ДО
ЧЛЕНОВЕТЕ НА
ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ


УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
На основание чл. 33, ал. 1 от Закона за съдебната власт свиквам заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет на 16 декември 2021 г. от
9.30 часа
 в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет,ул. Eкзарх Йосиф, № 12, при следния

Д Н Е В Е Н   Р Е Д


1. Проект на решение по предложение от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора за оптимизиране щатната численост на органа.
Внася: Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
2. Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Окръжен съд – Смолян.
Внася: Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

Корекции на бюджета на органите на съдебната власт за 2021 г.
„Дава съгласие“
3. Проект на решение за промяна по бюджета на съдебната власт за 2021 г. и бюджета на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на основание чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
4. Проект на решение по искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Козлодуй за осигуряване на средства за ремонт, след застрахователно събитие.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
5. Проект на решение за корекции по бюджетите на органи на съдебната власт по § 10-00 „Издръжка“ за 2021 г., поради недостиг на средства за текуща издръжка.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
6. Проект на решение за корекции по бюджетите на органи на съдебната власт по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ за 2021 г., поради недостиг на средства за съдебни заседатели, вещи лица, граждански договори и облекло.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
7. Проект на решение по искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Търговище за осигуряване на средства за авариен ремонт на отоплителна инсталация в сградата на съда.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
8. Проект на решение по искане от административния ръководител на Районен съд гр. Козлодуй за осигуряване на средства за разплащане на ремонт на помещения в сградата на съда.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
9. Проект на решение по искане от административния ръководител на Районен съд гр. Пловдив за осигуряване на средства за закупуване на tempest оборудвате – 1 брой компютърна конфигурация и 1 брой принтер.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
10. Проект на решение по искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Тетевен за осигуряване на средства за закупуване на МФУ.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
Предложения за отпускане на помощи от централизираните средства на фонд СБКО
Разни
15. Извлечение от протокол № 41/29.11.2021 г. от заседание на КАК към СК на ВСС.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
16. Проект на решение относно необходимост от организиране и провеждане на обществена поръчка с предмет: „Изработване на печатни рекламни и информационни материали за нуждите на ВСС“ по реда на глава двадесет и шеста от Закона за обществените поръчки /ЗОП/, на основание чл. 186, във вр. с чл. 20, ал. 3, т. 2 от ЗОП.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
17. Проект на решение за предоставяне на права на Комисия „Бюджет и финанси“ за приемане на решения по управлението на бюджета на съдебната власт в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на ВСС.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
18. Проект на решение за организиране и провеждане на обществена поръчка с предмет „Изготвяне на обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл. 169, ал. 1 и ал. 3 от ЗУТ, изготвяне на технически паспорти, обследване за енергийна ефективност и сертифициране на обекти - съдебни сгради в експлоатация, държавна собственост в управление на Висш съдебен съвет“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“

УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА

19. Проект на решение за упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет да отправи искане до „Интелихаус“ ЕООД за удължаване срок на договор за наем рег. № ВСС – 13120/02.10.2017г., сключен между „Интелихаус“ ЕООД и Висш съдебен съвет.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
20. Проект на решение за упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет да отправи искане до министъра на вътрешните работи за безвъзмездно предоставяне на ВСС на движими вещи, собственост на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
21. Проект на решение за упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет да отправи искане до областния управител на област Плевен за предоставяне безвъзмездно правото на управление на ПВСС, за нуждите на Окръжен съд – Плевен, върху недвижим имот – частна държавна собственост, находяща се в гр. Плевен.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
22. Проект на решение за упълномощаване на представляващия ВСС да отправи предложение до министъра на регионалното развитие и благоустройството за обявяване на имот – частна държавна собственост, за имот – публична държавна собственост.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
23. Проект на решение за предоставяне на права на Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет за приемане на решения в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

24. Конституиране на Съвет за партньорство към Висшия съдебен съвет.
Внася: Комисия по правни въпроси
* * * * *
25. Информация от Офиса на Европейската мрежа на съдебните съвети /ЕМСС/ във връзка с предложение на Изпълнителния борд за създаване на тематични групи на ЕМСС и Кодекс за поведение на съдебните съвети.
Внася: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
26. Протокол № 5 от заседание на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет, проведено на 29.10.2021 г.
Внася: Вероника Имова – член на Висшия съдебен съвет и съпредседател на Съвета за партньорство към ВСС
27. Доклад за напредъка по отстраняване на затрудненията на магистратите и служителите на ВКС при работата им с ЕИСС, посочени в доклад от комисията, сформирана с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/28.07.2021 г. /т. 46.2/ за извършване проверка на място във ВКС има ли ЕИСС съответните функционалности и възможности, за да могат съдиите от ВКС да продължат своята дейност с ЕИСС.
Внася: Вероника Имова – член на Висшия съдебен съвет и член на сформираната комисия
28. Подписване на Споразумение за сътрудничество и стратегическо партньорство при обмен на информация между Националния статистически институт и Висшия съдебен съвет за нуждите на Специализираната информационна система, включваща инструменти за анализ и мониторинг на факторите, свързани със социално-икономическото развитие на съдебните райони и натовареността на съдилищата и прокуратурите” (СИСМА), която е в процес на разработване в изпълнение на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на ЕИСС“, финансиран по ОПДУ.
Внася: Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет и ръководител - проект
29. Доклад за изпълнение на дейностите по проект „Осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели“ за периода 01.09.2021 г. – 30.11.2021 г., съгласно решение по Протокол № 8/13.05.2021 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет.
Внася: Пенка Братанова – председател на ОС – Кюстендил и ръководител на проекта
30. Доклад в изпълнение на решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 23/25.11.2021 г., т. 42.2.
Внася: Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет

 

ПРЕДСТАВЛЯВАЩ ВСС:
БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ


Публикуван на:
10 декември 2021 г.


 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд