КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 42
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА
 1 ДЕКЕМВРИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Светлана Бошнакова – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАТ: Иван Гешев, Калина Чапкънова
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието - 13.30 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
9. Поправка на явна фактическа грешка в Протокол № 40/23.11.2021 г. от заседание на Прокурорската колегия на ВСС, т. 2.1.3.
Внася: Kомисия „Съдебна карта и натовареност на прокурори и следователи“
10. Искане до Председателя на Шесто отделение на Върховен административен съд за пренасрочване за по-ранна дата разглеждането в открито съдебно заседание на адм. дело № 11053/2021 г. по описа на ВАС, образувано по жалба на Нели Иванова Владимирова – прокурор в Софийска районна прокуратура, против решение на Прокурорската колегия на ВСС по пр. № 31 от 15.09.2021 г., т. 4.2., 4.3. и 4.4.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

1. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора за оптимизиране щатната численост на органа

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура-Стара Загора с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
1.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура-Стара Загора, считано от датата на вземане на решението.
1.3. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 16.12.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
2.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Марина Красимирова Кочева - прокурор в Районна прокуратура – Ямбол.
2.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Марина Красимирова Кочева - прокурор в Районна прокуратура – Ямбол.
2.3. Марина Красимирова Кочева - прокурор в Районна прокуратура - Ямбол, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
3.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Веселина Стоянова Караджова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
3.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Веселина Стоянова Караджова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
3.3. Веселина Стоянова Караджова - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
4.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Васил Николов Янев - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.
4.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Васил Николов Янев - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.
4.3. Васил Николов Янев - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ
5. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за кадрови промени в администрацията на ПРБ – Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Ямбол

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Окръжна прокуратура – Варна.
МОТИВИ: Предвид ниското съотношение брой магистрати/съдебни служители 1,13, среднодневната натовареност на магистратите близо до средните за страната и с оглед необходимостта от осигуряване на деловодната дейност е обосновано увеличение на щата с 1 щ. бр. за „съдебен деловодител“.
5.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 /една/ щ. бр. за длъжност „административен секретар“ в 1 /една/ щ. бр. за длъжност „съдебен администратор“ в Районна прокуратура – Ямбол.
МОТИВИ: С оглед високата натовареност на прокуратурата за 2020 г. - 3,89 при средна 3,06 и съотношение съдебни служители/магистрати 1,34 близо до средното 1,29, считаме исканата трансформация за основателна.
Увеличението на щатната численост на съдебните служители в ОП–Варна и разликата в размера на възнаграждението за предложената трансформация в РП-Ямбол ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.
6. ОТНОСНО: Предложение вх. № ВСС-15502/15.11.2021 г. от главния прокурор за кадрови промени в администрацията Софийска районна прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 4 /четири/ щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“ и 1 /една/ щ. бр. за длъжност „чистач“ в Софийска районна прокуратура.
МОТИВИ: Предвид високите показатели на натовареност в СРП, големия обем на наблюдаваните преписки и досъдебни производства и ниско съотношение съдебни служители/магистрати от специализираната администрация предложението за увеличаване на щата с 4 щ. бр. за съдебен деловодител е обосновано.
По отношение длъжността „чистач“ в щата на СРП са утвърдени 7 щ. бр. за тази длъжност.
Магистратите и съдебните служители в СРП се помещават в две сгради като само в едната са им предоставени за ползване 8 надземни етажа и помещения на ниво -1 и -2.
С оглед осигуряване почистването и поддръжката на големия брой кабинети, зали и други помещения, осигуряване на взаимозаменяемост при отсъствие на служител и предвид въведените мерки по дезинфекция, считаме, че искането за увеличаване щата с още 1 щ. бр. чистач за обосновано.
6.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на щатни бройки за съдебни служители в щата на Софийска районна прокуратура, както следва:
- 1 /една/ щ. бр. за длъжност „младши специалист-стопанисване на стоково материални ценности и веществени доказателства“ в 1 /една/ щ. бр. за длъжност „главен специалист-стопанисване на стоково материални ценности и веществени доказателства“;
- 1 /една/ щ. бр. за длъжност „младши специалист-домакин“ в 1 /една/ щ. бр. за длъжност „главен специалист-домакин“;
- 1 /една/ щ. бр. за длъжност „шофьор-призовкар“ в 1 /една/ щ. бр. за длъжност „старши специалист-снабдител и шофьор“.
МОТИВИ: Възложените функции и задачи на служителите, назначени на предложените за трансформация щ. бр. са със значително по-висока степен на отговорност спрямо възложените на служители на същите длъжности в други прокуратури или звена.
Служителите са материално-отговорни лица в най-голямата прокуратура в страната, където съотношението между броя на магистратите спрямо броя на съдебните служители е едно от най-ниското в страната.
По отношение на предложението за трансформация на „шофьор-куриер“ в „старши специалист-снабдител и шофьор“, предвид извършването на допълнителни функции по осигуряване на стоки и материали, следва да бъдат включени в длъжностната характеристика на отделна длъжност с оглед разделението на отговорностите, съгласно закона за финансово управление и контрол в публичния сектор.
В тази връзка и с оглед постигане на равнопоставеност във възнаграждението, спрямо осъществяваните от служителите задължения не възразяваме на исканите трансформации.
Увеличението на щатната численост на съдебните служители в СРП и разликата в размера на възнаграждението на предложените за трансформиране щатни бройки ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.
7. ОТНОСНО: Писмо от административния ръководител на РП – Велико Търново с предложение за трансформация на 1 свободна щ. бр. за длъжност „съдебен архивар“ в длъжност „административен секретар“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 /една/ свободна щ. бр. за длъжност „съдебен архивар“ в 1 /една/ щ. бр. за длъжност „административен секретар“ в Районна прокуратура – Велико Търново.
МОТИВИ: След оптимизацията на районните прокуратури бяха закрити РП в Г. Оряховица, Свищов, Павликени и Елена и разкрити като териториални отделения към РП-Велико Търново.
С оглед подобряване създадената нова организация на работа в прокуратурата не възразяваме свободната длъжност съдебен архивар да бъде трансформирана в административен секретар, за подпомагане дейността на административния ръководител по организация на администрирането, и организиране, ръководене и контролиране дейността на съдебната администрация.
Разликата в размера на възнаграждението на предложената за трансформиране щатна бройка ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.
8. ОТНОСНО: Предложение вх. № ВСС-14482/20.10.2021 г. от главния прокурор за кадрови промени в администрацията на ПРБ – Районна прокуратура – Русе

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ. бр. за длъжност „старши специалист – електронна обработка на информацията и статистически данни“ в Районна прокуратура – Русе.
МОТИВИ: Предвид високата натовареност спрямо средната за страната, ниското съотношение магистрати/съдебни служители - 1,09 и голямата отговорност на дейностите: изготвяне на статистически таблици за дейността на прокуратурата по всички видове надзори, контрол на въведените данни в УИС, осигуряване необходимата документация и информация, свързана с атестирането на магистратите и др., които ще бъдат възложени на служителя на новоразкритата длъжност, считаме предложението за увеличаване щата на прокуратурата за обосновано.
Увеличението на щатната численост на съдебните служители в РП-Русе и разликата в размера на възнаграждението на предложената за трансформиране щатна бройка ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

9. ОТНОСНО: Поправка на явна фактическа грешка в Протокол № 40/23.11.2021 г. от заседание на Прокурорската колегия на ВСС, т. 2.1.3

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

В точка 2.1.3 от Протокол № 40 от дистанционното заседание чрез видеоконферентна връзка на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 23.11.2021 г., да бъдат заличени следните прокуратури: „Окръжна прокуратура – Пловдив; Окръжна прокуратура - Сливен“.
10. ОТНОСНО: Искане до Председателя на Шесто отделение на Върховен административен съд за пренасрочване за по-ранна дата разглеждането в открито съдебно заседание на адм. дело № 11053/2021 г. по описа на ВАС, образувано по жалба на Нели Иванова Владимирова – прокурор в Софийска районна прокуратура, против решение на Прокурорската колегия на ВСС по пр. № 31 от 15.09.2021 г., т. 4.2., 4.3. и 4.4

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ДА СЕ ОТПРАВИ ИСКАНЕ до Председателя на Шесто отделение на Върховен административен съд за пренасрочване, по възможност, за по-ранна дата разглеждането в открито съдебно заседание на адм. дело № 11053/2021 г. по описа на ВАС, образувано по жалба на Нели Иванова Владимирова – прокурор в Софийска районна прокуратура, против решение на Прокурорската колегия на ВСС по пр. № 31 от 15.09.2021 г., т. 4.2., 4.3. и 4.4.
10.2. ЗАДЪЛЖАВА процесуалните представители на ВСС да представят искането за пренасрочване за по-ранна дата разглеждането в открито съдебно заседание на адм. дело № 11053/2021 г. по описа на ВАС, съобразно мотивите в решение на КАК по пр. № 39 от 30.11.2021 г., т. 12.

Закриване на заседанието – 13.42 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Зоя Костова

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
01.12.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд