Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Владимир Вълков – съдия в Софийския градски съд

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Владимир Вълков – съдия в Софийски градски съд. Той има над 26 години общ юридически стаж, от които 13 години в органите на съдебната власт. В периода 12.06.1995 г. – 12.06.1996 г. е съдебен кандидат в Софийски градски съд, след което работи като юрисконсулт в МФ ТУДА. От 24.02.1997 г. е младши съдия в Софийски градски съд до 22.04.1998 г., когато встъпва в длъжност „съдия“ в Софийския районен съд. В периода 18.10.2010 г.– 21.05.2012 г. и 14.04.2015г. – 31.10.2017 г. е командирован в Софийски градски съд, където е назначен на длъжност „съдия“ с решение на Съдийската колегия от 31.10.2017 г.

Неговата кандидатура е издигната от Владислава Цариградска – съдия в Районен съд – Луковит. Сред посочените от Владимир Вълков мотиви да участва в процедурата е желанието му да работи за подобряване на комуникацията в съдебната система и за утвърждаване на управление, открито към критична обратна връзка. Той споделя убеждението, че управлението на общност от независими магистрати се опира на безусловно зачитане на индивидуалната независимост и адекватна подкрепа при разрешаване на противоречия с участието на пряко засегнатите. Според него управляващите съдебната система са призвани да служат на редовите магистрати, като същевременно идентифицират и отстраняват проблемите, препятстващи доброто правосъдие. Убеден е, че съдийското самоуправление е неизбежно, „защото няма кой (вместо редовите съдии) да обезпечи пълноценното функциониране на правосъдието“, и се надява позицията на член на ВСС да осигури необходимата му легитимация и възможност да съсредоточи усилията си за формиране на ценностно ориентирана и сплотена съдийска общност.

Като непосредствена задача на всеки член на ВСС той приема, прякото ангажиране с оптимизиране на работния процес с цел съсредоточаване вниманието на съдията върху правоприлагането. Примери за личния му принос в тази насока са направените предложения за въвеждане на съкратена процедура при безспорни вземания и за включване на заповедното производство в поетапно въвеждане на електронното правосъдие. Пред участниците в общото събрание на съдиите съдия Вълков обърна внимание на необходимостта за регламентиране на норма на натовареност, която да препятства допускането на прекомерна индивидуална натовареност и да предотврати фаворизирането на срочността за сметка на качеството на съдебните актове. Кандидатът предлага създаване на модел на атестиране, който да подпомага развитието на магистрата, като предварително се изготви описание на всички приемани за добра практика дейности. За преодоляване на затрудненията в дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия, той предлага да се ползва опитът на пенсионирани магистрати. С подобни подходи, според него ще се създаде банка на идеи, от които може да черпи атестираният съдия. Предлага се също прекъсване на връзката между атестация и конкурси, с цел забързване на конкурсните процедури.

Като член на ВСС кандидатът се ангажира да работи за управление на системата, основано на разбиране, че подпомага и гарантира ценностно ориентирано упражняване на съдебната власт от редовите магистрати. Освен за публично, той ще се стреми към прозрачно и предвидимо управление на съдебната система и вътрешна отчетност. Управлението на съдилищата според него трябва да бъде основано на лидерството и пряко произтичащата от него сила на авторитета и управленския потенциал, при следване на принципа „председателят е пръв сред равни“. Владимир Вълков акцентира на необходимостта от оползотворяване възможностите на ИТ технологиите при изпълнение на рутинни дейности, обобщаване и систематизиране на съдебната практика. Набелязаните мерки за постигане на неговите приоритети включват установяване на постоянна и двустранна връзка между ВСС/СК на ВСС и действащите магистрати и съсловните организации, изграждане на нов модел на колегиални отношения, в това число възприемане на критична обратна връзка към управляващите съдебната власт и към магистрат, отклоняващ се от утвърдената добра практика. Предлага се също изграждане на механизъм за постоянен мониторинг на условията за труд, анализ на рисковете и своевременно предприемане на необходимите мерки за превенция и профилактика на стреса и осигуряване на качеството на живот на индивидуално ниво, в рамките на съответния орган на съдебната власт и в професионалната общност.

Кандидатът отговори, освен на зададените към всички кандидати въпроси, така и на индивидуално поставения към него, дали намира за необходимо провеждане на периодични срещи на членовете на ВСС с магистратите и дали би предложил да се публикуват на интернет сайта на ВСС освен дневния ред и материалите по включените в него въпроси. Писмено предоставените от съдия Вълков отговори на въпроси на БИПИ, са публикувани на интернет сайта на ВСС.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд