Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС сезира Народното събрание, Министерство на правосъдието и Европейската комисия за необходимостта от промени на ЗИДЗСВ, обн. ДВ, бр. 32, 26.04.2022 г.

29 април 2022 година

Предпоставките за нарушаване на гражданските права с незаконосъобразни съдебни решения за разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) извън сроковете, както и рисковете от препятстване  на този способ за събиране на доказателствени средства и предотвратяване на престъпления след закриването на специализираното наказателно правосъдие, обсъдиха представители на Гражданския съвет към ВСС (ГС), на специализираните магистратури и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

В заседанието участваха съпредседателите на ГС - г-жа Мария Карагьозова – председател на Асоциация „Форум“ и г-н Евгени Иванов – член на Висшия съдебен съвет; съдия Мариета Райкова – председател на Специализирания наказателен съд (СпНС), съдия Пенка Велинова и съдия Пламен Панайотов – заместник-председатели на СпНС, съдия Галя Георгиева от Апелативния специализиран наказателен съд, прокурор Ивайло Ангелов – административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, прокурор Валентина Маджарова – административен ръководител на Специализираната прокуратура и г-н Янко Симеонов – началник-сектор в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

В хода на дебата бяха изложени редица аргументи за реалните проблеми, които ще възникнат със закриването на специализираните съд и прокуратура през месец юли тази година, произтичащи от процесуалните аспекти по прилагане на СРС, движението на преписките по този тип дела и разпокъсването на веществените доказателствени средства по едно дело различни компетенти съдилища, сроковете за унищожаване на информация придобита чрез прилагане на СРС .

Посочено бе, че липсва законова регламентация за архива на издадените разрешения за СРС и висящите, които общо към момента са повече от 20 000 броя, включително за проследяване на сроковете за прилагане на СРС от компетентния съд чрез национален регистър, което на практика ще  блокира дейността на Бюрото за контрол на СРС за дълъг период. Поставени бяха въпроси за прехвърлянето на архива и рисковете от разкриване на информация, защитена по Закона за класифицираната информация.

Гражданският съвет към ВСС прие Акт да сезира парламентарно представените партии в 47-то Народно събрание, Министерство на правосъдието и структурите на Европейската комисия в област „Правосъдие“ с искане за приемане на допълнителен параграф в Закона за съдебната власт, изм. и доп. ДВ. Бр. 32 от 26 април 2022 г., като след датата на влизането му в сила, 27 юли 2022 г.,  да бъде определен буферен срок - от поне три месеца, в който специализираните наказателни органи да не бъдат компетентни по НОВИ дела, но да продължат да съществуват единствено с цел да довършат и пренасочат по компетентност вече започнати от тях досъдебни и съдебни производства, да дават указания по прилагането на вече разрешени СРС-та, вкл. въпроси изискващи спешност, примерно в рамките на 48 часа.

ГС към ВСС беше сезиран за медийно участие на г-н Бойко Станкушев – директор на Антикорупционния фонд в предаването „Тази събота и неделя“ (БИ ТИ ВИ) на 17.04.2022 г., където се упоменава “една комисия към Министерство на правосъдието, която там ще наблюдава и бди” по отношение вкл. на прехвърлянето на дела “в нормалните прокуратури и съдилища". ГС ще изпрати запитване до министъра на правосъдието относно създаването и задачите поставени на такава комисия, вкл. Дали се очаква тя да осъществява контрол при предаването на архива на издадените разрешения за СРС, след закриването на специализираното правосъдие.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд