Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие Декларация, във връзка с внесени в 45-ото Народното събрание проект на ЗИД на ЗСВ и проект на ЗИД на НПК, и Декларацията на Прокурорската колегия на ВСС от 29.04.2021 г.

13 май 2021 година

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов взе участие и председателства заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, което се проведе дистанционно чрез видеоконферентна връзка. На място в заседателната зала на Висшия съдебен съвет заедно с министъра на правосъдието присъстваха представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, Главният прокурор на Република България Иван Гешев, членовете на Висшия съдебен съвет – Боян Новански, Огнян Дамянов и Стефан Петров, както и Теодора Точкова – главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Министър Стоилов откри заседанието с пожелание за ползотворна и отговорна работа на Висшия съдебен съвет, в съответствие с неговите компетенции и големите очаквания на българските граждани, в интерес на ефикасността и ефективността на българските магистрати, и най-вече на правосъдието в Република България.

Първа точка в дневния ред бе обсъждане на Декларация, във връзка с внесени в 45-ото Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, и Декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, приета с решение по Протокол № 16/29.04.2021 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет с 18 гласа „За“ и 3 гласа „Против“ прие декларация, с която се изразява институционална подкрепа към съдиите, прокурорите, следователите и съдебните служители, които се обявиха срещу закриването на специализираните наказателни органи, както и към декларациите на Прокуратурата на Република България, специализираните съдилища, съсловните магистратски организации и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в защита на независимостта на съдебната власт от политическо влияние и нарушаване на конституционно определения принцип за разделение на властите и върховенството на закона.

Членовете на Висшия съдебен съвет се обединиха около необходимостта от широк професионален и обществен дебат за ролята и мястото на органите на специализираното наказателно правосъдие в съдебната власт, който да постави на дневен ред актуалните проблеми, свързани с техните правомощия и функции.

Декларацията ще бъде публикувана в Публичния регистър на случаите на посегателство срещу независимостта на съдебната власт и ще бъде изпратена до Народното събрание на Република България, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Комисията „ГРЕКО“ и до Венецианската комисия.

По предложение на министър Стоилов Пленумът на ВСС възложи на Съдийската колегия и на Прокурорската колегия на следващите си заседания да определят критериите и структурата за извършване на анализ на дейността на Апелативния специализиран наказателен съд, Специализирания наказателен съд, Апелативна специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура от създаването им до момента, които да се утвърдят от Пленума на ВСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд