Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »

Текущо проучване за личната независимост на съдиите

 

От 17 януари 2022 г. за четвърти път, в рамките на проект „Независимост, отчетност и качество на правосъдието“ на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), се провежда проучване сред съдиите за тяхната лична независимост. Въпросникът, който съдиите са помолени да попълнят, е одобрен по време на Общото събрание на ЕМСС за 2021 г., като част от окончателния Доклад по проекта за 2020-2021 г. Проучването, съдържащо 21 затворени въпроса, иска от съдиите да направят обща оценка на своята независимост, но също и да оценят множество аспекти, които засягат независимостта. В допълнение към реалното функциониране на механизмите за независимост, то адресира теми, свързани с различните заинтересовани лица в съдебната власт - от управляващите органи на съдебната власт, до останалите държавни власти, медиите и др. Попълването на Въпросника беше възможно в периода до 28 февруари 2022 г., като по решение на ЕМСС от 25.02.2022 г., срокът е удължен до 7 март 2022 г.  Подробни указания и линк към проучването са изпратени до административните ръководители на съдилищата.

Резултатите от Проучването ще бъдат публикувани като част от доклада по проект „Независимост, отчетност и качество на правосъдието“ на ЕМСС, след приемането му от Общото събрание на Мрежата през м. юни 2022 г.

Проучването сред съдиите за личната им независимост е провеждано три пъти в рамките на изпълнението на проекта, а именно – през 2014-2015 г., 2016-2017 г. и 2018-2019 г., като България е участвала и трите пъти.

С решение по протокол № 36/19.10.2021 г. Съдийската колегия е дала съгласие Висшият съдебен съвет да участва в провеждането на проучването, в рамките на тазгодишния проект на ЕМСС.

 

Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) е международна организация с идеална цел, която е създадена и действа по силата на Глава ІІІ от Белгийския закон от 27 юни 1921 г., свързан с асоциациите с идеална цел, фондации и международни асоциации с идеална цел. Асоциацията цели подобряването на сътрудничеството и доброто познаване на съдебните съвети, както на държавите от ЕС, така и на държавите кандидат – членки на ЕС.

Асоциацията се управлява от Общо събрание, Изпълнителен борд и Президент. В нея членуват 22 подобни на ВСС институции от държави членки на ЕС и 13 наблюдатели, като Съдът на Европейския съюз също е със статут на наблюдател в Мрежата.

Висшият съдебен съвет е пълноправен член на ЕМСС от 2007 г., като от тогава досега български магистрати и членове на Съвета редовно участват в мероприятия и събития, организирани от Мрежата, като членове на Висшия съдебен съвет участват в проектите на ЕМСС от 2013 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд