик за оптимизиране щатната численост на органа

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

20.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура-Хасково с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане решението.
20.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура-Пазарджик, считано от датата на вземане решението.
20.3. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 28.10.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
21.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Николай Росенов Каменов - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив.
21.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Николай Росенов Каменов - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив.
21.3. Николай Росенов Каменов - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
22.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Станка Стоянова Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пазарджик.
22.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Станка Стоянова Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пазарджик.
23.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Даниела Йорданова Банкова - прокурор в Районна прокуратура - Перник.
23.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Даниела Йорданова Банкова - прокурор в Районна прокуратура - Перник.


Закриване на заседанието – 14.35 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Вася Йорданова
Зоя Костова

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
21.10.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд