Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Миглена Тянкова – административен ръководител – председател на Окръжен съд – Хасково

18 юни 2022 година

 

Миглена Тянкова има над 24 години общ юридически стаж, от които над 22 години  на длъжността „съдия“. В периода от 29.11.1999 г. до 01.08.2003 г. е била съдия в Районен съд – Хасково, след което до 20.10.2004 г. правораздава в Окръжен съд – Хасково. В продължение на 7 години, от 20.10.2004 г. до 01.03.2012 г. е била председател на Районен съд – Хасково, а след това в продължение на два мандата е административен ръководител на Окръжен съд – Хасково. Тази длъжност тя заема и към момента. От 2019 г. е временен преподавател към Националния институт по правосъдието в областта „съдебна администрация, устройство и управление на съдебната власт“.

Съдия Тянкова се обяви за спешни и необходими промени, които следва да бъдат предприети от следващия състав на Висшия съдебен съвет, чрез определяне на пакет от конкретни мерки, с очертаване на ясни стъпки и действия. В тази връзка тя обърна внимание колко е важно да има отчетност пред съдиите и работещите в системата за постигнатите резултати. Според нея че новият състав на ВСС ще започне работа при изчерпано доверие, което ще трябва да бъде спечелено отново. Тя подчерта, че е важно да се преодолее натрупаното напрежение и огорчение сред съдиите, дължащи се на липсата на приоритети и визия на кадровия орган и факта, че в последните години не са разрешени конкретни проблеми, натрупани до степен на кадрови колапс на всички нива в общите съдилища.

Съдия Тянкова обоснова необходимостта от изграждането на административен капацитет в цялата му структура, изразени ясни позиции и послания, приоритизирани задачи, определени цели, колективен дух и усещане за принадлежност към цялото, за да се случи промяната, която съдиите очакват.

В своята концепция тя предлага мерки от компетентността както на ВСС и Съдийската колегия, така и на законодателната власт, с цел реформиране на системата, която обаче е невъзможна без взаимодействие с другите власти. Посочена е и необходимостта от приемственост между съставите на ВСС особено в областта на заповедните производства, темите за медиацията и за насърчаване на инициативи за извънсъдебно решаване на спорове, реформата на съдебната карта и електронното правосъдие.

Сред най-важните приоритети в дейността на новия състав на ВСС са определени: възстановяване на доверието и авторитета на съдебната власт; кадровата обезпеченост, натовареността на съдилищата и съдиите; конкурсите и атестациите, предизвикателствата след закриването на специализираните съдилища и прокуратура, дебата за съдебната карта, развитието на електронното правосъдие, разтоварването на съдиите от административни задължения, бюджет, съдебна администрация.

Съдия Тянкова сочи необходимостта от изграждане на ясен механизъм за незабавна реакция за защита независимостта на всеки съдия и съда като институция,  диалог с останалите държавни власт при отстояване на независимостта, с професионалните сдружения и НПО, имащи ясна визия за развитие на съдебната система. Предлага се изцяло нов подход и дозирано присъствие в публичното пространство и медиите за разбираемо представяне на „постигнатите реални положителни резултати в системата“.

По отношение на кадровата политика тя изрази тревога заради това, че конкурсите протичат извън всички разумни срокове и изложи аргументи процедурите за първоначално назначаване да се провеждат само за районните нива. Предлага се ежегодно провеждане на конкурси за повишаване в длъжност и тяхната децентрализация, както и оптимизиране на тези за преместване на равна по степен длъжност и в по-нисък по степен орган на съдебната власт, каквито житейски ситуации са налице.

Споделена бе идея за откриване на дебат за преразглеждане на критериите за атестиране, с цел най-вярна и обективна преценка за притежаваните професионални и нравствени качества, както и взаимстване на добри европейски практики. Откроена бе необходимостта от спешно предприемане на решения за поне частична равномерна натовареност на съдилищата по нива чрез законодателни изменения. Засегнати бяха и въпроси за въвеждане на програмно ориентиран бюджет, нова концепция за съдебните помощници, оптимизация на съдебната администрация и на класификатора на длъжностите в нея, позитивите и слабостите при работата с ЕИСС и ЕПЕП. Като добро начало за дебат се определят събраните до момента становища и мнения на изпълнителната, законодателната и местните власти, както и на неправителствения сектор, за да се обсъдят и поставят на дневен ред проблемите на съдебната власт и да започне публичен дебат по въпроса за съдебната карта.

Към съдия Тянкова бяха зададени въпроси във връзка с размера на трудовите възнагражденията на членовете на ВСС и тези, които получават за участие по проекти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд