Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съветът за партньорство към ВСС ще търси възможност за активно и пълноправно участие на магистратската общност в дебата за специализираното правосъдието, с акцент върху експертното мнение

29 октомври 2021 година

 

Дебатът „за“ или „против“ закриването на специализираното правосъдие ще продължи и в следващото заседание на Съвета за партньорство решиха участниците в дискусията, която продължи близо три часа. Това е второто поредно заседание на консултативния орган, в което се обсъжда темата за специализираните наказателни съдилища и специализираните прокуратури, започнала през месец юли 2021 г. В заседанието участваха

съпредседателите на Съвета за партньорство - г-жа Вероника Имова – член на ВСС, и г-жа Даниела Ангелова – представител на Асоциацията на прокурорите в България и и. ф. административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура; г-н Николай Кръстев – представител на Камарата на следователите; г-н Емил Дечев – представител на Съюза на съдиите, както и представителите на магистратите – г-жа Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна; г-жа Ангелина Митова – прокурор във Върховна касационна прокуратура; г-жа Анелия Янева – съдия в Софийски районен съд; г-жа Елена Динева – следовател в НСлС и г-жа Илиана Димитрова-Васева – заместник-административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик.

В дискусията се включиха председателят на Специализирания наказателен съд г-жа Мариета Райкова и заместник-председателят на съда г-жа Пенка Велинова. Те заедно с г-жа Даниела Ангелова представиха конкретни факти, данни и аргументи, свързани с дейността на специализираните органи, в контекста на констатациите и изводите от „Анализа на получената информация за дейността на специализирането прокуратура и съд“ на Министерство на правосъдието и внесените в 46-то Народно събрание законопроекти за изменение и допълнение на ЗСВ и НПК.

В хода на дебата се чуха убедителни юридически аргументи за запазване на специализираните органи, изложиха се и противоположни съображения, но категорично бяха обосновани изводи за необходимостта от извършване на сравнително-правен анализ в областта на специализираното наказателно правораздаване, въз основа на обективни данни, исторически анализ и съпоставка на резултатите от работата на специализираните структури с тези на общите съдилища, прокуратури и разследващи органи в областта на наказателно-правната материя. Обърнато бе внимание, че качеството на правораздавателната дейност се проверява по реда на инстанционния контрол, който трябва да бъде водещ при вземане на окончателно решение за бъдещето на специализираните органи. Обоснована бе и необходимостта от преосмисляне на широката материална компетентност на специализираните органи.

Ръководителите на специализираните органи коментираха липсата на достоверни данни и легитимно искане за тяхното закриване, констатациите въз основа на данни за ограничен брой дела и периоди, многократно увеличената предметна и субектна подсъдност на специализираните органи през годините, като посочиха конкретни данни и факти в защита на специализираното правосъдие. Направени бяха разяснения във връзка със създаването на тези структури, твърденията за липса на резултатност в дейността им, за недостатъчни окончателни присъди и съразмерност на наказанията, за неправилно прилагане на обезпечителни мерки и мерки за процесуална принуда. Коментирани бяха броят на сключените и одобрени споразумения в сравнение с тези на общите съдилища, а в контекста на вменяваното бавно производство се отчете силно формализирания наказателен процес и участието на голям брой обвиняеми, подсъдими и защитници.

Дадени бяха уточнения и по отношение резултатите от инстанционния контрол, натовареността на магистратите в специализирането структури, необходимостта от преосмисляне на тяхната предметната и субектна подсъдност.

Членовете на Съвета за партньорство отложиха за следващо заседание обсъждането на практическите проблеми в работата на съдилищата с Единната информационна система, в контекста на електронното правосъдие, след законодателните промени в ЗСВ от 01.07.2021 г. и в ГПК и НПК от 30.06.2021 г.

Във връзка с изтичане на първия мандат на членовете на Съвета за партньорство на 21 ноември 2021 г. г-жа Вероника Имова – съпредседател от страна на ВСС, уточни че петима от настоящите членове – представители на магистратите, са заявили желание да продължат членството си. Висшият съдебен съвет ще бъде представен от г-жа Вероника Имова, г-н Евгени Иванов и г-н Стефан Петров.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд