Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие План-график за провеждане на Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет и утвърди образец на бюлетина за гласуване за кандидат от квотата на следователите

10 декември 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие План-график за провеждане на Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет и утвърди технически образец на бюлетина както и на изборни протоколи, които секционните комисии и изборната комисия следва да изготвят при провеждане на изборите.

Пленумът възложи на главния секретар на ВСС да предприеме всички необходими действия по осъществяване на цялостната организационно-техническа подготовка по провеждане на събранието, което е свикано със заповед № РД-04-461/02.12.2020 г. на Главния прокурор на Република България и ще се проведе на 13 и 20 март 2021 г. (две последователни съботи). Заповедта на Главния прокурор е обнародвана в Държавен вестник, бр. 103/04.12.2020 г.

В срок до 29.01.2021 г. (14-дневен срок от обявяването на предложенията) кандидатите представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на ВСС, както и документи за съответствие с изискванията на закона. В същия срок кандидатите представят декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от ЗПКОНПИ при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си по чл. 19а, ал. 1 от ЗСВ.

Общото събрание на 20.03.2021 г. ще започне в 08.00 ч. и предвижда – провеждане на избор в съответствие с процедурата по чл. 32-37 от Правилата  за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите (Правилата), както и обявяване на решението на избирателната комисия за резултатите от избора. В случай, че не бъде избран член на Прокурорската колегия на 20.03.2021г. ще се проведе Общо събрание за повторен избор.

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение информацията за разходваните средства за организирането и провеждането на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС на 19.09.2020 г. и на 26.09.2020 г. Информацията е изготвена в изпълнение на решение на Пленума по протокол № 24/24.09.2020 г., с което е възложено на и. д. главния секретар на ВСС след приключване на Общото събрание за избор на член на ВСС да изготви доклад относно размера на разходваните средства.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд