Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Дора Михайлова – заместник- председател на Окръжен съд – София

18 юни 2022 година

 

Дора Михайлова има над 18 години юридически стаж изцяло като съдия. Била е младши съдия в Софийски окръжен съд през периода от 05.01.2004 г. до 01.06.2005 г., след което е назначена за съдия в Районен съд – Сливница, а от 15.12.2016 г. правораздава в Районен съд – София.

От 01.12.2017 г. и към настоящия момент е съдия в Софийски окръжен съд, като от 27.02.2020 г. е заместник-председател и председател на Гражданското отделение.

В концепцията си за работа като член на ВСС съдия Михайлова представя своята визия за основните цели и ролята на органа при отстояване на независимостта на съдебната власт, както и още четири приоритета –реформа на съдебната карта и натовареност; електронно правосъдие; конкурси и атестации; възнаграждения.

Според нея за да изпълни основната си роля на гарант на съдебната независимост, ВСС следва „решително, навременно и последователно да реагира при всеки случай на съмнения за незаконност на публичен акт“  – при опит за натиск върху отделни съдии при или по повод решаване на делата, като осигури незабавна защита, чрез действия на противопоставяне и артикулиране на позицията по неконфликтен начин. В тази връзка се аргументира необходимостта от последователност и предвидимост в практиката на ВСС във всеки случай на сезиране, независимо от конкретната личност на магистрата и източника на нелегитимно въздействие. Обръща се внимание на прозрачността на процеса на вземане на решения, ясно формулиране на мотивите за тях, реализиране на отговорност при нарушения и непримирима борба с корупцията.

По отношение на реформата на съдилищата се посочва, че изграждането на „разумна концепция“ за прекрояване на съдебната карта е невъзможно при липса на пълно и мащабно изследване на съществуващите проблеми и всички данни, пряко относими към тази реформа. Според съдия Михайлова водеща следва да бъде концепцията на ВСС за ролята на първоинстанционния съд и неговата социална роля в малките съдебни райони. Тя счита, че ефективното оптимизиране на съдебната карта, подобряващо качеството на правосъдието, без да го възпрепятства е невъзможно без гаранции, че ЕИСС заедно с ЕПЕП ще бъдат основа за реално електронно правосъдие. В този смисъл неговото въвеждане и балансираното управление на натовареността в съдилищата изискват трайни усилия в контекста на съдебната реформа.

Внимание е отделено на проблема с кариерното развитие и атестирането на съдиите, предвид значителното забавяне на конкурсните процедури в последните години, като причините се свързват с организационни проблеми. За преодоляване на задълбочаващия се проблем при формирането на възнагражденията на магистратите се предлага избор на механизъм за определяне размера на възнагражденията, който да отчита както натоварването, така и естеството на работа във всяко от нивата в системата. Като подход за преодоляване на големите различия между най-високата и най-ниската основна магистратска заплата се предлага коригиране на размерите на сумите за ранг. Отчита се, че това изисква разработване и анализ на различни модели с участието на магистрати от всички нива в системата, експерти от Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика.

Поставен е въпросът за активизиране на ВСС при необходимост от законодателни промени, чрез проява на активност и постоянство в комуникацията със всички субекти, носители на законодателна инициатива.

Съдия Михайлова сподели виждането си, че не бива да се допуска излъчване на член на ВСС от парламентарната квота, когато той не е подкрепен от съответното общо събрание на съдиите, прокурорите или следователите. Тя сподели идеите си за детското правосъдие, специализацията по трудовите дела и делата за семейни отношения.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд