КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 27
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 16 ДЕКЕМВРИ
 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Надежда Йорданова – министър на правосъдието, и Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАТ: Георги Кузманов, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Пламен Найденов
На заседанието присъства Теодора Точкова – главен инспектор на Инспектората към ВСС
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.30 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ОТТЕГЛЯ т.т. 19 и 27 от дневния ред.
IІ. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
31. Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Окръжен съд - Ловеч.
Внася: Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
32. Проект на решение по искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Търговище за осигуряване на средства за изплащане на разлика в работната заплата на командирован магистрат.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
33. Проект на решение за корекции по бюджетите на органи на съдебната власт по § 10-00 „Издръжка“ за 2021 г. поради недостиг на средства за текуща издръжка.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
34. Проект на решение за корекции по бюджетите на органи на съдебната власт по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ за 2021 г. поради недостиг на средства за съдебни заседатели, вещи лица, граждански договори и облекло.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
35. Проект на решение по искане от административния ръководител на Районен съд гр. Плевен за осигуряване на средства за изплащане на законната лихва към обезщетение за неимуществени вреди, считано от 01.08.2013 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
36. Проект на решение по искане от административния ръководител на Районен съд гр. Елена за осигуряване на средства за увеличаване на предоставена мощност за електрическа енергия от „Електроразпределение Север“ АД за сградата на съда.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
37. Проект на решение по предложение от председателя на Софийски градски съд за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Радка Иванова Георгиева – съдебен секретар в Софийски градски съд.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
38. Проект на решение по предложение от и.ф. председател на Окръжен съд гр. Велико Търново за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Блага Иванова Георгиева – съдебен деловодител в Окръжен съд гр. Велико Търново.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
39. Проект на решение по предложение от главния секретар при администрацията на главния прокурор на Република България за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на наследниците на Иван Колев Тодоров – заместник на административния ръководител на Апелативна прокуратура гр. Варна.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
40. Проект на решение по предложение от председателя на Районен съд гр. Пловдив за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Десислава Чавдарова Кацарова - Христозова – съдия в Районен съд гр. Пловдив.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
41. Проект на решение по предложение от главния секретар на ВСС за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Ирена Пачкова Гинчева – старши експерт, отдел „Статистически анализ и обработка на данни“, дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ в АВСС.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
42. Проект на решение относно необходимост от сключване на договор с предмет: „Упражняване на авторски надзор на строеж: „Основен ремонт и реконструкция на Съдебна палата гр. Пещера“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
43. Проект на решение относно необходимост от сключване на договор с предмет: „Упражняване на строителен надзор и осъществяване на инвеститорски контрол на строеж: „Основен ремонт и реконструкция на Съдебна палата гр. Пещера“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
44. Проект на решение относно провеждане на обществена поръчка с предмет „Доставка, инсталиране, конфигуриране и поддръжка на ИТ инфраструктура, в която ще работи Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП)“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
45. Проект на решение относно провеждане на обществена поръчка с предмет „Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
46. Проект на решение относно постановено решение по административно дело № 7855/2021 г. по описа на Върховния административен съд.
Внася: Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
47. Проект на решение относно допълване на решение на Пленума на ВСС по т. 42.1 от Протокол № 23/25.11.2021 г. за удължаване срока на договори рег. № ВСС-12489/01.12.2020 г. с „Информационно обслужване“ АД и рег. № ВСС-12512/02.12.2020 г. с „А1 България“ ЕАД.
Внася: Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
48. Проект на решение относно изразяване на съгласие от страна на Висшия съдебен съвет за извършване промяна на титуляря на партиди на имоти.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
49. Искане за одобрение въвеждането в експлоатация на „Единна деловодна информационна система и среда за съвместна работа за нуждите на Върховния административен съд и двадесет и осем регионални административни съдилища“ (ЕДИС) във Върховния административен съд, считано от 04.01.2022 г.
Внася: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора за оптимизиране щатната численост на органа

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, щатната численост на Районна прокуратура-Стара Загора с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
1.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура-Стара Загора, считано от датата на вземане на решението.
2. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Окръжен съд – Смолян

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ във Военен съд - София, считано от датата на вземане на решението.
2.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Смолян, считано от датата на вземане на решението.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

Корекции на бюджета на органите на съдебната власт за 2021 г.
„Дава съгласие“
3. ОТНОСНО: Промяна по бюджета на съдебната власт за 2021 г. и бюджета на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на основание чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. На основание чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси, чл. 64б, ал. 4 от Закона за гражданското въздухоплаване, чл. 12 от Устройствения правилник на Държавния авиационен оператор, ДР № 1/18.01.2021 г. на Министерството на финансите за изпълнението на държавния бюджет и на сметки за средства от Европейския съюз за 2021 г., раздел IX, т. 7.4., извършва промяна по бюджета на съдебната власт за 2021 г.,както следва:
I. НАМАЛЯВА РАЗХОДИТЕ
ПО БЮДЖЕТА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ
ОБЩО СЪС 158 лв.
в т.ч. по показатели и подпоказатели, както следва:
Текущи разходи 158 лв.
Издръжка и други текущи разходи 158 лв.
в т.ч. по органи на съдебната власт:
по бюджета на Прокуратурата на РБългария 158 лв.
II. НАМАЛЯВА БЮДЖЕТНИТЕ
ВЗАИМООТНОШЕНИЯ (ТРАНСФЕРИ) - НЕТО (+/-)
ПО БЮДЖЕТА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ СЪС 158 лв.
в т.ч. по показатели и подпоказатели, както следва:
Трансфери между бюджети (нето) 158 лв.
-предоставени трансфери (-) 158 лв.
III. НАМАЛЯВА МАКСИМАЛНИЯТ РАЗМЕР НА
АНГАЖИМЕНТИТЕ ЗА РАЗХОДИ, КОИТО
МОГАТ ДА БЪДАТ ПОЕТИ ПРЕЗ 2021 г.
ПО БЮДЖЕТА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ СЪС 158 лв.
IV. НАМАЛЯВА МАКСИМАЛНИЯТ РАЗМЕР НА НОВИТЕ
ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА РАЗХОДИ, КОИТО МОГАТ
ДА БЪДАТ НАТРУПАНИ ПРЕЗ 2021 г.
ПО БЮДЖЕТА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ СЪС 158 лв.
3.2. На основание чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси и раздел IX, т. 7.4. от ДР № 1/18.01.2021 г. на Министерството на финансите за изпълнението на държавния бюджет и на сметки за средства от Европейския съюз за 2021 г., предложението за промяна по бюджета на съдебната власт за 2021 г. заедно с копие от предложението за промяна по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да се изпрати на министъра на финансите за извършване на корекции по двата бюджета.
3.3. НАМАЛЯВА бюджета на Прокуратурата на Р България със 158 лв. по § 10-00 „Издръжка” във връзка с извършване на компенсирани промени между бюджетите на съдебната власт и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на основание чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси и извършена услуга от страна на Държавния авиационен оператор за преминаване през ВИП“А“ за датите 14 октомври 2021 г. и 16 октомври 2021 г.
4. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Козлодуй за осигуряване на средства за ремонт, след застрахователно събитие

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Районен съд гр. Козлодуй за 2021 г. по § 10-00 „Издръжка” с 8 266 лв. с цел осигуряване на средства за ремонт, след застрахователно събитие № 0111181625/05.05.2021 г.
Средствата са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2021 г. по § 10-00 „Издръжка”.
5. ОТНОСНО: Корекции по бюджетите на органи на съдебната власт по § 10-00 „Издръжка“ за 2021 г. поради недостиг на средства за текуща издръжка

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджетите на органи на съдебната власт за 2021 г. с цел осигуряване на финансови средства за покриване на текущи разходи до края на годината, както следва:
5.1. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Радомир с 4 000 лв.
5.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Перник с 22 000 лв.
5.3. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Първомай с 4 500 лв.
5.4. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Севлиево с 5 000 лв.
5.5. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Окръжен съд гр. Плевен с 10 000 лв.
5.6. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Окръжен съд гр. Перник с 8 000 лв.
5.7. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Ардино с 2 000 лв.
Средствата в размер на 55 500 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2021 г. по § 10-00 „Издръжка“.
6. ОТНОСНО: Корекции по бюджетите на органи на съдебната власт по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ за 2021 г. поради недостиг на средства за съдебни заседатели, вещи лица, граждански договори и облекло

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджетите на органите на съдебната власт за 2021 г. с цел осигуряване на средства за покриване на разходи за съдебни заседатели, вещи лица и граждански договори, както следва:
6.1. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Районен съд гр. Ботевград с 650 лв. за покриване на разходи за възнаграждения на съдебни заседатели, вещи лица и особени представители.
6.2. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Районен съд гр. Радомир с 2 100 лв. за покриване на разходи за възнаграждения на съдебни заседатели, вещи лица и граждански договори.
6.3. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Окръжен съд гр. Сливен с 1 500 лв. за покриване на разходи за възнаграждения на съдебни заседатели и вещи лица.
6.4. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Районен съд гр. Варна с 8 700 лв. за покриване на разходи за възнаграждения на съдебни заседатели и вещи лица.
6.5. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Окръжен съд гр. Плевен със 7 000 лв. за покриване на разходи за СБКО, възнаграждения на съдебни заседатели и вещи лица.
6.6. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Районен съд гр. Никопол с 3 600 лв. за покриване на разходи за СБКО, възнаграждения на съдебни заседатели и вещи лица.
6.7. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Районен съд гр. Лом с 4 900 лв. за покриване на разходи за СБКО, възнаграждения на съдебни заседатели, вещи лица и облекло.
Средствата в размер на 28 450 лв. са за сметка на неразпределения резерв по § 10-00 „Издръжка” по бюджета на съдебната власт за 2021 г.
7. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Търговище за осигуряване на средства за авариен ремонт на отоплителна инсталация в сградата на съда

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Окръжен съд гр. Търговище за 2021 г. с цел осигуряване на средства за авариен ремонт на отоплителна инсталация в сградата на съда /подмяна на дефектирала циркулационна помпа в абонатната станция/, както следва:
7.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 2 311 лв.
7.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Окръжен съд гр. Търговище с 2 311 лв.

8. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Козлодуй за осигуряване на средства за разплащане на ремонт на помещения в сградата на съда

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Козлодуй за 2021 г. с цел осигуряване на средства за разплащане на ремонт на помещения в сградата на съда, както следва:
8.1. НАМАЛЯВА § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 11 215 лв.
8.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Козлодуй с 11 215 лв.
Уведомява дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“, че средствата осигурени по бюджета на Районен съд гр. Козлодуй в размер на 11 215 лв. са за сметка на утвърдените средства за текущи ремонти през 2021 г. по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ от бюджета на ВСС.
9. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Пловдив за осигуряване на средства за закупуване на tempest оборудване – 1 брой компютърна конфигурация и 1 брой принтер

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекция по бюджета на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Пловдив за 2021 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на tempest оборудване – 1 брой компютърна конфигурация и 1 брой принтер, както следва:
9.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА” на Висш съдебен съвет с 9 564 лв.
9.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА” на Районен съд гр. Пловдив с 9 564 лв.
10. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Тетевен за осигуряване на средства за закупуване на МФУ

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Тетевен за 2021 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на 3 броя МФУ на обща стойност 1 854 лв., както следва:
10.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 1 854 лв.
10.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Тетевен с 1 854 лв.
Предложения за отпускане на помощи от централизираните средства на фонд СБКО
Разни
15. ОТНОСНО: Извлечение от протокол № 41/29.11.2021 г. от заседание на КАК към СК на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПЪЛВА решение на Пленума на ВСС по Протокол № 13/20.04.2017 г., т. 29 като създава нова т. 3, както следва:
„Сумите по т. 1 и т. 2 определени като възнаграждения на редовен член на конкурсна комисия, регистриран по Закона за данък добавена стойност са без включено ДДС“.
16. ОТНОСНО: Необходимост от организиране и провеждане на обществена поръчка с предмет: „Изработване на печатни рекламни и информационни материали за нуждите на ВСС“ по реда на глава двадесет и шеста от Закона за обществените поръчки /ЗОП/, на основание чл. 186, във вр. с чл. 20, ал. 3, т. 2 от ЗОП

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет да организира и проведе обществена поръчка по реда на глава двадесет и шеста от ЗОП, на основание чл. 186, във вр. с чл. 20, ал. 3, т. 2 от ЗОП, с предмет: „Изработване на печатни рекламни и информационни материали за нуждите на ВСС“, за срок до 1 (една) година с прогнозна стойност на обществената поръчка в размер на 20 453 (двадесет хиляди четиристотин петдесет и три) лева без ДДС и 24 543,60 (двадесет и четири хиляди петстотин четиридесет и три лева и шестдесет стотинки) лева с ДДС, както и да възложи същата, като подпише договор с избрания изпълнител или да прекрати поръчката, както и с право по чл. 7, ал. 1 от ЗОП и чл. 11, ал. 2 т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за Възложител, с правата предоставени му с настоящото решение.
17. ОТНОСНО: Предоставяне на права на Комисия „Бюджет и финанси“ за приемане на решения по управлението на бюджета на съдебната власт в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ДЕЛЕГИРА на комисия „Бюджет и финанси", в състав не по-малко от четирима нейни членове, извън правомощията предоставени й с решения на Пленума на ВСС по т. 12 от Протокол № 2/24.01.2019 г. и по т. 24 от Протокол № 2/04.02.2021 г, в периодите когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, ПРАВОМОЩИЕТО да приема решения, свързани с плащания и с финансирането на органите на съдебната власт, и взаимоотношенията с компетентните държавни органи във връзка с бюджета на съдебната власт.
17.2. Делегирането на посочените в т. 17.1 правомощия се отнася за периода след последния Пленум на ВСС през м. декември 2021 г. до първия Пленум на ВСС през м. януари 2022 г.
17.3. Комисия „Бюджет и финанси“ да уведоми Пленума на ВСС за приетите от нея решения по т. 17.1 от настоящото решение на първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет през м. януари 2022 г.
18. ОТНОСНО: Организиране и провеждане на обществена поръчка с предмет „Изготвяне на обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл. 169, ал. 1 и ал. 3 от ЗУТ, изготвяне на технически паспорти, обследване за енергийна ефективност и сертифициране на обекти - съдебни сгради в експлоатация, държавна собственост в управление на Висш съдебен съвет“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет да възложи, организира и проведе процедура чрез „публично състезание“, за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Изготвяне на обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл. 169, ал. 1 и ал. 3 от ЗУТ, изготвяне на технически паспорти, обследване за енергийна ефективност и сертифициране на обекти - съдебни сгради в експлоатация, държавна собственост в управление на Висш съдебен съвет“ при прогнозна стойност 181 025,00 лева без включен ДДС или 217 230 лева с включен ДДС, да сключи договор с определения за Изпълнител или да прекрати процедурата, както и с право по чл. 7, ал. 1 от ЗОП и чл. 11, ал. 2 т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за Възложител, с правата предоставени му с настоящото решение.

УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА

19. (ОТТЕГЛЕНА)
20. ОТНОСНО: Упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет да отправи искане до министъра на вътрешните работи за безвъзмездно предоставяне на ВСС на движими вещи, собственост на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УПЪЛНОМОЩАВА представляващия Висшия съдебен съвет да отправи на основание чл. 28, ал. 2 от Закона за държавната собственост, във връзка с чл. 11, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост искане до Министъра на вътрешните работи за безвъзмездно предоставяне на ВСС на движими вещи, собственост на ГДПБЗН-МВР, намиращи се във ведомствен Апартамент № 7, находящ се в гр. София, ул. „Калиманци“ № 7, ет. 2, предоставени на отговорно пазене на ВСС.
21. ОТНОСНО: Упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет да отправи искане до областния управител на област Плевен за предоставяне безвъзмездно правото на управление на ПВСС, за нуждите на Окръжен съд – Плевен, върху недвижим имот – частна държавна собственост, находяща се в гр. Плевен

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УПЪЛНОМОЩАВА представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) да отправи искане до Областния управител на област Плевен по реда на чл. 15, ал. 2, изречение второ от Закона за държавната собственост и чл. 6, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, за безвъзмездно предоставяне право на управление на Пленума на ВСС, за нуждите на Окръжен съд – Плевен върху недвижим имот – частна държавна собственост, представляващ: Апартамент № 9 със застроена площ 57,19 кв. м, находящ се в гр. Плевен, ж.к. „Сторгозия“, бл. 92, вх. Е.
22. ОТНОСНО: Упълномощаване на представляващия ВСС да отправи предложение до министъра на регионалното развитие и благоустройството за обявяване на имот – частна държавна собственост, за имот – публична държавна собственост

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УПЪЛНОМОЩАВА представляващия Висшия съдебен съвет да отправи предложение до министъра на регионалното развитие и благоустройството на основание чл. 6, ал. 2 от Закона за държавната собственост, във връзка с чл. 5, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, за предприемане на действия за обявяване на имот – частна държавна собственост, представляващ самостоятелен обект с идентификатор 10447.513.299.1.7, намиращ се в сграда в гр. Велико Търново, пл. „Център“ № 2, бл. 4, ет. IV /II надземен/, съгласно АЧДС № 4695/25.01.2017 г. на областен управител на област Велико Търново, за имот – публична държавна собственост.
23. ОТНОСНО: Предоставяне на права на Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет за приемане на решения в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

23.1. ДЕЛЕГИРА на Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет в състав не по-малко от четирима нейни членове в периода, когато не се провеждат заседания на Пленума на ВСС, следните правомощия:
23.1.1. Да приема решения по неотложни въпроси, свързани с организиране управлението и стопанисването на сграден фонд за нуждите на съдебната власт.
23.1.2. Да приема решения за утвърждаване на актуализирано поименно разпределение на капиталовите разходи по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ и § 52-02 „Придобиване на ДМА“ в рамките на утвърдената обща годишна задача за 2021 г. в размер на 22 349 854 лв., след съгласуване с Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС.
23.2. Делегирането на посочените в т. 23.1.1 и т. 23.1.2 правомощия се отнася за периода след последния Пленум на ВСС през м. декември 2021 г. до първия Пленум на ВСС през м. януари 2022 г.
23.3. Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на ВСС да уведоми Пленума на ВСС за приетите решения по т. 23.1.1 и т. 23.1.2 на първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет през месец януари 2022 г.

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

24. ОТНОСНО: Конституиране на Съвет за партньорство към Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

24. КОНСТИТУИРА Съвет за партньорство към Висшия съдебен съвет със следния състав:
24.1. Членове на Висшия съдебен съвет.
- Вероника Имова – член на Висшия съдебен съвет;
- Евгени Иванов – член на Висшия съдебен съвет;
- Стефан Петров – член на Висшия съдебен съвет.
24.2. Представители на професионални организации по чл. 217, ал. 1 от ЗСВ.
- Даниела Ангелова – Асоциация на прокурорите в България;
- Владимир Първанов – Асоциация на българските административни съдии;
- Николай Кръстев – Камарата на следователите в България;
- Даниела Попова – Българска съдийска асоциация;
- Емил Дечев – Съюз на съдиите в България.
24.3. Представител на магистрати, нечленуващи в професионални организации по чл. 217, ал. 1 от ЗСВ - Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна.
* * * * *
25. ОТНОСНО: Информация от Офиса на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) във връзка с предложение на Изпълнителния борд за създаване на тематични групи на ЕМСС и Кодекс за поведение на съдебните съвети

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

25.1. ОПРЕДЕЛЯ за представител на Висшия съдебен съвет за регистрация за участие в Работна група за изготвяне на Кодекс за поведение на съдебните съвети - Драгомир Кояджиков - член на Висшия съдебен съвет.
25.2. ПРЕДЛАГА следните теми да бъдат обсъдени през първата половина на 2022 г. във формат на тематична подгрупа или обеден семинар:
- дисциплинарното производство;
- финансиране на съдебната власт и бюджет на съдебната власт (изготвяне/договаряне).
25.3. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да уведоми Офиса на Европейската мрежа на съдебните съвети за взетите решения.
26. ОТНОСНО: Протокол № 5 от заседание на Съвета за партньорство към ВСС, проведено на 29.10.2021 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ Протокол № 5 от заседание на Съвета за партньорство към ВСС, проведено на 29.10.2021 г.
27. (ОТТЕГЛЕНА)
28. ОТНОСНО: Подписване на Споразумение за сътрудничество и стратегическо партньорство при обмен на информация между Националния статистически институт и Висшия съдебен съвет за нуждите на Специализираната информационна система, включваща инструменти за анализ и мониторинг на факторите, свързани със социално-икономическото развитие на съдебните райони и натовареността на съдилищата и прокуратурите” (СИСМА), която е в процес на разработване в изпълнение на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на ЕИСС“, финансиран по ОПДУ

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

В чл. 16 от Споразумението да се добави изречение второ, както следва: „За неуредените в настоящото Споразумение въпроси се прилагат разпоредбите на ЗЗД.“
Възлага на представляващия ВСС да подпише Споразумение за сътрудничество и стратегическо партньорство при обмен на информация между Националния статистически институт и Висшия съдебен съвет за нуждите на Специализираната информационна система, включваща инструменти за анализ и мониторинг на факторите, свързани със социално-икономическото развитие на съдебните райони и натовареността на съдилищата и прокуратурите” (СИСМА), която е в процес на разработване в изпълнение на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на ЕИСС“, финансиран по ОПДУ.
29. ОТНОСНО: Доклад за изпълнение на дейностите по проект „Осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели“ за периода 01.09.2021 г. – 30.11.2021 г., съгласно решение по Протокол № 8/13.05.2021 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение доклад за изпълнение на дейностите по проект „Осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели“, Договор № BG05SFOP001-3.007-0001-C01/16.04.2021 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“ за периода 01.09.2021 г. – 30.11.2021 г.
30. ОТНОСНО: Доклад в изпълнение на решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 23/25.11.2021 г., т. 42.2

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

30.1. ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ доклад рег.№ ВСС-15403/15.12.202 г. от Директора на Дирекция „Информационни технологии и съдебна
статистика“ в Администрацията на Висшия съдебен съвет.
30.2. ИЗМЕНЯ Решение на пленума на ВСС по т.42.2 от Протокол
23/25.11.2021 г. като задължава Администрацията на Висшия съдебен съвет
да изготви необходимите документи и да внесе предложение за
организиране и провеждане на обществена поръчка с предмет: „Колокация
на компютърно техническо оборудване предназначено за осигуряване на
дейностите на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и
Единен портал за електронно правосъдие (ЕПЕП)“ в следващото редовно заседание на пленума на ВСС.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

31. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Окръжен съд - Ловеч

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) нова длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Ловеч, считано от датата на вземане на решението.
32. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Търговище за осигуряване на средства за изплащане на разлика в работната заплата на командирован магистрат

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Окръжен съд гр. Търговище за 2021 г. по § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения” в размер на 11 323 лв. с цел осигуряване на средства за изплащане на разлика в работна заплата на командирован магистрат за периода от 01.01.2021 г. до 31.12.2021 г.
Средствата в размер на 11 323 лв. са за сметка на неразпределения резерв по § 10-00 „Издръжка” по бюджета на съдебната власт за 2021 г.
33. ОТНОСНО: Корекции по бюджетите на органи на съдебната власт по § 10-00 „Издръжка“ за 2021 г. поради недостиг на средства за текуща издръжка

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджетите на органи на съдебната власт за 2021 г. с цел осигуряване на финансови средства за покриване на текущи разходи до края на годината, както следва:
33.1. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Самоков с 6 400 лв.
33.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Административен съд гр. Русе с 587 лв.
33.3. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Несебър с 1 500 лв.
33.4. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Административен съд гр. Стара Загора с 5 500 лв.
33.5. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Административен съд гр. Велико Търново с 8 500 лв.
33.6. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Окръжен съд гр. Благоевград с 5 000 лв.
33.7. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Горна Оряховица с 12 000 лв.
33.8. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Административен съд гр. Видин с 1 600 лв.
33.9. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Административен съд гр. Перник с 3 500 лв.
33.10. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Кърджали с 890 лв.
Средствата в размер на 45 477 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2021 г. по § 10-00 „Издръжка“.
34. ОТНОСНО: Корекции по бюджетите на органи на съдебната власт по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ за 2021 г. поради недостиг на средства за съдебни заседатели, вещи лица, граждански договори и облекло

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджетите на органите на съдебната власт за 2021 г. с цел осигуряване на средства за покриване на разходи за съдебни заседатели, вещи лица и граждански договори, както следва:
34.1. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Окръжен съд гр. Търговище в общ размер на 6 623 лв., в т.ч. 3 200 лв. за съдебни заседатели и 3 423 лв. за облекло на съдебни служители.
34.2. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Районен съд гр. Етрополе в размер на 339 лв. за изплащане на облекло на новоназначен държавен съдебен изпълнител.
34.3. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Районен съд гр. Перник в размер на 6 600 лв. за изплащане на възнаграждения на вещи лица, съдебни заседатели и СБКО.
34.4. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Районен съд гр. Берковица в размер на 200 лв. за изплащане на възнаграждения на съдебни заседатели.
34.5. УВЕЛИЧАВА § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала” на Окръжен съд гр. Монтана в общ размер на 1 300 лв. за изплащане на възнаграждения на съдебни заседатели и облекло на съдебен служител.
Средствата в размер на 15 062 лв. са за сметка на неразпределения резерв по § 10-00 „Издръжка” по бюджета на съдебната власт за 2021 г.
35. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Плевен за осигуряване на средства за изплащане на законната лихва към обезщетение за неимуществени вреди, считано от 01.08.2013 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2021 г. на Районен съд гр. Плевен по § 10-00 „Издръжка“ в размер на 36 503 лв. с цел осигуряване на средства за изплащане на дължимата законна лихва към присъдено обезщетение за претърпени неимуществени вреди по изпълнителен лист от 13.10.2021 г., издаден от Окръжен съд гр. Плевен.
Средствата в размер на 36 503 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2021 г. по § 10-00 „Издръжка“.
36. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Елена за осигуряване на средства за увеличаване на предоставена мощност за електрическа енергия от „Електроразпределение Север“ АД за сградата на съда

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекция по бюджета на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Елена с цел заплащане на такси, свързани с увеличаване на предоставената мощност за електрическа енергия за сградата на Районен съд гр. Елена от „Електроразпределение Север“ АД на сградата за:
- Постоянна компонента за присъединена мощност от 16 до 50 kW, за дължина на захранващото трасе до 25 м. – 2 316 лв. с ДДС.
- Променлива компонента за допълнително разстояние до мястото на присъединяване над 25 м. по 26 лв. на кв.м., която съгласно Допълнително споразумение № А1-ПУПРОК-8872-ДПРОК-4304-АДП-0960/22.11.2021 г. е изчислена за дължина на линията 151 м. в размер на 3 276 лв. с ДДС, както следва:
36.1. НАМАЛЯВА § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 5 592 лв.
36.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Елена с 5 592 лв.
Предложения за отпускане на помощи от централизираните средства на фонд СБКО
42. ОТНОСНО: Необходимост от сключване на договор с предмет: „Упражняване на авторски надзор на строеж: „Основен ремонт и реконструкция на Съдебна палата гр. Пещера“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет на основание чл. 7, ал. 1 от Закона за обществените поръчки да упълномощи г-н Стефан Гроздев – член на ВСС да сключи с „БоАрх Боюклиев Архитекти“ ЕООД договор за изпълнение на услуга с предмет „Упражняване на авторски надзор на строеж: „Основен ремонт и реконструкция на Съдебна палата гр. Пещера“, на стойност 3 000 (три хиляди) лв. без вкл. ДДС, с право да го изменя и прекратява.
43. ОТНОСНО: Необходимост от сключване на договор с предмет: „Упражняване на строителен надзор и осъществяване на инвеститорски контрол на строеж: „Основен ремонт и реконструкция на Съдебна палата гр. Пещера“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет на основание чл. 7, ал. 1 от Закона за обществените поръчки да упълномощи г-н Стефан Гроздев – член на ВСС да сключи със „СД Консулт“ ООД договор за изпълнение на услуга с предмет „Упражняване на строителен надзор и осъществяване на инвеститорски контрол на строеж: „Основен ремонт и реконструкция на Съдебна палата гр. Пещера“, на стойност 3 416,67 лв. (три хиляди четиристотин и шестнадесет лева и шестдесет и седем стотинки) без ДДС или 4 100,00 лв. (четири хиляди и сто лева) с ДДС, с право да го изменя и прекратява.
44. ОТНОСНО: Провеждане на обществена поръчка с предмет „Доставка, инсталиране, конфигуриране и поддръжка на ИТ инфраструктура, в която ще работи Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП)“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет да организира и проведе открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка, инсталиране, конфигуриране и поддръжка на ИТ инфраструктура, в която ще работи Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП)“ при прогнозна стойност до 2 500 000 лв. (два милиона и петстотин хиляди) лв. без ДДС, да сключи договор с определения за изпълнител или да прекрати процедурата, както и с право по чл. 7, ал. 1 от ЗОП и чл. 11, ал. 2 т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за възложител, с правата предоставени му с настоящото решение.
45. ОТНОСНО: Провеждане на обществена поръчка с предмет „Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет да организира и проведе открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие“ при прогнозна стойност до 500 000 (петстотин хиляди) лв. без ДДС, да сключи договор с определения за изпълнител или да прекрати процедурата, както и с право по чл. 7, ал. 1 от ЗОП и чл. 11, ал. 2 т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за възложител, с правата предоставени му с настоящото решение.

46. ОТНОСНО: Постановено решение по административно дело № 7855/2021 г. по описа на Върховния административен съд

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

46.1. УПЪЛНОМОЩАВА служителите Димитър Ненов - директор на дирекция “Правна”, и Мария Михнева - гл. експерт в отдел „Обществени поръчки“, дирекция “Правна”, да представляват Висшия съдебен съвет във връзка с обжалване пред съда на решение за определяне на финансова корекция рег. № ФК-2020-260/02.12.2020 г. на Ирена Димова Първанова – директор на дирекция "Добро управление", включително с правото да потвърдят извършените процесуални действия по обжалването му.
46.2. УПЪЛНОМОЩАВА служителите Димитър Ненов-директор на дирекция “Правна”, и Мария Михнева - гл. експерт в отдел „Обществени поръчки“, дирекция “Правна”, да представляват Висшия съдебен съвет пред всички съдебни инстанции във връзка с обжалване на решение за определяне на финансова корекция рег. № ФК-2020-260/02.12.2020 г. на Ирена Димова Първанова – директор на дирекция "Добро управление", като извършват всички необходими процесуални действия и упражняват всички процесуални права пред органите на съдебната власт до окончателното приключване на производството с влязъл в сила съдебен акт.
46.3. ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет да предприеме необходимите действия по изготвянето и подписването на пълномощно на служителите Димитър Ненов - директор на дирекция “Правна” и Мария Михнева - гл. експерт в отдел „Обществени поръчки“, дирекция “Правна”, за процесуално представителство съобразно решенията по т. 46.1 и т. 46.2 от настоящото решение.
47. ОТНОСНО: Допълване на Решение на пленума на ВСС по т.42.1 от Протокол 23/25.11.2021 г. за удължаване срока на договори рег. № ВСС-12489/01.12.2020 г. с „Информационно обслужване“ АД и № ВСС-12512/02.12.2020 г. с „А1 България“ ЕАД

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

47.1. ДОПЪЛВА Решение на Пленума на ВСС по т. 42.1 от Протокол 23/25.11.2021г. за удължаване срока на договори рег. № ВСС-12489/01.12.2020 г. с „Информационно обслужване“ АД и №ВСС-12512/02.12.2020 г. с „А1 България“ ЕАД, с което е възложено на представляващия Висшия съдебен съвет да проведе преговори с „Информационно обслужване“ АД и „А1 България“ ЕАД, както и да сключи анекс към сключените с тях договори, съответно рег. № ВСС-12489/01.12.2020 г. с „Информационно обслужване“ АД и № ВСС-12512/02.12.2020 г. с „А1 България“ ЕАД, за удължаване срока на тези договори до сключване на договор за възлагане на обществена поръчка с предмет „Колокация на компютърно техническо оборудване предназначено за осигуряване на дейностите на Единната информационна система на съдилищата и Единен портал за електронно правосъдие“ с текста „но за не повече от 24 (двадесет и четири) месеца“ като същото придобива следната редакция:
„42.1 ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет да проведе преговори с „Информационно обслужване“ АД и „А1 България“ ЕАД, както и да сключи анекс към сключените с тях договори, съответно рег. № ВСС-12489/01.12.2020 г. с „Информационно обслужване“ АД и № ВСС-12512/02.12.2020 г. с „А1 България“ ЕАД, за удължаване срока на тези договори до сключване на договор за възлагане на обществена поръчка с предмет „Колокация на компютърно техническо оборудване предназначено за осигуряване на дейностите на Единната информационна система на съдилищата и Единен портал за електронно правосъдие“, но за не повече от 24 (двадесет и четири) месеца.“
48. ОТНОСНО: Проект на решение за изразяване на съгласие от страна на Висшия съдебен съвет за извършване промяна на титуляря на партиди на имоти

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

48.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ да се извърши промяна на титуляря на партидите за електрическа енергия и вода за имотите, ползвани от Бюрото по защита на застрашени лица (БЗЗЛ) към министъра на правосъдието, находящи се в гр. София, гр. Бургас и гр. Велико Търново, считано от 01 януари 2022 г. като за титуляр на партидите да се впише Бюрото по защита на застрашени лица към министъра на правосъдието.
До промяна титуляря на партидите за ползване на имотите от БЗЗЛ към министъра на правосъдието, разходите за консумативи за електрическа енергия и вода да се заплащат със средства от бюджета на Прокуратура на Република България (ПРБ), като се възстановяват от БЗЗЛ на ПРБ, което да бъде регламентирано в споразумение за възстановяване на разходи.
48.2. ИЗПРАЩА решението на министъра на правосъдието и на главния прокурор на Република България.
49. ОТНОСНО: Искане за одобрение въвеждането в експлоатация на „Единна деловодна информационна система и среда за съвместна работа за нуждите на Върховния административен съд и двадесет и осем регионални административни съдилища“ (ЕДИС) във Върховния административен съд, считано от 04.01.2022 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

49.1. Ha основание чл. 30, ал. 2, т. 18 и чл. 360б от Закона за съдебната власт ОДОБРЯВА „Единната деловодна информационна система и среда за съвместна работа за нуждите на Върховния административен съд и двадесет и осем регионални административни съдилища" (ЕДИС) за използване във Върховния административен съд.
49.2. Приетата за използване система по т. 49.1 да се внедри във Върховния административен съд считано от 04.01.2022 г.

Закриване на заседанието – 17.10 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Зоя Костова
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на: 
20.12.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд