Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС одобри изготвянето на предложение за доразвитие и надграждане на Единния портал за електронно правосъдие и на системата за електронно призоваване

18 юни 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри предложението от Драгомир Кояджиков, Боян Новански и Огнян Дамянов за доразвитие и надграждане на Единния портал за електронно правосъдие, създаден по проект на ОПАК, касаещо осигуряване на възможности за заявяване на извършването на удостоверителни заявления в електронна форма, съобразно изискванията на чл. 360в, ал. 2, т. 1 и т. 2 от ЗСВ, както и за доразвитие и надграждане на системата за електронно призоваване, изпълнена по проект „Подкрепа за ВСС, свързана с изграждането на капацитет и подобряване на ефективността на съдебната система“, Норвежки финансов механизъм, касаещо осигуряване на възможности за: електронна идентификация и електронен времеви печат, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) № 910/2014 г. на Европейския парламент и Съвета от 2014 г., относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар, както и за оптимизиране на архитектурата на системата за многократно увеличаване на натоварването – оптимизация на базата данни, паралелизация на приложението и т. н.

Пленумът на ВСС възложи на Драгомир Кояджиков, Боян Новански, Огнян Дамянов, и на Васил Пеловски – и. д. главен секретар на ВСС, да проучат възможността за проектно финансиране на доразвитието и надграждането на ЕПЕП и системата за електронно призоваване, както и да представят пред Пленума доклад в тази връзка и приложената проектна идея.

Според Боян Новански надграждането на Единния портал и системата за връчване на съобщения и призовки по електронен път може да се осъществи на три етапа, като първите два се реализират със средства от бюджета на съдебната власт, а за третия етап – провеждане на съдебни заседания чрез онлайн видеоконферентни връзки, се търси външно финансиране. Посочено бе, че първите етапи – изготвяне на електронни формуляри за извършване на удостоверителни и процесуални действия чрез Единния портал, и създаването на правила за извършването им, както и електронното призоваване могат да се реализират в кратък срок - срок, съответно – 3 месеца и 6-8 месеца, докато третият етап ще бъде с продължителност между 18 и 24 месеца.

Според тримата членове на ВСС Единният портал не отговаря на по-голямата част от заложените от законодателя в чл. 360в, ал. 2, т. 1-4 ЗСВ функционалности – заявяване на извършването на удостоверителни изявления и на процесуални действия в електронна форма, и провеждането на съдебни заседания чрез видеоконференция. Обърнато е внимание, че без надграждането на ЕПЕП съобразно заложените изисквания в ЗСВ, не може да се изпълни и един от приоритетите от Актуализираната стратегия за съдебна реформа „Равнопоставен и максимално близък до гражданите и бизнеса достъп по електронен път до е-правосъдие и е-управление и превръщането му в предпочитан пред традиционния, ползващ документи на хартиен носител…“. Отчетено е, че системата за връчване на съобщения и призовки по електронен път се основава изцяло на принципа на доброволност – лицата да са заявили желание да бъдат призовавани по електронен път. Посочено е, че съобразно становище на самия изпълнител по договора за създаване на системата за електронно призоваване, дължимият обхват промени включва изграждане на надградена версия на системата със основни функционални промени – въвеждане на автентикация с електронен подпис при влизане в системата; надграждане на механизма за връчване на призовки в системата, като заявката на потребител на системата за получаване на документ насочен към него за връчване бива изпратен към доставчика на услуги за удостоверяване на време и надграждане на капацитета на системата с оптимизиране на архитектурата за многократно увеличаване на натоварването-оптимизация на базата данни, паралелизация и т.н.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд