КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 41
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 24 НОЕМВРИ
 2021 г.

 


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Стефан Петров – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАЩИ: Светлана Бошнакова и Иван Гешев
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.30 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
9. Проект на решение по предложение с рег. индекс № ВСС-15388/11.11.2021 г. от министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Мария Борисова Николова – прокурор в Софийска районна прокуратура, командирована в Специализираната прокуратура.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
10. Проект на решение по предложение с рег. индекс № ВСС-15389/11.11.2021 г. от министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Димитър Франтишек Петров – прокурор в Специализираната прокуратура.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
11. Проект на решение по предложение с рег. индекс № ВСС-15390/11.11.2021 г. от министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Нели Иванова Славова – прокурор в Софийска районна прокуратура, командирована в Специализираната прокуратура.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
12. Предложение във връзка с определяне на допълнителни трудови възнаграждения на прокурори, следователи и съдебни служители, които не попадат в обхвата на решение по т. 2.5 от Протокол № 40/23.11.2021 г. на Прокурорската колегия на ВСС.
Внася: Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

1. ОТНОСНО: Произнасяне по възражението на Владимир Пламенов Радоев – прокурор в Районна прокуратура-Плевен, срещу изготвена комплексна оценка от атестиране за придобиване статут на несменяемост /отложена с решение на Прокурорската колегия на ВСС по Протокол № 38/10.11.2021 г., т. 3/

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на Владимир Пламенов Радоев – прокурор в Районна прокуратура-Плевен.
1.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ атестиране за придобиване статут на несменяемост на Владимир Пламенов Радоев – прокурор в Районна прокуратура-Плевен.
1.3. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1, във връзка с чл. 205, ал. 4, т. 1 от ЗСВ предложената комплексна оценка от атестирането „ДОБРА" на Владимир Пламенов Радоев – прокурор в Районна прокуратура-Плевен.
1.4. Владимир Пламенов Радоев – прокурор в Районна прокуратура-Плевен, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Приложение на разпоредбата на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9/20.03.2019 г. (обн. ДВ, бр. 26/29.03.2019 г.), конкурс за повишаване в длъжност „прокурор“ в апелативните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.), във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Свилена Иванова Костова – прокурор в Окръжна прокуратура-Добрич, в длъжност „прокурор" в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
2.2. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.), във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Нина Стефанова Янева – прокурор в Софийска градска прокуратура, в длъжност „прокурор" в Апелативна прокуратура-София, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
2.3. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.), във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Павел Емилов Панов – прокурор в Софийска градска прокуратура, в длъжност „прокурор" в Апелативна прокуратура-София, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
2.4. Решенията по т. 2.1., т. 2.2. и т. 2.3. подлежат на обжалване при условията и по реда на чл. 193, ал. 8 от ЗСВ.
3. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Руси Ненчев Русев – прокурор в Окръжна прокуратура-Сливен, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура-Сливен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Васил Малинов Малинов – прокурор в Окръжна прокуратура-Пазарджик, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор" на Окръжна прокуратура-Пазарджик, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
5.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Десислава Тенкова Калайджиева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор“ на Районна прокуратура-Стара Загора, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“.
5.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Десислава Тенкова Калайджиева на заеманата преди назначаването ? за заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура-Стара Загора длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура-Стара Загора, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
6. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Величка Костова Петрова от заеманата длъжност „прокурор" в Окръжна прокуратура-Бургас, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 03.12.2021 г.
7. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Елица Юриева Василева – прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА КАРТА И НАТОВАРЕНОСТ

8. ОТНОСНО: Предложение във връзка с приетите от Прокурорската колегия на ВСС по Протокол № 37/03.11.2021 г. Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи, по реда на чл. 233, ал. 4, изр. първо от Закона за съдебната власт
(Разгледана в заседанието на Прокурорската колегия на ВСС на 23.11.2021 г., Протокол № 40).
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ
9. ОТНОСНО: Предложение с рег. индекс № ВСС-15388/11.11.2021 г. от министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Мария Борисова Николова – прокурор в Софийска районна прокуратура, командирована в Специализираната прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 312, ал. 5 от Закона за съдебната власт, указва на вносителя на предложението – министъра на правосъдието, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да отстрани нередовността на предложението, като приложи всички доказателства, относими към твърдените факти, с които разполага.
10. ОТНОСНО: Предложение с рег. индекс № ВСС-15389/11.11.2021 г. от министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Димитър Франтишек Петров – прокурор в Специализираната прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 312, ал. 5 от Закона за съдебната власт, указва на вносителя на предложението – министъра на правосъдието, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да отстрани нередовността на предложението, като приложи всички доказателства, относими към твърдените факти, с които разполага.
11. ОТНОСНО: Предложение с рег. индекс № ВСС-15390/11.11.2021 г. от министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Нели Иванова Славова – прокурор в Софийска районна прокуратура, командирована в Специализираната прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 312, ал. 5 от Закона за съдебната власт, указва на вносителя на предложението – министъра на правосъдието, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да отстрани нередовността на предложението, като приложи всички доказателства, относими към твърдените факти, с които разполага.
12. ОТНОСНО: Предложение във връзка с определяне на допълнителни трудови възнаграждения на прокурори, следователи и съдебни служители, които не попадат в обхвата на решение по т. 2.5 от Протокол № 40/23.11.2021 г. на Прокурорската колегия на ВСС

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
РЕШИ:

12.1. ПРИЕМА да се изплати допълнително трудово възнаграждение на прокурорите в Апелативна специализирана прокуратура, в Специализирана прокуратура и следователите в Следствения отдел на Специализираната прокуратура, както и на съдебните служители в Апелативната специализирана прокуратура, в Специализираната прокуратура и Следствения отдел на Специализираната прокуратура, в размер на 2,7 (две цяло и седем) основни месечни възнаграждения.
12.2. ПРИЕМА да се изплати допълнително трудово възнаграждение на прокурорите, следователите и съдебните служители в останалите органи, извън тези по т. 12.1, както и извън определените в решението по т. 2.5. по Протокол № 40/23.11.2021 г. на Прокурорска колегия, в размер на 1,5 (едно цяло и пет) основни месечни възнаграждения.
12.3. ИЗПРАЩА решението по т. 12.1 и т. 12.2 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС, по компетентност, след което да бъде внесено в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за 25.11.2021 г., за разглеждане и произнасяне.

Закриване на заседанието – 14.05 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Зоя Костова

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
24.11.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд