Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Атанас Атанасов - съдия в Софийски градски съд

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Атанас Атанасов - съдия в Софийски градски съд.

Атанас Атанасов има над 23 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва в Окръжен съд – Пловдив като съдебен кандидат, в периода от 03.11.1998 г. до 03.11.1999 г., от 06.12.1999 г. до 22.03.2001 г. е младши съдия в Софийски градски съд, а от 22.03.2001 г. до 01.12.2008 г. е районен съдия в Софийски районен съд, от 01.12.2008 г. е съдия в Софийски градски съд.

Кандидатурата на съдия Атанасов е предложена от магистрати от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните съдилища в София, Пловдив и Варна, СГС и окръжните съдилища в Ловеч и Благоевград, Административен съд – Бургас, СРС и районните съдилища в Ловеч, Луковит и Благоевград. Той е сред първите членове на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България, както и една от контактните точки на Европейската съдебна мрежа за България. Съдия Атанасов е бил член и председател на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Участвал е в множество работни групи за законодателни промени в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, за транспониране на инструменти от правото на Европейския съюз, бил е временен преподавател в Националния институт на правосъдието.

Атанасов заяви своята позиция за необходимост от действителна съдебна реформа, утвърждаваща независимостта на съда. Той представи приоритетите си за дейността на Висшия съдебен съвет, които обобщи в осигуряването на прозрачно и предвидимо кадрово развитие на съдиите, развитието на електронното правосъдие, както и защитата на независимостта на съдебната власт и нейния авторитет. Той поясни, че винаги се вълнува от „доброто и прозрачно управление на съдебната власт“. Атанасов подкрепи необходимост от предприемането на законодателен подход към утвърждаване принципите на централизирано и основано на прилагане на единни критерии за атестиране и провеждане на конкурси, което пък изисква изграждането на допълнителен капацитет на КАК, който може да бъде постигнат чрез установени в закона механизми за задължително временно участие на съдии от апелативните и върховните съдилища, съчетано с намаляване на процента на натовареността им. Отбеляза, че провеждането на конкурси за повишаване и тяхното забавяне е довело до използването на института за командироването като основен начин за кадрово обезпечаване на административните, окръжните, апелативните и върховните съдилища.

Атанасов изказа мнение и относно електронното правосъдие, като обясни, че недостатъците в системата следва да бъдат отстранени, за да се осигури свързване на ЕИСС с останалите информационни системи.

Атанасов апелира Съдийската колегия на ВСС да бъде активна в отстояването на независимостта на съдебната власт и заяви, че следва Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС да избере своята професионална квота, така „ние ще свършим нашата работа“.

Атанас Атанасов отговори на поставените предварително въпроси от неговите колеги в залата, свързани със завършения юридически факултет и успеха от държавните изпити, отношението му към състава на парламентарната квота на ВСС, мястото на специализираното правосъдие, съгласно Конституцията на Република България, и възможността на ВСС да предприеме мерки по отношение правописа и пунктуацията на магистратите, както и относно видео стрийминг на съдебните заседания. Допълнително му бяха зададени и въпроси, свързани с дейността му като председател на Управителния съвет на Съюза на съдиите и дали подкрепя виждането, че липсата на специализация на съдиите води до по-ниско качество на правосъдие.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд