КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 43
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА
 8 ДЕКЕМВРИ 2021 г.

 


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Светлана Бошнакова – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАТ: Иван Гешев, Пламен Найденов
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.30 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
7. Проект на Вътрешни правила за дисциплинарната дейност на Прокурорската колегия на ВСС.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС"
8. Проект на решение по предложение от главния прокурор за кадрови промени в администрацията на ПРБ – в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори“ при ВКП и в НСлС.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: Избор на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив
Кандидат:
- Ваня Тонева Христева - заместник на административния ръководител – заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура-Пловдив, изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Пловдив, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 8 гласа „за“, 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Ваня Тонева Христева - заместник на административния ръководител – заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура-Пловдив, изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура-Пловдив, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Антоанета Иванова Маркова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас.
2.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Антоанета Иванова Маркова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас.
2.3. Антоанета Иванова Маркова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
3.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4 вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Любомира Димитрова Минкова - прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново.
3.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” Любомира Димитрова Минкова - прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново.
4. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мирослав Емилов Йосифов - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
5. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Таня Паунова Катрева - прокурор в Районна прокуратура - Велико Търново, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

6. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Свилен Георгиев Цветков - прокурор в Апелативна прокуратура - Велико Търново, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

7. ОТНОСНО: Проект на Вътрешни правила за дисциплинарната дейност на Прокурорската колегия на ВСС

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА Вътрешни правила за дисциплинарната дейност на Прокурорската колегия на ВСС.
8. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за кадрови промени в администрацията на ПРБ – в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори при ВКП и в НСлС

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „административен секретар“ в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори“ при ВКП.
МОТИВИ:
В изпълнение на задължението на Прокуратурата на РБ за взаимодействие с децентрализираните органи на Европейската прокуратура, за подпомагане дейността на европейските делегирани прокурори /ЕДП/ от Република България, с решения по протокол № 26/14.07.2021 г. и № 31/15.09.2021 г. Прокурорската колегия на ВСС разкри общо 34 щ.бр. за съдебни служители в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори при ВКП.
След направен допълнителен анализ на потребностите от кадрово обезпечаване за осигуряване дейността на ЕДП е отчетена необходимост от допълнителна щ. бр. за „административен секретар“, който да осъществява общото ръководство, организация и контрол на работата на служителите в звеното и да подпомага ЕДП по административни и организационни въпроси, поради което считаме искането за основателно.
8.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 2 /две/ свободни щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в 1 /една/ щ.бр. за длъжност „главен специалист-класифицирана информация“ и в 1 /една/ щ.бр. за длъжност „старши специалист-класифицирана информация“ в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори“ при ВКП.
МОТИВИ: Във връзка с обособяването на Офиса на ЕДП в Република България като организационна единица по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ не възразяваме да бъдат осигурени 2 щ. бр. за длъжности главен специалист-КИ и старши специалист-КИ с цел обезпечаване Регистратурата за класифицирана информация.
Щатните бройки могат да бъдат осигурени чрез трансформация на 2 свободни щ. бр. съдебен деловодител в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори при ВКП.
8.3. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „призовкар“ в НСлС.
МОТИВИ: Към настоящия момент в щата на НСлС са утвърдени 2 щ.бр. призовкар, които не са достатъчни за дейността по връчване на призовки, и част от нея се извършва и от служители на длъжност шофьор-куриер/призовкар.
С оглед обезпечаване работата на следователите и осигуряване дейностите по разследването и предвид тенденцията за увеличаване броя връчени призовки считаме обосновано предложението за разкриване на още 1 щ.бр. за призовкар в НСлС.
Увеличението на щатната численост на съдебните служители във ВКП и НСлС и разликата в размера на възнаграждението за предложената трансформация във ВКП ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г. и проектобюджета за 2022 г.

Закриване на заседанието – 14.20 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
08.12.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд