КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 45
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА
 21 ДЕКЕМВРИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВА Светлана Бошнакова
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 10.30 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
12. Проект на решение за разкриване на нови щатни бройки за длъжност „прокурорски помощник“ в Прокуратурата на Република България.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

1. ОТНОСНО: Приложение на разпоредбата на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 9/20.03.2019 г. (обн. ДВ, бр. 26/29.03.2019 г.), конкурс за повишаване в длъжност „прокурор“ в апелативните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, във връзка с §9 от ПР на Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г., Дочо Пламенов Дочев – прокурор в Софийска градска прокуратура, в длъжност „прокурор" в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
1.2. Решението по т. 1.1. подлежи на обжалване при условията и по реда на чл. 193, ал. 8 от ЗСВ.
2. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за оптимизиране щатната численост на Национална следствена служба и назначаване на Ясен Тодоров Тодоров - следовател в Национална следствена служба на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-директор“ на Национална следствена служба

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, трета щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-директор" на Национална следствена служба, чрез трансформиране на 1 (една) свободна длъжност „следовател“ от щата на Национална следствена служба в 1 (една) щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-директор“ на органа, считано от датата на вземане на решението.
2.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Ясен Тодоров Тодоров - следовател в Национална следствена служба, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-директор" на Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
3. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура за оптимизиране щатната численост на органа и назначаване на Калин Асенов Стоилов – заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура на длъжност „заместник на административния ръководител“ на Апелативна специализирана прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, четвърта щатна длъжност „заместник на административния ръководител" на Апелативна специализирана прокуратура, чрез трансформиране на 1 (една) свободна длъжност „прокурор“ от щата на Апелативна специализирана прокуратура в 1 (една) щатна длъжност „заместник на административния ръководител“ на органа, считано от датата на вземане на решението.
4. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Софийска градска прокуратура за оптимизиране щатната численост на органа

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, шеста щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-градски прокурор" на Софийска градска прокуратура, чрез трансформиране на 1 (една) свободна длъжност „прокурор“ от щата на Софийска градска прокуратура в 1 (една) щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-градски прокурор“ на органа, считано от датата на вземане на решението.
5. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора за оптимизиране щатната численост на органа и назначаване на Гриша Спасов Мавров - прокурор в Районна прокуратура - Стара Загора на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Стара Загора

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, трета щатна длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор" на Окръжна прокуратура – Стара Загора, чрез трансформиране на 1 (една) свободна длъжност „прокурор“ от щата на Окръжна прокуратура – Стара Загора в 1 (една) щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на органа, считано от датата на вземане на решението.
5.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Гриша Спасов Мавров – прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор" на Окръжна прокуратура – Стара Загора, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
6.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Мариана Георгиева Калудова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас.
6.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Мариана Георгиева Калудова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас.
6.3. Мариана Георгиева Калудова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Катя Димитрова Добрева - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Катя Димитрова Добрева - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора.
7.3. Катя Димитрова Добрева - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Пламен Борисов Чобанов - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Пламен Борисов Чобанов - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.
8.3. Пламен Борисов Чобанов - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Стефан Радев Радев - прокурор в Районна прокуратура – Варна.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Стефан Радев Радев - прокурор в Районна прокуратура – Варна.
9.3. Стефан Радев Радев - прокурор в Районна прокуратура – Варна, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Румен Георгиев Николов - прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Румен Георгиев Николов - прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ралица Вълкова Драганова - прокурор в Районна прокуратура - Русе, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

12. ОТНОСНО: Разкриване на нови щатни бройки за длъжност „прокурорски помощник“ в Прокуратурата на Република България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 11 /единадесет/ щ. бр. за длъжност „прокурорски помощник“ в Прокуратурата на Република България, както следва:
- 1 /една/ щ. бр. в Окръжна прокуратура – Благоевград
- 1 /една/ щ. бр. в Окръжна прокуратура – Варна
- 1 /една/ щ. бр. в Окръжна прокуратура – Разград
- 1 /една/ щ. бр. в Районна прокуратура – Варна
- 1 /една/ щ. бр. в Районна прокуратура - Монтана
- 1 /една/ щ. бр. в Районна прокуратура - Добрич
- 1 /една/ щ. бр. в Районна прокуратура – Велико Търново
- 1 /една/ щ. бр. в Районна прокуратура - Перник
- 1 /една/ щ. бр. в Районна прокуратура - Хасково
- 1 /една/ щ. бр. в Софийска районна прокуратура
- 1 /една/ щ. бр. във Военно–окръжна прокуратура - София
МОТИВИ: С решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 33/06.10.2021 г. са приети критерии за разпределяне на прокурорски помощници в структурата на Прокуратурата на Република България.
Във връзка с постъпили предложения от административни ръководители на прокуратури за разкриване на нови щ.бр. считаме за основателно и необходимо увеличението на щатовете с длъжности за прокурорски помощници, като важен ресурс за справяне с натовареността на магистратите и обезпечаване на специализираната администрация с по-квалифицирана.
Водещи критерии за преценка на необходимостта от разкриване на щ.бр. за длъжността прокурорски помощник са натовареността на магистратите и съотношението съдебни служители/магистрати.
Увеличението на щатната численост за съдебни служители на длъжност „прокурорски помощник“ в ПРБ ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.


Закриване на заседанието – 10.46 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
21.12.2021 г.


 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд