Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
ГС към ВСС подкрепи Становище на Асоциация „ФОРУМ“ касаещо ЕП, бюджетът на съдебната власт и необходимостта от сезиране на КС за изясняване на техния статут и правомощия на територията на страната във връзка с нов ЗИД на ЗСВ от 27.05.2022 г.

17 юни 2022 година

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ГС) проведе днес редовно заседание, в което обсъди теми, касаещи закриването на специализираното правосъдие, Европейската прокуратура и бюджетът на съдебната власт, както и статутът на европейските делегирани прокурори.

Заседанието бе ръководено от съпредседателя на ГС – Мария Карагьозова, участваха 17 от 19-те организации-членове на ГС.

По т. 1 от дневния ред бе предвидено да се състои публичен дебат по годишния доклад за дейността на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) за 2021 г., с въпроси както от страна на членовете на ГС, така и на представители на медиите. С акт от 2019 г. между ГС и НБКСРС е установено партньорство с цел осигуряване на механизъм за граждански мониторинг в областта на използването и контрола на СРС-та. С писмо ден преди заседанието бюрото уведоми ГС, че негови представители няма да участват в съвместно планувания дебат. В тази връзка ГС в свой акт изрази отрицателното си отношение към отлагането на членовете на НБКСРС да участват в обществен дебат по въпроси поставени му във връзка с доклада за дейността на Бюрото за 2021 г. ГС отправи препоръка към Бюрото, в качеството му на независим държавен орган за защита правата на гражданите срещу незаконосъобразно използване на СРС да не възпрепятства едностранно диалога с гражданското общество, създавайки по този начин предпоставки за формиране на обществено недоверие към неговата работа. ГС отправи и препоръка към Бюрото да преразгледа практиката си да не участва със свои становища в обществените обсъждания по законопроекти, които касаят и въпроси свързани с разрешаването, прилагането и използването на СРС, съхраняването и унищожаването на информацията, получена чрез тях. Решението ще бъде предоставено за сведение на Пленума на ВСС, на НБКСРС и на медиите.

По т. 2 съдия Пенка Велинова представи свое преюдициално запитване до Съда на ЕС по дело № 1055/2022 г. на Специализирания наказателен съд, публично достъпно на сайта на съда. Обсъди се значението му за правната сигурност и закриването на органите на специализираното правосъдие в България. Освен докладчика - съдия Велинова, активно участие взеха Валентина Маджарова - ръководител на Специализираната прокуратура и Мариета Райкова - председател на Специализирания наказателен съд, които акцентираха върху това, че е създадено недоверие към правораздавателната дейност на този орган. ГС решиха да изпратят до Парламента и Министерството на правосъдието извадка от протокола на заседанието с мотивите посочени в запитването, ведно с взето решение на ГС от 25.02.2022 г. за необходимостта от допълнителен „буферен“ период по приключване дейността на органите на специализираното правораздаване и Декларацията на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма от 28.04.2022 г., в която те единодушно възразяват срещу закриването на специализираното правосъдие в България. Всички се обединиха около виждането, че безспорно най-същественият въпрос, свързан със законопроекта за закриване на СНС и АСНС и съответните им прокуратури, е неговото съответствие с Конституцията и очакваното решение на Конституционния съд (КС) по КД 9/2022 г. Съветът прие за сведение и становище на Асоциация „ФОРУМ“ по това дело, което също е публично достъпно на сайта на КС.

Съветът разгледа и становище на Асоциация „ФОРУМ“, касаещо Европейската прокуратура и бюджетът на съдебната власт като обсъдиха правните аргументи защо бюджетът на Европейската прокуратура, свързан с разходите по разследването на делата от нейна компетентност, не може да се осигурява от бюджета на съдебната власт в България, каквото предложение е направено със ЗИД на ЗСВ, внесен на 27.05.2022 г. от МС в Народното събрание. Членовете на ГС изявиха подкрепа към Становището, като се обединиха около мнението, че европейската прокуратура не е част от българската прокуратура и българската съдебна система и в този смисъл не може бюджета ѝ да е част от бюджета на съдебната власт на Република България. Членовете акцентираха, че трябва да бъде създаден отделен бюджет на Европейската прокуратура.

В Становището във втората си част обхваща проблеми, свързани със статута на българските европейски делегирани прокурори и европейския прокурор, като членовете на ГС се обединиха около идеята, че целта е да се създаде сигурна правна основа на Европейската прокуратура, за да може да изпълнява функциите си безпрепятствено на територията на Република България. Те взеха решение да се изпрати искане до компетентните да сезират Конституционния съд национални органи да отправят запитване към него, във връзка с правната рамка и статута на европрокурорите в България.

След дебатите по ЗИД на ЗСВ, Съветът прие за нов член Сдружение на одиторите в публичния сектор (СОПС). То проследява и анализира обществените очаквания и потребности от одити в публичния сектор и адекватността на действащото законодателство и обхват на одитната дейност в този сектор. Председател на Сдружението е госпожа Величка Томова. Специфичният професионален профил на сдружението ще е от полза по експертни становища, които касаят бюджета на съдебната власт. Величка Томова изрази увереност, че Сдружението ще подпомогне дейността на ГС с вземането на решения още в областта на човешките ресурси и обществените поръчки. Тя благодари на всички за доверието и се ангажира с възможността да организира различни обучения, включително по отношение на програмното бюджетиране.

Следващото заседание на Гражданския съвет към ВСС е с предварителна дата 22 юли 2022 г. когато ще бъдат обсъдени темите за реформата на висшето образование, специалност „Право“, както и за дейността на вещите лица и експертите в област „Правосъдие“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд