КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 45
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 14 ДЕКЕМВРИ
 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Лозан Панов, Драгомир Кояджиков
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09,42 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
34. Проект на решение за периодично атестиране на Диана Крумова Радева – съдия в Районен съд – Велико Търново.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
35. Проект на решение за повишаване на Васил Венелинов Ставрев – съдия в Районен съд – Габрово, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
36. Проект на решение за повишаване на Димитър Христофоров Кирилов – съдия в Районен съд – Плевен, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
37. Проект на решение за повишаване на Виолета Григорова Николова – съдия в Районен съд – Плевен, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
38. Проект на решение за повишаване на Красимир Маринов Димитров – съдия в Районен съд – Плевен, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
39. Проект на решение за повишаване на Асен Иванов Даскалов – съдия в Районен съд – Плевен, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
40. Проект на решение за повишаване на Ана Иванова Илиева – съдия в Районен съд – Плевен, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
41. Решение № 12628 от 10.12.2021 г. на Върховния административен съд – Петчленен състав – ІІ колегия, по административно дело № 6572/2021 г., във връзка с решение от 19.10.2021 г. на Европейския съд по правата на човека по дело „Мирослава Тодорова срещу България“, образувано по жалба № 40072/2013 г.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение обобщена справка за съдилищата във връзка с COVID-19 към 13.12.2021 г.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Козлодуй
Кандидати:
- Адриана Георгиева Добрева – съдия в Районен съд – Козлодуй, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 11/06.04.2021 г., комплексна оценка „Много добра");
- Жаклин Георгиева Димитрова – Алексиева – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Козлодуй и съдия в Районен съд – Козлодуй, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 14/27.04.2021 г., комплексна оценка „Много добра").

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА процедурата за избор на административен ръководител - председател на Районен съд-Козлодуй за 01.02.2022 г., за която дата да бъдат уведомени допуснатите кандидати.
3. ОТНОСНО: Административен ръководител – председател на Районен съд – Царево
Кандидат:
- Мария Атанасова Москова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Царево, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 29/20.07.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 9 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Мария Атанасова Москова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Царево, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Царево, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
* * * * *
4. ОТНОСНО: Произнасяне по реда на чл. 173, ал. 9 от ЗСВ по докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика в откритата с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 17/30.09.2021 г. процедура за избор на председател на Върховния касационен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ДОПУСКА, на основание чл. 173, ал. 9 от ЗСВ във вр. с раздел III, т. 1 от Правилата за избор на председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор, ДО ИЗСЛУШВАНЕ кандидата Галина Владимирова Захарова - заместник на председателя и ръководител на Наказателната колегия на Върховния касационен съд в откритата с решение на Пленума на ВСС по Протокол №17/30.09.2021 г. процедура за избор на Председател на Върховния касационен съд.
4.2. Решението по т. 4.1, ведно със съответната информация за допуснатия до изслушване кандидат ДА СЕ ПУБЛИКУВА на интернет страницата на ВСС.

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

5. ОТНОСНО: Изслушване на Николай Илиев Николов – съдия в Софийския районен съд, във връзка с постъпило възражение срещу изготвената му комплексна оценка за придобиване статут на несменяемост

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия на 18.01.2022 г.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

6. ОТНОСНО: Проект на решение за откриване на процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както следва:

6.1.1. Административен ръководител – председател на Районен съд – Ардино – свободна длъжност;
6.1.2. Административен ръководител – председател на Районен съд – Благоевград – свободна длъжност.
6.1.3. Административен ръководител – председател на Районен съд – Габрово – свободна длъжност.
6.1.4 Административен ръководител – председател на Районен съд – Гълъбово – свободна длъжност;
6.1.5. Административен ръководител – председател на Районен съд – Ихтиман – свободна длъжност;
6.1.6. Административен ръководител – председател на Районен съд – Левски– свободна длъжност.
6.1.7. Административен ръководител – председател на Районен съд – Мадан – свободна длъжност;
6.1.8. Административен ръководител – председател на Районен съд – Мездра – свободна длъжност;
6.1.9. Административен ръководител – председател на Районен съд – Нови пазар – свободна длъжност;
6.1.10. Административен ръководител – председател на Районен съд – Оряхово – свободна длъжност;
6.1.11. Административен ръководител – председател на Районен съд – Първомай – свободна длъжност;
6.1.12. Административен ръководител – председател на Районен съд – Поморие – свободна длъжност;
6.1.13. Административен ръководител – председател на Районен съд – Средец – свободна длъжност.
6.1.14. Административен ръководител – председател на Районен съд – Тервел – свободна длъжност.
6.1.15. Административен ръководител – председател на Районен съд – Тетевен – свободна длъжност.
6.1.16. Административен ръководител – председател на Районен съд – Чепеларе – свободна длъжност.
6.1.17. Административен ръководител – председател на Окръжен съд – Шумен – изтичащ мандат.
6.1.18. Административен ръководител – председател на Районен съд – Карлово – изтичащ мандат.
6.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в „Държавен вестник“ предложения за назначаване на административни ръководители на съответния орган на съдебната власт могат да се подават: в администрацията на Висшия съдебен съвет; по електронен път с квалифициран електронен подпис на официалния имейл адрес на Висшия съдебен съвет – vss@vss.justice.bg или чрез лицензиран пощенски оператор на официалния адрес на Висшия съдебен съвет – гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“ № 12. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата му като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
6.3. Решението да се обнародва в “Държавен вестник” и да се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
7. ОТНОСНО: Определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедурата за избор на административен ръководител на Апелативен съд – Бургас

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедура за избор на административен ръководител-председател на Апелативен съд – Бургас – 2-ма кандидати – 25.01.2022 г.
8. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител – председател на Окръжен съд – Пловдив за освобождаване на Мария Петкова Шишкова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Окръжен съд – Пловдив и назначаване на длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Пловдив

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия, насрочено за 16.12.2021 г.
9. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Окръжен съд – Смолян

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ във Военен съд - София, считано от датата на вземане на решението.
9.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Смолян, считано от датата на вземане на решението.
9.3. Внася точката в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 16.12.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
10. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Сийка Костадинова Златанова – съдия в Районен съд - Смолян, за изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд - Смолян, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител-председател на Окръжен съд - Смолян, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител-председател на Районен съд – Смолян.
11. ОТНОСНО: Молба от Славка Иванова Кабасанова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Чепеларе, за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, в Районен съд – Смолян

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Славка Иванова Кабасанова - изпълняващ функциите административен ръководител - председател на Районен съд – Чепеларе на длъжност „съдия“ в Районен съд – Смолян, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на определяне на съдия Сийка Костадинова Златанова за изпълняващ функциите административен ръководител - председател на Районен съд – Смолян.
11.2. ВЪЗЛАГА на преназначения магистрат да довърши започнатите с нейно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.
11.3. ОПРЕДЕЛЯ, поради настъпили нови обстоятелства, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ и в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Десислава Георгиева Петрова - съдия в Районен съд - Чепеларе, за изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд - Чепеларе, с ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС, за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на преназначаване на Славка Иванова Кабасанова на длъжност „съдия“ в Районен съд – Смолян.
12. ОТНОСНО: Молба от Милена Петкова Вълчева - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Окръжен съд - Ловеч за преназначаване, на основание чл. 169 , ал. 5 от ЗСВ, в Окръжен съд - Ловеч

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата от Милена Петкова Вълчева – изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Окръжен съд - Ловеч за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на заеманата преди избора й за административен ръководител длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд – Ловеч.
12.2. ОТХВЪРЛЯ предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за намаляване от 2 (две) на 1 (една) щатните длъжности „заместник на административния ръководител - заместник-председател" на Окръжен съд-Ловеч чрез трансформиране 1 (една) длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател" в 1 (една) длъжност „съдия" в Окръжен съд-Ловеч.
12.3. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 ЗСВ, на Пленума на Висшия съдебен съвет да разкрие, на основание чл.30, ал.2, т.8 ЗСВ 1 (една) нова длъжност „съдия" в Окръжен съд-Ловеч.
12.4. ОТЛАГА разглеждането на точката относно преназначаването на Милена Петкова Вълчева – изпълняващ функциите „административен ръководител - председател" на Окръжен съд-Ловеч, на длъжност „съдия" в Окръжен съд-Ловеч.
12.5. ВНАСЯ предложението по точка 12.3. в заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено за 16.12.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
13. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Вяра Ангелова Петракиева - Велинова на заеманата преди избора й за „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Трявна длъжност „съдия“ в Районен съд - Трявна, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Районен съд – Трявна.
14.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и
ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Валентина Йорданова Киркова - Генжова – съдия в Окръжен съд - Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
14.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 14.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
15. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Валентина Йорданова Киркова-Генжова от заеманата длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 04.01.2022 г.
16.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Светлана Кирилова Цанкова – съдия в Окръжен съд - Варна, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
16.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 16.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
17. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Светлана Кирилова Цанкова от заеманата длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Варна, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 07.01.2022 г.
18.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „б“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Гергана Димитрова Стоянова – съдия в Административен съд - Варна, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак втора степен - сребърен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за безупречно и високопрофесионално изпълнение на служебните задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.
18.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 18.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
19. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Гергана Димитрова Стоянова от заеманата длъжност „съдия“ в Административен съд - Варна, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 05.01.2022 г.
20.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Върбан Александров Сучков – съдия в Софийски районен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
20.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 20.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
21. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Върбан Александров Сучков от заеманата длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 05.01.2022 г.
22. ОТНОСНО: Писмо от председателя на ВАС с приложен препис от разпореждане на ВАС от 02.11.2021 г. по вх. № 15133/29.10.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. ПРИЕМА за сведение писмото от председателя на Върховния административен съд с приложен препис от разпореждане на ВАС от 02.11.2021 г.
22.2. ИЗПРАЩА препис от протокола от заседанието на Съдийската колегия в частта, касаеща дебатите по точката, на ВАС по преписка с вх. № 15133/29.10.2021 г.
23.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Таня Петкова Кандилова - съдия в Софийския районен съд.
23.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Таня Петкова Кандилова - съдия в Софийския районен съд.
СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА
24. ОТНОСНО: Проект на Правила за определяне и поставяне на Индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка и от производствата за възобновяване по наказателни дела

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

24.1. ПРИЕМА Правила за определяне и поставяне на Индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка и от производствата за възобновяване по наказателни дела, считано от 01.01.2022 година.
24.2. ОБЯВЯВА за загубили значението си Указанията за поставяне на Индекси за резултати от инстанционната проверка на съдебни актове по граждански, наказателни дела и административни дела в районните, административните, окръжните и военните съдилища, във военно-апелативния съд и апелативните съдилища, приети с решение по Протокол № 14 от 23.03.2015 г., т.13.2. на ВСС, считано от 01.01.2022 година.
24.3. ВЪЗЛАГА на отдел „Статистически анализ и обработка на данни" в дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика" в АВСС да извърши промени в статистическите форми за отчет на съдилищата, съобразно Правилата за определяне и поставяне на Индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка и от производствата за възобновяване по наказателни дела.
24.4. ДА СЕ УВЕДОМЯТ административните ръководители на съдилищата за приетите решения по т. 24.1, т. 24.2 и т. 24.3.
24.5. Правилата за определяне и поставяне на Индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка и от производствата за възобновяване по наказателни дела ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет страницата на ВСС в раздел „Съдебна статистика, Регистри“, подраздел „Статистически форми за отчет“ и в раздел Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" към Съдийската колегия на ВСС.
25. ОТНОСНО: Проект на решение относно обобщени статистически таблици за дейността на съдилищата за първото полугодие на 2021 година

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

25.1. ПРИЕМА Обобщени статистически таблици за дейността на апелативните, специализираните, военните, окръжните, районните и административните съдилища за първо полугодие на 2021 г., изготвени съгласно чл. 30, ал. 5, т. 13 от Закона за съдебната власт.
25.2. Обобщените статистически таблици за дейността на съдилищата за първо полугодие на 2021 г. ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на Интернет-страницата на ВСС, в раздел Съдебна статистика.
26. ОТНОСНО: Предложение относно приложението на Правилата за оценка на натовареността на съдиите

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПЪЛВА Правилата за оценка на натовареността на съдиите (изм. и доп. с решение на СК на ВСС по Протокол № 43/08.12.2020 г.) като създава нов параграф 12 в преходните и заключителни разпоредби нов параграф със следното съдържание:
„§ 12. Считано от 1 януари 2022 година съдийската колегия на Висшия съдебен съвет анализира и отчита степента на натовареност на съдиите и на съдилищата съобразно данните от модул „Натовареност“ в ЕИСС и СИНС за административните съдилища.“
27. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Исперих за прекратяване на командироването на съдия от Районен съд – Исперих в Административен съд – Русе

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВРЪЩА на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" за произнасяне с оглед новопостъпили доказателства.
28. ОТНОСНО: Предложение на Районен съд – Разлог относно кадровата обезпеченост на съда

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВРЪЩА на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" за произнасяне с оглед новопостъпили доказателства.
29. ОТНОСНО: Проект на решение относно молба от Яника Бозаджиева – съдия в НО при Софийски окръжен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

29.1. ОСТАВЯ без разглеждане молбата на Яника Бозаджиева – съдия в Софийски окръжен съд.
29.2. ИЗПРАЩА решението по т. 29.1 на Яника Бозаджиева – съдия в Софийски окръжен съд, за сведение.
30. ОТНОСНО: Предложение за изменение и допълнение в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела, както и на Правилата за оценка и натовареността на съдиите и приложенията към тях

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

30.1. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела, както следва:
30.1.1. ЗАЛИЧАВА в код 601 (група 8 на Приложение № 2.1 към ПОНС) с описание: „Престъпления против брака и семейството“ законовия текст: „чл.182“;
30.1.2. СЪЗДАВА нов код 1760 за районните съдилища и 6060 за окръжните съдилища, и двата с описание: „Престъпление против брака и семейството“, законов текст: „чл.182 НК“ и разпределя в група 22 на Приложение № 2.1 към ПОНС;
30.1.3. В код 2250 (група 29 на Приложение № 2.2 към ПОНС) допълва описанието на кода, като добавя текста: „…и производства по чл. 474, ал. 3 НПК (за АС)“;
30.2. Коефициентите за тежест на делата по кодовете, описани в т. 30.1.2. и т. 30.1.3., съответстват на коефициентите за тежест на делата в съответната група на Приложения № 2.1 и 2.2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
30.3. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Приложения № 2.1, 2.2 и 2.3 за наказателни дела към Правилата за оценка натовареността на съдиите, както следва:
30.3.1. В група 22 на Приложение № 2.1 (коефициент за тежест 1) добавя нов код 1760 за районните съдилища и 6060 за окръжните съдилища;
30.3.2. В група 29 на Приложение № 2.2 (коефициент за тежест 1) добавя нов код 2250 за апелативните съдилища;
30.4. В Приложение № 2.1, с оглед разпоредбата на чл. 35, ал. 3 НПК, следва да бъде изрично указано с бележка под линия, че групите дела и съответните коефициенти за тежест са приложими, както за СГС като I инстанция, така и за АС - София като въззивна инстанция.

30.5. В Приложение № 2.3, с оглед разпоредбата на чл. 411a, ал. 7 НПК, следва да бъде изрично указано с бележка под линия, че групите дела и съответните коефициенти за тежест са приложими, както за военните съдилища, така и за Военно-апелативен съд;
30.6. ДОПЪЛВА Приложение № 2.5 за наказателни дела (доп. с пр. № 14/27.04.2021 г. на СК на ВСС) към Правилата за оценка на натовареността на съдиите (изм. и доп. с решение на СК на ВСС по Протокол № 43/08.12.2020 г.) като в т. 7 в колона „Произнасяне по:“ след „Произнасяне по чл. 68“ се добави текстът „…, чл. 53..“.
30.7. ИЗМЕНЯ И ДОПЪЛВА Правилата за оценка на натовареност на съдиите (изм. и доп. с решение на СК на ВСС по Протокол № 43/08.12.2020 г.), както следва:
30.7.1. ИЗМЕНЯ чл. 27, т. 6 от Правилата за оценка на натовареност на съдиите като текста придобива следната редакция: „Когато в наказателното производство пред районните и окръжните съдилища участват над 5 допълнителни страни (частни обвинители и/или граждански ищци) и/или предмет на обвинението са над 3 престъпления, се прилага коригиращ коефициент 1,5. Същият коефициент се прилага и когато в административнонаказателно производство пред районните съдилища предмет на контрол е наказателно постановление, с което са наложени глоби/имуществени санкции за над 3 административни нарушения.“;
30.7.2. ДОПЪЛВА чл. 19 от Правилата за оценка на натовареност на съдиите с ново изречение: „Не се преизчислява процент от коефициента за тежест за завършен процесуален етап по делото, който е бил начислен преди отразяването на коригиращия коефициент“.
30.8. ВЪЗЛАГА на отдел „Статистически анализ и обработка на данни“ в дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ в АВСС да отрази горните изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела, в Правилата за оценка на натовареност на съдиите и приложенията към тях.
30.9. ДА СЕ УВЕДОМЯТ административните ръководители на съдилищата за приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела, в Правилата за оценка на натовареност на съдиите и приложенията към тях.
30.10. Измененията и допълненията в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела, в Правилата за оценка на натовареност на съдиите и приложенията към тях ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ на ръководителя на проект „Създаване на модел за оптимизация за съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“ и на координатора за ЕИСС, с оглед залагането им в Единната информационна система на съдилищата от изпълнителя на обществената поръчка „Разработване на Единна информационна система на съдилищата“.
30.11. Приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела, в Правилата за оценка на натовареност на съдиите и приложенията към тях ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет страницата на ВСС в раздела на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ
31. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Сливница за разкриване на 1 (една) щатна бройка за длъжност „чистач“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

31.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ. бр. за длъжност „чистач“ в Районен съд - Сливница.
МОТИВИ: Въвеждането в експлоатация на новопостроената сграда – съдебна палата и предстоящото преместване на съда, както и площта, която следва да бъде обслужвана от чистач – 1 400 кв. м. обуславя необходимостта от разкриване на още една щ. бр. за длъжност „чистач“. Съотношението съдебни служители общо / съдии – 2.83 е доста под средното за РС, извън областните градове, което е 4.06, поради което е невъзможно възлагането на функциите за чистач на други служители.
След увеличението на щатната численост на съда с една щ. бр. съотношението ще бъде 3.00, при 4.06 средно.
Щатната бройка за „чистач“ ще бъде осигурена от отпуснатите с бюджета за съдебната власт за 2021 г. нови щ. бр. за длъжността „съдебен помощник“.
31.2. След евентуално положително решение на Съдийската колегия, да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки.
32. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд - Благоевград за разкриване на 1 (една) щатна бройка за длъжност „системен администратор“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

32.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ. бр. за длъжност „системен администратор“ в Районен съд – Благоевград, считано от датата на вземане на решението.
МОТИВИ: Общата щатна численост на съда е 58 (съдии, държавно съдебно изпълнение, съдии по вписванията и съдебни служители) и е изцяло компютризиран от години. Към момента системният администратор обслужва 105 мрежови точки: 2 сървъра, 63 компютри, 26 мрежови принтери, 2 мрежови мултифункционални устройства, 6 мрежови скенери, 2 копирни машини, 3 управляеми суича и 1 рутер.
С решение на СК на ВСС по Протокол № 42/23.11.2021 г. е увеличен щата с 3 щ. бр. за съдебни служители, което ще добави още от 3 до 5 нови мрежови точки за обслужване.
Освен техническото обслужване и поддържане на гореизброената техника, системният администратор следи и инсталира антивирусните програми, пресертифицира сертификатите за деловодните програми, поддържа програмните продукти, оказва техническа помощ за работата на всички съдии и служители. С активното въвеждане на инструментите на е-правосъдие се увеличават и задълженията на системния администратор за техническа и компютърна помощ на съдиите и служителите за бързо и квалифицирано съдействие при обработване на съдебните актове и книжа в е-среда. Измененията в процесуалните закони дадоха възможност за провеждане на разпити и изслушване на свидетели дистанционно чрез видеоконферетнта връзка, което налага присъствието на системния администратор през цялото време на провеждане на съдебната процедура, и съдът остава за този период без техническо съдействие.
Във връзка с гореизложеното считаме искането на председтеля за увеличаване щатната численост на съда с 1 системен администратор за обосновано.
След разкриването на още един щат за системен администратор съотношението съдебни служители общо/съдии ще бъде 2.85, при 2.81 средно за РС в областните градове.
Щатът за „системен администратор“ ще бъде осигурен от отпуснатите и неразпределени с бюджета на 2021 г. щ. бр. за длъжността „системен администратор“.
32.2. След евентуално положително решение на Съдийската колегия, да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки.
33. ОТНОСНО: Искане от председателя на Районен съд - Плевен за трансформиране на щатни бройки за съдебни служители (отпуснати целево и разкрити по щата на съда с решение на СК по пр. 42/23.11.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

33.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, броя на съдебните служители в Районен съд – Плевен от 63 щ. бр. в 64 щ. бр. чрез ТРАНСФОРМИРАНЕ на 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен помощник“ в 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен секретар“ и 1 (една) щ. бр. за длъжност „съдебен деловодител“.
МОТИВИ: Щатната численост на съдиите в РС-Плевен е 25 като към 23.11.2021 г. съда разполага с 23 съдебни секретари, двама от които обслужват 3 ДСИ и 5 съдии по вписванията. При въведената в съдилищата ЕИСС и продължаващата работа със старата деловодна система, натоварването на съдебните секретари и деловодители – 21 щ. бр. е повишено значително. През 2022 г. ще бъде разкрит още един съдебен състав, за който ще е необходим и съответния брой секретари, поради което исканата от председателя на съда трансформация с цел по-ефективна работа на съда е целесъобразна.
След трансформирането на 1 щат за съдебен помощник в 1 съдебен секретар и 1 съдебен деловодител, съотношението съдебни служители общо / съдии ще бъде 2.56, при 2.81 средно за РС в областните градове.
33.2. След евентуално положително решение на Съдийската колегия, да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

34.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Диана Крумова Радева - съдия в Районен съд - Велико Търново.
34.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Диана Крумова Радева - съдия в Районен съд - Велико Търново.
35. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Васил Венелинов Ставрев - съдия в Районен съд - Габрово, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
36. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Димитър Христофоров Кирилов - съдия в Районен съд - Плевен, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
37. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Виолета Григорова Николова - съдия в Районен съд - Плевен, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
38. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Красимир Маринов Димитров - съдия в Районен съд - Плевен, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
39. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Асен Иванов Даскалов - съдия в Районен съд - Плевен, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
40. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ана Иванова Илиева - съдия в Районен съд - Плевен, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
41. ОТНОСНО: Решение № 12628 от 10.12.2021г. на Върховния административен съд - Петчленен състав - ІІ колегия, по административно дело № 6572/2021 г., във връзка с решение от 19.10.2021 г. на Европейския съд по правата на човека по дело „Мирослава Тодорова срещу България“, образувано по жалба № 40072/2013 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

41.1. Приема за сведение Решение № 12628 от 10.12.2021 г. на Върховния административен съд - Петчленен състав - ІІ колегия, по административно дело № 6572/2021 г., с което отменя Решение № 5007 от 20.04.2021 г., постановено по адм. дело № 10631/2020 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение, и вместо него постановява: отменя решение по точка 3 от Протокол № 30/01.09.2020 г. на съдийската колегия на ВСС, с което на Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийски градски съд, е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт - „забележка“, за извършено дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 1 ЗСВ.
41.2. Прилага съдебните решения на ВАС към кадровото дело на Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийски градски съд.
41.3. ОТЛАГА провеждането на обсъждане на решението от 19.10.2021 г. на Европейския съд по правата на човека (Четвърто отделение) по дело „Мирослава Тодорова срещу България“, образувано по жалба № 40072/2013 г. за заседанието на Съдийската колегия на 18.01.2022 г.

Закриване на заседанието – 15.20 ч.

 

Изготвил: /П/:
Зоя Костова
Невенка Шопска
Лидия Здравкова



СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
15.12.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд