Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие за сведение Доклади по проект за усъвършенстване на института на съдебните заседатели

9 ноември 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение Доклад-оценка на действащата нормативна уредба, касаеща съдебните заседатели, и Доклад-оценка на практиката на страни членки на Европейския съюз по отношение на осигуряване на реално обществено участие, етичните правила, съблюдавани от съдебните заседатели и декларирането на наличие/липса на конфликт на интереси, изготвени по проект № BG05 SFOP001-3.007-0001-C01 „Осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели“. Двата доклада са публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Анкетно проучване за оценка на действащото законодателство, свързано с уредбата на института на съдебните заседатели“.

С тях се отчита Дейност 1 „Оценка на института на съдебните заседатели и изготвяне на предложения за усъвършенстването му“, за изпълнение на която е проведена обществена поръчка и сключен договор с Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“ на стойност 39 400 лв. с ДДС.

В Доклад-оценка на действащата нормативна уредба, касаеща съдебните заседатели се отчита проведеното в периода 20.09.2021 г. – 08.10.2021 г. анкетно проучване сред 608 съдебни заседатели, административни ръководители – председатели на съдилища, съдии, съдебни служители и общинските съвети и комисиите, участващи в подбора и избора на съдебни заседатели, чрез публикуване на въпросници на интернет страницата на ВСС.

В Доклада-оценка на практиката на страните членки на ЕС се откроява извод за възприетия в тях принципът, че съдебните заседатели не кандидатстват лично за заемане на длъжността, а се номинират от определени лица или се избират на случаен принцип от списък на населението на съответната община. Изведени са добри практики, които биха предоставили възможност институтът да придобие по-атрактивен характер за гражданите.

В следващия етап на проекта – до 26.11.2021 г., трябва да се изготвят конкретни предложения за осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели; за актуализиране на етичните принципи и правила за тяхното поведение и за унифицирана Декларация за наличието/липсата на конфликт на интереси.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд