Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Иван Калибацев – административен ръководител – председател на Районен съд – Пловдив

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Иван Калибацев – административен ръководител – председател на Районен съд – Пловдив. Той има над 18 г. общ юридически стаж. Професионалната му кариера започва на 01.12.2002 г. като „съдебен кандидат“ в Окръжен съд – Благоевград, след което от 22.01.2004 г. е младши съдия в Окръжен съд – Русе, а от 05.07.2004 г. в Окръжен съд – Пловдив. На 01.06.2005 г. встъпва в длъжност „съдия“ в Районен съд – Пловдив, а от 15.07.2009 г. до 14.07.2013 г. е административен ръководител – председател на Районен съд – Асеновград. На 15.05.2013 г. започва първия му мандат на административен ръководител на Районен съд – Пловдив, след изтичането на който заема длъжност „съдия“, а от 14.12.2018 г. е втори мандат председател на съда.

Неговата кандидатура за член на ВСС е издигната от заместник-председателите на Районен съд – Пловдив, като оценка за общата им дейност като екип, който ръководите съда повече от 7 години. Съдия Калибацев участва в процедурата, въз основа на натрупаните административни умения и опит, създадената много добрата организация на работата и постиженията на ръководения от него съд, който има множество иновации, включително свързани с достъпа до електронните дела, със създаването на нова виртуална среда, която решава проблема с недостига на компютри и хардуер. Той е мотивиран да използва своите иновативни качества като генерира идеи за подобряване на общата колегиална среда.

Иван Калибацев представи пред участниците в общото събрание на съдиите своята визия по три основни проблема, на които е наблегнал и в срещите с магистрати в страната, а именно отчетността в правораздавателната дейност, конкурсните процедури и възнагражденията на магистратите. Според него съдиите трябва да бъдат освободени от несвойствени дейности по отчетността по дела и да им се осигури възможност да се съсредоточат в присъщата им правораздавателна дейност. За ускоряване провеждането на конкурсните процедури, предлага те да бъдат организирани по апелативни или окръжни съдебни райони, което значително ще ускори възможността за кариерно израстване на магистратите. Процедурите трябва да съобразяват идеите за балансиране на натовареността и за промяна на съдебната карта. Той предлага това да стане като се опростят критериите за измерване на натовареността, а отчитането да се извършва автоматизирано, като се елиминира субективния елемент. За целта могат да се използват данни от Единната информационна система, които да се анализират от статистическия отдел във ВСС. Според кандидата задачата на Съдийската колегия е да определи общи критерии, въз основа на които ще може да организира работата на отделните органи на съдебната власт. По този начин следва да се определи оптималната натовареност на съдиите от отделните нива и постепенно да се преодолеят проблемите с натовареността Той посочи, че своевременното провеждане на конкурсите би намалило и основанията за командироване на магистратите, което ще допринесе за балансиране натовареността на органите на съдебната власт. Съдия Калибацев обръща внимание на необходимостта ВСС да работи за подобряване на условията на труд, активно да участва в законодателните изменения, свързани с електронното правосъдие, с изменения в процесуалните норми и други в хода на съдебната реформа. Предлага се данните в ЕИСС да бъдат използвани при разработването на стратегии по планиране и да се създаде механизъм на изследване на статистическите данни в реално време. По този начин Съдийската колегия ще може да предвижда какъв човешки ресурс е необходим за осъществяване на правораздавателната дейност и да приема навременни и адекватни мерки за балансиране на натовареността на съдилищата.

Иван Калибацев счита, че следва да се прецизира планирането на бюджета на съдебната власт с участието на всички органи на съдебната власт. Той поставя като приоритет осигуряването на справедливи възнаграждения на магистратите, което да се отрази и на плащанията, получавани след тяхното пенсиониране. Предлага да се създаде нов начин на определяне на техните възнаграждения. „Оптимизирайки възнагражденията на магистратите, ВСС ще отвори бърза възможност за преодоляване на напрежението с конкурсите, а определянето на норми за натовареност на магистратите ще даде възможност за определяне на норми за натовареност и на съдебните служители“, посочва кандидатът.

Кандидатът отговори, освен на зададените към всички кандидати въпроси, така и на индивидуално поставения към него, дали е участвал в консултативната група за създаване на Единната информационна система на съдилищата, относно работата на общото събрание на съдиите в Районен съд – Пловдив, относно разпределението на средства за допълнителни трудови възнаграждения в съда, би ли приел да бъде предложен от парламентарната квота за член на ВСС, както и относно неговия принос към организацията на работата на съдилищата, на които е бил административен ръководител. Писмено предоставените от съдия Калибацев отговори на въпроси на БИПИ, са публикувани на интернет сайта на ВСС.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд