Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Даниела Александрова - заместник-председател на Софийски районен съд

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Даниела Александрова – заместник-председател на Софийски районен съд.

Даниела Александрова има над 17 години юридически стаж. Професионалната й кариера започва в Окръжна прокуратура – Благоевград като младши прокурор в периода от 04.04.2005 г. до 04.04.2007 г. От 04.04.2007 г. до 11.09.2014 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, а от тази дата е съдия в Софийски районен съд, като към настоящия момент е неин заместник-председател.

Даниела Александрова сподели, че в професионалния си път до момента, преминал изцяло в съдебната система, започвайки от младши прокурор след проведен национален конкурс, прокурор, съдия и заместник – председател, се е сблъсквала с множество въпроси от различно естество. Като част от ръководството на най-големия съд в страната е участвала не само в установяването на проблеми, но и в тяхното решаване, който опит смята, че ще ѝ помогне и като член на Висшия съдебен съвет, което всъщност е нейния основен мотив да участва в процедурата. Тя заяви, че пред Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС „седи един различен кандидат, а именно съдия от районен съд“.

Относно проблемите с атестирането Александрова посочи, че с години се работи по единни формуляри за оценяване, в които се попълва само статистика, без да се включват много други дейности на съдиите, възложени от председателите на съдилищата. Според нея всички те трябва да намерят място при оценяването на работата на магистратите. Тя предложи намаляване честотата на извършваните атестации. Посочи, че трябва да се работи върху по-голяма оперативност в работата на ВСС. ПАК трябва да се фокусира върху проверките на дейността на съдиите без излишен формализъм, а служителите да помагат с техническата работа – например за попълване на формулярите. Така комисиите ще се съсредоточат върху анализ на данните и излагането на мотиви. Тя категорично заяви, че конкурсната процедура за командироване трябва да се рационализира. Предлага да се даде възможност за провеждане на конкурс за конкретен съд при възникнала необходимост, като това да се случва по единна процедура, която да се проведе от ВСС по утвърдена методика и еднакви критерии.

Относно темата с натовареността тя вярва, че електронното заповедно производство, разпределянето на делата между всички районни съдии в страната, промени в законите, за да се избегне струпването на дела в големите градове, разширяване използването на медиацията и увеличаване броя на младшите съдии в силно натоварените съдебни райони, ще подпомогнат за справяне с натовареността.

Относно конкурсите, тя изказа мнение, че ВСС следва да води последователна и удачна кадрова политика и своевременно да се ръководи от необходимостта за професионалното развитие на всеки един магистрат, като това може да стане след създадена организация, която да позволи и своевременно обявяване и приключване на конкурсите, като самата процедура максимално се опрости и рационализира. Тя изрази мнение, че децентрализирането на конкурсите би разрешило голяма част от проблемите при забавянето им и своевременно би обезпечило качеството на работа на съдилищата.

Даниела Александрова отговори на поставените предварително въпроси от нейните колеги в залата, свързани със завършения юридически факултет и успеха от държавните изпити, отношението й към състава на парламентарната квота на ВСС, мястото на специализираното правосъдие, съгласно Конституцията на Република България, и възможността на ВСС да предприеме мерки по отношение правописа и пунктуацията на магистратите, както и относно видео стрийминг на съдебните заседания.

Александрова се обърна  към своите колеги, като заяви, че разчита на тях и вярва, че ще се направи правилния избор и че ще се изберат тези кандидати, които отговарят на изискванията и най-вече на необходимостта да се промени организацията на работата на ВСС.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд