Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия, представители на Министерството на правосъдието, Съвета за партньорство и Висшия адвокатски съвет обсъдиха Модел 4 за реформа на съдебната карта на съдилищата

15 юни 2021 година

 Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на своето заседание обсъди доклада по Модел № 4 за реорганизация на съдилищата с представители на Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието и Съвета за партньорство към съвета.

Становища и въпроси от страна на Съвета за партньорство поставиха Анелия Янева – съдия в Софийски градски съд, Емил Дечев – представител на Съюза на съдиите в България, и Илиана Димитрова-Васева – заместник – административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик. В дискусията активно се включиха Валя Гигова – член на ВАдвС, и адв. Ина Лулчева.  Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че въпреки възраженията срещу предлагания модел адвокатурата принципно подкрепя реформата на съдебната карта и е готова за сътрудничество на експертно ниво. Тя призова реформата да бъде съобразена с всички участници в съдебния процес и най-вече с гражданите, които са пряко заинтересовани.

Позицията на Министерство на правосъдието бе представена от заместник-министъра Иван Демерджиев, който подчерта, че трябва да продължи общественото обсъждане за реформата на съдебната карта като се уточнят критериите, по които тя да бъде направена. Окончателното предложение да бъде внесено в Народното събрание от Министерски съвет, уточни Дермеджиев.

Членовете на Висшия съдебен съвет Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, които са координатори по Дейност 1 „Разработване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури“ и автори на Модел 4, отговориха на всички поставени въпроси, предложения и коментари, свързани с промяната в родовата и местната подсъдност, изравняване натовареността между съдиите чрез въвеждане в национален мащаб на норма за натовареност на съдиите за всяко инстанционно ниво; специализацията на съдиите; подхода при разкриване и функциите на териториалните отделения към районните съдилища, провеждането на конкурси и кариерното развитие на съдиите, начина на определяне на съдиите в непостоянните съдебни състави, прилагане на дистанционно правосъдие и видеоконференциите в съдебните заседания. Посочено бе, че Модел 4 не предвижда увеличаване на общия брой на съдиите и не е свързан с възнагражденията им. Уточнено бе, че не се предвижда отпадане на външните конкурси, както и че моделът за конкурсите за повишаване и преместване е взаимстван от предложението на Съюза на съдиите.

Димитрова и Шекерджиев заявиха, че нито една реформа не може да се случи без политическо решение, както и че предложеният модел е способ за преразпределение на делата и оползотворяване на вътрешния ресурс на системата.

Получените становища по Модел 4, стенографските протоколи от заседанията на Съдийската колегия с проведените обсъждания, събраните данни и моделите за реформа на съдебната карта, изготвени по проект „Създаване на оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единната информационна система на съдилищата“, по ОПДУ, ще бъдат предоставени на Министерство на правосъдието.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд