Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Значението на съдилищата за държавността и достъпът на гражданите до правосъдие, акценти в четвъртото публично обсъждане на съдебната карта

17 юли 2020 година

Като оживена дискусия в продължение на близо пет часа протече проведеното днес в Апелативен район – Варна четвърто публичното обсъждане със заинтересовани страни на разработени модели за оптимизация на съдебната карта на районните съдилища. Варианти за реформата бяха презентирани от Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев – членове на Висшия съдебен съвет и координатори на Дейност 1 по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, Ерна Якова-Павлова – председател на Районен съд – Варна и представител на Работна група по него, Силвия Цанова и Тодор Тодоров от „Глобъл Адвайзърс“ АД. В дискусията участваха около 60 съдии, адвокати, представители на местната власт и на неправителствени организации.

„Няма избран модел за реформиране на съдебната карта на районните съдилища. Има разработени три модела, и във Висшия съдебен съвет се обсъжда четвърти. Знаем, че не може да има национален подход, а трябва различен - специфичен навсякъде. Дискусията е полезна, и ще се опитаме да направим оптимизацията заедно с обществото. Няма да направим нищо, което да затрудни достъпа на гражданите до правосъдие,“ Красимир Шекерджиев.

„Обявили сме, че нашата съдебна система ще се реформира чрез оптимизация на съдебната карта и опростяване на съдебните процедури. Трябва да изберем българския модел без отстъп от качестото на правосъдието. Има райони, в които е немислима реорганизация на съдилища. Разбираме, че дълго време съдебната власт ще работи, запазвайки физическия достъп на гражданите и предоставяйки им електронен такъв“, посочи Боряна Димитрова.

Ерна Якова-Павлова представи посредством теоретични модели на реорганизация на съдилища в съдебния район, как биха функционирали при обсъжданите хипотези, какви ще бъдат положителните и отрицателните страни, в кои случаи се постига целта на обсъжданата оптимизация – специализация на съдиите и повишаване на качеството на правосъдието.

Административни ръководители на съдилища и съдии поставиха конкретни въпроси и споделиха мнения как биха се отразили различните варианти на тяхната работа и на достъпа на гражданите до правосъдие, как ще бъдат засегнати службите по вписвания, съдебното изпълнение, адвокатите, нотариусите, по отношение на териториалното деление на страната и необходими законодателни промени. Всички участници подчертаха значението на съдилищата за запазване на държавността.

„Здравословен е консерватизмът в съдебната система, трябва да го запазим, призова Ванухи Аракелян председател на Апелативен съд – Варна, която приема, че промени трябва да се правят, както вътре, така и извън съдебната система, например чрез централизирано разпределение на заповедни производства. Тя обърна внимание на спецификата при предоставяне на услуги за гражданите в малките съдилища.

„Реформа явно трябва да има, въпросът е какво целим с нея – да спестим време или да спестим пари, защото неминуемо ще има засегнати“, каза Марин Маринов – председател на Окръжен съд – Варна. Според него въвеждането на повече технологични решения и оптимизация на съдебната администрация могат да бъдат добра база за нея. Той намира за удачно същода се върви към по-широка реформа чрез обсъждания във Висшия съдебен съвет модел на окрупняване на съдилища и промяна на съдебните инстанции.

Представители на адвокатските колегии във Варна, Търговище, на Сдружение „Младежки алианс“ и на Сдружение „Обединение на българските адвокати“ намират също, че достъпът и качеството на правосъдието трябва да бъдат водещи при съдебна реформа, а развитието на електронното правосъдие е възможност за неговото запазване. Заместник-кметове и служители от Община Исперих и Община Каварна коментираха социални, икономически, транспортни и други затрудненията, които срещат техните граждани при ползване на съдебни услуги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд