Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС одобри Единната информационна система на съдилищата и пилотното ѝ внедряване в 17 съдилища

18 юни 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие резултатите от изпълнението на Дейност 3.1. „Разработване на Единната информационна система на съдилищата“ – софтуерна разработка на системата и съпътстващата я документация, по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на ЕИСС“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г. с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова. На основание чл. 30, ал. 2, т. 18 и чл. 360б от ЗСВ Пленумът одобри ЕИСС за използване във всички съдилища, с изключение на административните съдилища и Върховния административен съд. За Единната информационна система са изразени положителни съгласувателни становища от Държавна агенция „Електронно управление“ и Министерство на правосъдието. Тя  ще заработи по одобрен график, като с цел гарантиране на приложимостта ѝ и в изпълнение на дейност 3.2. „Пилотно внедряване на ЕИСС“, използването ѝ в реална работна среда ще стартира до края на м. юни в 17 пилотни съдилища, както следва:

- Апелативен съд – Велико Търново – 3 дни от 25.06.2020 г.;

- Апелативен съд – София – 5 дни от 29.06.2020 г.;

- Окръжен съд – Перник – 3 дни от 29.06.2020 г.;

- Окръжен съд – Варна - 4 дни от 29.06.2020 г.;

- Окръжен съд – Благоевград - 3 дни от 25.06.2020 г.;

- Окръжен съд – Велико Търново - 4 дни от 29.06.2020 г.;

- Окръжен съд – Смолян - 3 дни от 26.06.2020 г.;

- Районен съд – Велико Търново - 4 дни от 25.06.2020 г.;

- Районен съд – Елена - 3 дни от 24.06.2020 г.;

- Районен съд – Костинброд - 3 дни от 23.06.2020 г.;

- Районен съд – Сливница - 3 дни от 23.06.2020 г.;

- Районен съд – Омуртаг - 3 дни от 23.06.2020 г.;

- Районен съд – Търговище - 3 дни от 25.06.2020 г.;

- Районен съд – Елхово - 3 дни от 23.06.2020 г.;

- Районен съд – Тополовград - 3 дни от 25.06.2020 г.;

- Районен съд – Чепеларе - 3 дни от 24.06.2020 г.;

- Районен съд – Смолян - 3 дни от 25.06.2020 г.

Едновременно с дейност 3.3. „Внедряване на ЕИСС във всички съдилища“ ще се проведе обучение за потребителите и ИТ експертите, които ще работят с нея, съгласно едноименната Дейност 3.4 „Обучение за потребители и  ИТ експерти за работа с ЕИСС“.

Пленумът на ВСС задължи разработчика „Информационно обслужване“ АД при внедряването на ЕИСС в пилотните съдилища да адаптира системата към определената работна среда за съответната съдебна структура, както и да извърши показно интегрирането на дефинираните за целите на функционирането ѝ системи в рамките на съдебната система, а също и системи на държавната администрация.

Пилотните съдилища са определени в началото на м. ноември 2019 г. от екип от магистрати (по изпълнение на Дейност 1 от проекта) – две апелативни съдилища, пет окръжни съдилища и десет районни съдилища.

Поради обявеното от Народното събрание извънредно положение от 13.03.2020 г. и предприетите противоепидемични мерки срещу неразпространение на COVID – 19 дейностите по договора бяха спрени за периода на извънредното положение във фаза окончателно тестване и приемане на разработения софтуер, като от 14.05.2020 г. дейностите са възобновени.

Единната информационна система на съдилищата бе представена от представителите на разработчика „Информационно обслужване“ АД -  Снежанка Смилкова – ръководител на проекта, и Николета Стоянова. ЕИСС е централизирана уеб-базирана система за централизирано съхранение на дела в електронен формат, като достъпът до нея ще се осъществява чрез валиден електронен подпис. Системата осигурява проследимост на делата в реално време, унифицира правилата и процесите при управлението им; уеднаквява структурата и съдържанието на въведената информация по делата; минимизира необходимостта от многократно въвеждане на данни; предоставя инструмент за повишаване качеството на данните чрез единна база данни, актуалност и защита на данните; повишава ефективността на работата на магистратите и съдебни служители чрез спестяване на време и оптимизация на работния процес; предоставя възможност за унифициран подход при събиране на статистически данни.

Предимствата на ЕИСС са свързани с подобряване ефективността на съдебната администрация и намаляване на времето за обработка на делата; адекватно, оптимизирано и надеждно управление на делата по електронен път с гарантиране на необходимата информационна сигурност за защита

на информацията, обмена от органите на съдебната власт, както и осигуряване на оперативно съвместим обмен с други органи на съдебната власт, използващи информационни системи, одобрени от ВСС. Системата предоставя възможност за взаимодействие с външни системи и проверки във външни регистри в реално време, както и улеснен достъп на гражданите до е-правосъдие чрез Единния портал за електронно правосъдие.

Представени бяха функционалните и системни модули на ЕИСС, потребителския интерфейс и възможностите за работа с тях, като бе посочен пример със съдебно дело и примерно съдържание на електронната му папка. За всяко електронно дело ще се поддържат множество допълнителни обекти – генерирани от ЕИСС, както и приложими сканирани документи.

Представен бе алгоритъмът за случайно разпределение на делата и обезпечаването на равномерна натовареност на съдиите в рамките на съответната група дела за съда.

Електронните услуги, предоставяни чрез ЕИСС са: достъп до електронно съдържание на дело; подаване на документи, иницииращи образуване на първоинстанционно производство в електронен вид; подаване на документи по конкретни дела; подаване на документи, несвързани с дело; получаване на съобщения, призовки, уведомителни документи; подаване на молби за издаване на удостоверения; електронно производство по чл. 410 ГПК. Изяснено бе, че освен с интегрираните към настоящия системи, ЕИСС може да се интегрира в бъдеще и със системи, които предстои да бъдат създадени и внедрени в съдебната система и държавната администрация.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд