КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 37
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 26 ОКТОМВРИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Боян Новански, Даниела Марчева, Лозан Панов
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.43 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
23. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Марина Юлиянова Георгиева – съдия в Районен съд – Варна.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
24. Проект на решение за периодично атестиране на Клаудия Рангелова Митова – съдия в Софийския районен съд.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
25. Проект на решение за извънредно атестиране на Атанас Неделчев Кеманов – съдия в Апелативен съд – София.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
26. Проект на решение за повишаване на Теодора Пламенова Шишкова – съдия в Районен съд – Варна, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
27. Проект на решение за повишаване на Владислава Александрова Цариградска – съдия в Районен съд – Луковит, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
28. Проект на решение за повишаване на Полина Тодорова Величкова – съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
29. Проект на решение за повишаване на Ивета Миткова Антонова – съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ Справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 25.10.2021 г.
2. ОТНОСНО: Промяна в Правилата за работа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ Правилата за работа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, приети с решение на СК на ВСС по Протокол № 7 от 07.06.2016 г., изм. и доп. с решение на СК на ВСС по Протокол № 8 от 27.02.2018 г., изм. с решение на СК на ВСС по Протокол № 31 от 23.10.2018 г., изм. и доп. с решение на СК на ВСС по Протокол № 34 от 06.11.2018 г., изм. и доп. с решение на СК на ВСС по Протокол № 17 от 28.05.2019 г., доп. с решение на СК на ВСС по Протокол № 11 от 31.03.2020 г., изм. с решение на СК на ВСС по Протокол № 16 от 19.05.2020 г., както следва:
1. В чл. 7а се създава нова ал. 3:
„(3) Въпроси по доклада на съответната точка от дневния ред, без да се изразява становище по него, могат да се задават преди изказванията по същество. Всеки от членовете на СК задава всичките си въпроси към докладчика в едно изявление с продължителност до 3 минути. Докладчикът дава отговор на поставените въпроси, непосредствено след задаването им от съответния член на колегията с изложение с продължителност до 3 минути.“
Предходните правила не се прилагат в следните случаи:
- Когато предложението е внесено като допълнителна точка.
- Когато материалите по точката са присъединени извън регламентирания в Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация срок.
- Когато в предложението са включени множество подточки с различна фактическа обстановка, изискващи отделен дебат.
2. Досегашните ал. 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9 стават съответно ал. 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Козлодуй
Кандидати:
- Адриана Георгиева Добрева – съдия в Районен съд – Козлодуй, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 11/06.04.2021 г., комплексна оценка „Много добра");
- Жаклин Георгиева Димитрова – Алексиева – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Козлодуй и съдия в Районен съд – Козлодуй, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 14/27.04.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА процедурата за избор на административен ръководител – председател на Районен съд-Козлодуй за 16 ноември 2021 г., в 09.30 ч., за която дата да бъдат уведомени допуснатите кандидати.
УКАЗВА на изпълняващия функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Козлодуй да организира процедура по изслушване на кандидата за административен ръководител – председател на Районен съд-Козлодуй Адриана Георгиева Добрева на общо събрание на съда.

4. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Панагюрище
Кандидат:
- Емилиан Благов Венчев - следовател в Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пазарджик, с ранг „следовател в НСлС“ (Атестиран с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 41/18.12.2019 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА процедурата за избор на административен ръководител – председател на Районен съд-Панагюрище за 16 ноември 2021 г., в 09.30 ч., за която дата да бъде уведомен допуснатия кандидат.

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

5. ОТНОСНО: Изслушване на Весела Трайкова Живкова - Офицерска - съдия в Софийския районен съд във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за извънредно атестиране (Поканена, не се явява за изслушване)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Весела Трайкова Живкова - Офицерска - съдия в Софийския районен съд срещу изготвената комплексна оценка за извънредно атестиране.
5.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Весела Трайкова Живкова - Офицерска - съдия в Софийския районен съд.
5.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205 ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" - 99 (деветдесет и девет) точки на Весела Трайкова Живкова - Офицерска - съдия в Софийския районен съд.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

6.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Николай Минчев Николов – съдия в Районен съд - Добрич, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
6.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 6.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
7. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Николай Минчев Николов от заеманата длъжност „съдия“ в Районен съд - Добрич, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 02.11.2021 г.
8. ОТНОСНО: Молба от Славка Иванова Кабасанова - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд - Чепеларе, за преназначаване, на основание чл. 169 ал. 5 от ЗСВ, в Районен съд - Смолян

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА произнасянето по точката за заседанието на Съдийската колегия на ВСС, насрочено за 16 ноември 2021 г.
9.1. ОТХВЪРЛЯ предложението на Комисията по атестирането и конкурсите, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, за определяне на Калинка Костадинова Иванова – съдия в Районен съд - Благоевград, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Благоевград.
9.2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Гюлфие Мехмедова Яхова – съдия в Районен съд - Благоевград, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Благоевград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 04.11.2021 г. до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
Решението по т. 9.2 на Съдийската колегия на ВСС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването.
9.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Вера Георгиева Коева на заеманата преди избора й за административен ръководител - председател на Районен съд - Благоевград длъжност „съдия“ в Районен съд - Благоевград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 04.11.2021 г.
10. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Живка Димитрова Петрова – административен ръководител-председател на Районен съд - Свиленград, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Свиленград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 08.11.2021 г. до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
11. ОТНОСНО: Възражение от Иван Илиев – участник в конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г., и становище от конкурсната комисия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Препраща възражението от Иван Илиев – участник в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/13.04.2021 г., на Върховния административен съд, по компетентност.
12. ОТНОСНО: Писмо с вх. № ВСС-14144/12.10.2021 г. от Димитър Стоянов – Bivol.bg, Bird.bg

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение писмо с вх. № ВСС-14144/12.10.2021 г. от Димитър Стоянов – Bivol.bg, Bird.bg.
13. ОТНОСНО: Прекратяване на открита процедура по предварително атестиране на Кристиана Стоянова Кръстева - съдия в Районен съд - Варна

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Кристиана Стоянова Кръстева - съдия в Районен съд – Варна за удължаване на определения с решение на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 17/31.05.2021 г., т. С-15, период на предварително атестиране.
13.2. ПРЕКРАТЯВА откритата процедура по предварително атестиране на Кристиана Стоянова Кръстева - съдия в Районен съд – Варна, поради липсата на изискуемия по чл. 10, ал. 2 от Наредба № 2/23.02.2017 г. период от най-малко две години, реално отработени в органите на съдебна власт.
14. ОТНОСНО: Прекратяване на открита процедура по периодично атестиране на съдия в Софийския районен съд във връзка със заявление от помощна атестационна комисия при Софийския градски съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРЕКРАТЯВА откритата с решение на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 14/15.04.2019 г. процедура по периодично атестиране на Иванка Григорова Митева – съдия в Софийския районен съд.
15. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Кристина Евгениева Панкова - съдия в Районен съд - Благоевград, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Петър Георгиев Касабов - съдия в Административен съд - Пловдив.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Петър Георгиев Касабов - съдия в Административен съд - Пловдив.
16.3. Петър Георгиев Касабов - съдия в Административен съд - Пловдив, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Татяна Тодорова Илиева - съдия в Районен съд - Русе.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Татяна Тодорова Илиева - съдия в Районен съд - Русе.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Лилия Александрова Василева - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Административен съд - Бургас.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Лилия Александрова Василева - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Административен съд - Бургас.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Димитрина Василева Павлова - съдия в Административен съд - Ловеч.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Димитрина Василева Павлова - съдия в Административен съд - Ловеч.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Любомира Любенова Кръстева - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Административен съд - Ловеч.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Любомира Любенова Кръстева - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Административен съд - Ловеч.
21.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Джулиана Иванова Петкова - съдия в Апелативен съд - София.
21.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Джулиана Иванова Петкова - съдия в Апелативен съд - София.
22.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Красимир Атанасов Машев - съдия в Апелативен съд - София.
22.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Красимир Атанасов Машев - съдия в Апелативен съд - София.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

23.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Марина Юлиянова Георгиева - съдия в Районен съд - Варна.
23.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Марина Юлиянова Георгиева - съдия в Районен съд - Варна.
23.3. Марина Юлиянова Георгиева - съдия в Районен съд - Варна, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
24.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Клаудия Рангелова Митова - съдия в Софийския районен съд.
24.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Клаудия Рангелова Митова - съдия в Софийския районен съд.
25.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Атанас Неделчев Кеманов - съдия в Апелативен съд - София.
25.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Атанас Неделчев Кеманов - съдия в Апелативен съд - София.
26. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Теодора Пламенова Шишкова - съдия в Районен съд - Варна, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
27. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Владислава Александрова Цариградска - съдия в Районен съд - Луковит, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
28. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Полина Тодорова Величкова - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
29. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ивета Миткова Антонова - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

Закриване на заседанието – 14.42 ч.

 

 

Изготвил: /П/:
Зоя Костова
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова



СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
27.10.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд