Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Оценки на нормативната уредба в България и на практиката на ЕС за обществено участие при избора на съдебни заседатели са изготвени по проект „Осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели

4 ноември 2021 година

На интернет сайта на Висшия съдебен съвет са публикувани Доклад-оценка на действащата нормативна уредба, касаеща съдебните заседатели, както и Доклад-оценка на практиката на страни членки на ЕС по отношение на осигуряване на реално обществено участие, етичните правила, съблюдавани от съдебните заседатели и декларирането на наличие/липса на конфликт на интереси, изготвени в изпълнение на Дейност 1 по проект № BG05SFOP001-3.007-0001 „Осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Автор на докладите е Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“ – изпълнител на Дейност 1 по проекта. Въз основа на тях ще бъдат направени конкретни предложения за осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели, за актуализиране на Етичните принципи и правила за тяхното поведение и ще бъде изготвен проект на унифицирана декларация за наличието/липсата на конфликт на интереси. Предвижда се и провеждане на обществено обсъждане, с цел насърчаване сътрудничеството между граждани, бизнес и неправителствени организации, магистрати, съдебни служители и съдебните заседатели при формулирането на политиките и предложенията за законодателни промени, касаещи техния статут и дейност.

При оценката на действащата нормативна уредба са анализирани процедурата и общественото участие при определяне на съдебни заседатели, разходите за тях и получените сигнали за конфликт на интереси, като е проведено и анкетно проучване сред съдебни заседатели, административни ръководители на съдилища, съдебните служители, общински съвети и комисиите, участващи в техния подбор и избор. Направени са изводи и препоръки за усъвършенстване института на съдебните заседатели по отношение - критериите за кандидатстване; изискуемите документи; процедурата за избор; продължителността и последователността на мандатите; техните права, задължения, обучение, квалификация и възнаграждения. Отправено е предложение за актуализиране и осъвременяване на действащите Етичните правила и са посочени примери за добри практики, които могат да бъдат използвани при разработването на декларация за конфликт на интереси.

Оценката на практиката в ЕС се основава на проучване на 8 страни-членки на ЕС със сходни на нашата система за избор на съдебни заседатели, като допълнително са разгледани практиките в още три държави, в които функционира жури. Анализирани са процедурите за определяне на съдебните заседатели, вкл. критериите за техния избор, изключване или освобождаване. Идентифицирани са модели и методологии, приложими за България, направена е оценка на разходите за съдебни заседатели в тези страни и са проучени техните правата и  задълженията, в т. ч. спазване на етични правила и недопускане на конфликт на интереси, както и тяхното заплащане – възнаграждения, обезщетения и покриване на разходи.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд