КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 39
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 17 НОЕМВРИ
 2021 г.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВА Светлана Бошнакова
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.41 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
15. Становище на министъра на правосъдието, съгласно решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по протокол № 10/27.05.2021 г., т. 2, за съгласуване предложение на Прокурорската колегия на ВСС за оптимизиране на районните прокуратури със седалища гр. София и София-област.
16. Проект на решение за извънредно атестиране на Вихър Викторов Михайлов - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
17. Проект на решение за извънредно атестиране на Георги Божидаров Зарев - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
18. Проект на решение за извънредно атестиране на Явор Георгиев Бояджиев - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

1. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Районна прокуратура – Благоевград за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Орхидея Димитрова Андонова – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. На основание чл. 316, ал. 1 от ЗСВ, ОБРАЗУВА ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО за налагане на дисциплинарно наказание на Орхидея Димитрова Андонова – прокурор в Районна прокуратура - Благоевград
1.2. На основание чл. 316, ал. 3 от ЗСВ ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Пламен Найденов, Огнян Дамянов, Евгени Иванов.
1.3. На основание чл. 316, ал. 3 от ЗСВ ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава, който е и докладчик, Огнян Дамянов.
2. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Районна прокуратура – Благоевград за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Румяна Иванова Иванова – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. На основание чл. 316, ал. 1 от ЗСВ, ОБРАЗУВА ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО за налагане на дисциплинарно наказание на Румяна Иванова Иванова – прокурор в Районна прокуратура - Благоевград
2.2. На основание чл. 316, ал. 3 от ЗСВ ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Светлана Бошнакова, Евгени Иванов, Стефан Петров.
2.3. На основание чл. 316, ал. 3 от ЗСВ ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава, който е и докладчик, Светлана Бошнакова.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ОТНОСНО: Определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Пловдив, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/30.06.2021 г. (обн. ДВ, бр. 55/02.07.2021г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/30.06.2021 г. (обн. ДВ, бр. 55/02.07.2021 г.): 08.12.2021 г.
4. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Мая Христова Големанова – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Ботевград, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Ботевград, с ранг „прокурор в ОП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
5. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Петър Тодоров Тошев от заеманата длъжност „следовател“ в Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура - Хасково, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 30.11.2021 г.
6. ОТНОСНО: Командироване на Мария Стоянова, прокурор в Софийската районна прокуратура, като командирован национален експерт в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) на Европейската комисия, за първоначален период от две години, считано от 01.12.2021 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. КОМАНДИРОВА Мария Стоянова – прокурор в Софийската районна прокуратура, като командирован национален експерт в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) към Европейската комисия за първоначален период от 2 години, считано от 01 декември 2021 г. в гр. Брюксел, Белгия, като запазва за периода на командироване правото си да получава полагащото й се трудово възнаграждение за заеманата от нея длъжност като прокурор.
6.1.1. Разходите за медицинска застраховка за целия период на командироване са за сметка на Висшия съдебен съвет.
6.1.2. Пътните разходи, свързани с встъпването ? в длъжност и с приключване на служебните ? задължения от мястото на произход до мястото на командироване и обратно, както и разходите за дневни и месечни надбавки за издръжка, са за сметка на Европейската комисия.
6.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да уведоми дирекция „Човешки ресурси“ на Министерство на външните работи за взетото по т. 6.1 решение за предприемане на необходимите последващи действия.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Радост Димитрова Нацева - прокурор в Софийска градска прокуратура.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Радост Димитрова Нацева - прокурор в Софийска градска прокуратура.
7.3. Радост Димитрова Нацева - прокурор в Софийска градска прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Лидия Антоанова Георгиева - прокурор в Районна прокуратура - Бургас.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Лидия Антоанова Георгиева - прокурор в Районна прокуратура - Бургас.
8.3. Лидия Антоанова Георгиева - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Йоланда Веселинова Янева - прокурор в Районна прокуратура – Варна.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Йоланда Веселинова Янева - прокурор в Районна прокуратура – Варна.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Веселина Стоянова Стоянова - прокурор в Районна прокуратура - Стара Загора, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мая Сашкова Тончева - прокурор в Районна прокуратура - Плевен, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Живко Динев Пенев - прокурор в Окръжна прокуратура - Пазарджик, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Стоян Божинов Пешев - прокурор в Окръжна прокуратура - Пазарджик, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Асен Ангелов Илиев - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ
15. ОТНОСНО: Становище на министъра на правосъдието, съгласно решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 10/27.05.2021 г., т. 2, за съгласуване предложение на Прокурорската колегия на ВСС за оптимизиране на районните прокуратури със седалища гр. София и София-област

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Връща предложението на главния прокурор за оптимизиране на районните прокуратури със седалище град София и София-област на главния прокурор и на Прокуратурата на Република България, които да вземат предвид предложението от страна на министъра на правосъдието, което да бъде обсъдено, както и да предложат нов срок за преструктуриране и оптимизиране на тези районни прокуратури, като материалите бъдат отново внесени на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Вихър Викторов Михайлов - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Вихър Викторов Михайлов - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Георги Божидаров Зарев - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Георги Божидаров Зарев - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Явор Георгиев Бояджиев - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Явор Георгиев Бояджиев - следовател във Военно-окръжна прокуратура - София.


Закриване на заседанието – 14.00 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Лидия Здравкова
Вася Йорданова

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
18.11.2021 г.


 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд