Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС изпрати на министъра на правосъдието проект на Закон за изменения и допълнения в Гражданско-процесуалния кодекс, свързан със заповедното производство

16 ноември 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на министъра на правосъдието проект на Закон за изменения и допълнения в Гражданско-процесуалния кодекс, ведно с пълния стенографски протокол в частта, с проведените дебати. Той (ЗИДГПК) е изготвен по проект „Продължаваща реформа в заповедното производство“, осъществен съгласно Договор REFORM/SC2020/133 към Генерална дирекция „Подкрепа на структурните реформи“ на Европейската комисия, изпълняван от „Ърнст и Янг“ България по Регламент (ЕС) 2017/825 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 година и насочен към изграждане на информационна система и портални функции, обслужващи заповедното производство.

Предлагат се изменения в досегашната уредба на заповедното производство, свързани с централизирано случайно разпределение на заявленията, промяна на подсъдността, осигуряване на възможно най-висока степен на електронизация, защита на достъпа до правосъдие на длъжника, облекчаване на неравномерната натовареност на районните съдии и уеднаквяване на сроковете за разглеждане на заявленията за издаване на заповеди за изпълнение в страната.

Законодателните промени целят постигане на баланс между повишаването ефективността на производството и осигуряването на достъп до правосъдие. Въвежда се електронна форма за извършването на всички процесуални действия, както за издаването на всички съдебни актове, освен в изрично посочените в Глава 37 от ГПК случаи. Изключение от правилото се допуска за длъжника, който може да извършва процесуални действия и писмено на хартиен носител, с цел защитата на достъпа му до правосъдие. Предлага се въвеждане на задължително подаване по електронен път на заявления за издаване на заповед за изпълнение от търговците, държавата, държавните учреждения, общините и лицата, представлявани от адвокат, чрез електронен формуляр, достъпен в Единния портал за електронно правосъдие. Лицата, извън посочения кръг, ще могат да подават заявления на хартиен носител в който и да е районен съд, като съдебен служител ще въвежда данните в електронния формуляр. Когато заявлението е подадено по електронен път, всички последващи процесуални действия на заявителя ще се извършват само в електронна форма с изключение на процесуалните действия при обжалване на актове по Глава 37, в исково производства по чл. 222 и чл. 424, както и в производството по чл. 423.

Всички подадени заявления ще се разпределят между всички районни съдии в страната, които разглеждат такива заявления, като в тази връзка ще бъде изменена досегашната подсъдност на заповедните дела. Изключение от правилото се предвижда за заявления по чл. 417, ал. 1, т. 3, 6 и 10 ГПК.

При условията на централизирано разпределение на заявленията изпълнителният лист по дадено заявление ще бъде издаван в съда, разгледал заявлението. Изпълнителният лист ще се издава в електронна форма, като заявителите ще могат да го получат от всеки съд на хартиен носител под формата на официален препис по реда на чл. 102а, ал. 4 от ГПК.

Предложените изменения в ГПК разширяват сега съществуващата законова делегация, като оправомощават министъра на правосъдието да издаде наредба, с която да утвърди образци на заявление за издаване на заповед за изпълнение, заявления за изпълнение и другите книжа във връзка със заповедното производство и да уреди всички дейности, свързани с организацията на електронното заповедно производство.

Във връзка с обсъждане на способите за балансиране на нееднаквата натовареност на районните, окръжните и апелативните съдилища, през месец октомври 2021 г., Съдийската колегия изрази съгласие централизираното разпределение на заповедните производства да се извършва при съобразяване на чл. 9 от ЗСВ, като при драстични отклонения на натовареността на съответния орган, същата да се коригира чрез по-висок или по-нисък коефициент на разпределение на делата с нарочно решение на колегията. На интернет сайта на ВСС е публикуван докладът на „Ърнст и Янг“ в частта за изготвените законодателни предложения, като е определен двуседмичен срок, в който съдиите могат да изразят мнение по предложенията и дискусионните въпроси.

Становища в подкрепа на проекта на Закон за изменения и допълнения в Гражданско-процесуалния кодекс, както и конкретни предложения по поставените дискусионни въпроси са изразили съдиите от Районен съд – Елхово, Районен съд – Севлиево, и.ф. административният ръководител на Районен съд – Ардино, административният ръководител на Районен съд – Варна, Общото събрание на съдиите в Районен съд – Велинград и административният ръководител на Районен съд – Горна Оряховица,

В началото на месец декември 2021 г. предстои обявяване на обществена поръчка за изграждане на информационна система и портални функции, обслужващи заповедното производство, които са част от проекта „Продължаваща реформа в заповедното производство“ по Програмата за структурни реформи на Европейската комисия. Информационната система ще бъде самостоятелен модул в Единната информационна система на съдилищата, като средствата за нейното изграждане са осигурени. Тази система е включена и в Националния план за възстановяване и устойчивост, като част от надграждането на ЕИСС, което е допълнителна гаранция, че държавата ще трябва да изпълни този ангажимент, уточни г-жа Даниела Марчева – председател на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия на ВСС.

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд