Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Младен Димитров – административен ръководител – председател на Районен съд – Велико Търново

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Младен Димитров – административен ръководител – председател на Районен съд – Велико Търново.

Той има над 21 години юридически стаж в органите на съдебната власт. През 2000-2001 г. той е съдебен кандидат в Окръжен съд – Велико Търново, а от 23.07.2001 г. заема длъжност „съдия“ в Районен съд – Свищов. През 2004 г. е преназначен в Районен съд – Велико Търново, чийто заместник-председател е от 01.07.2010 г. На 12.12.2019 г. встъпва като административен ръководител – председател на съда. С решение на Съдийската колегия по протокол № 26/21.07.2020 г. е отличен със „Служебна благодарност и грамота“.

Кандидатурата му е издигната от 12 съдии в Районен съд – Велико Търново, които посочват, че в дейността на ВСС трябва да участват „магистрати с богат съдебен и административен опит, от всички инстанционни нива на съдилищата“. Като мотиви да приеме номинацията, той споделя заявеното доверие и личното си разбиране, че по-достойната позиция е човек, с идеи, визия и желание за административна работа да се включи пряко в разрешаването на проблемите. Съдия Димитров е уверен, че може да бъде полезен с натрупания административен опит, съчетан с продължителен съдийски стаж, и познаването на системата отвътре. Според него съдебната власт трябва да бъде оптимизирана в структурно и технологично отношение, за да осигури на гражданите ефективен достъп до правосъдие, като възможност да получат компетентна, квалифицирана, професионална защита, удовлетворяваща необходимостта от справедливост.

Кандидатът набелязва пет насоки за интензивната работата на ВСС, които са обсъдени и при срещите му с магистрати в страната. Негови приоритети са отстояването на независимостта на съдебната власт; въвеждането на електронното правосъдие; оптимизиране структурата на съдилищата; гарантиране, предвидимост и ритмичност на кариерното израстване и справедливо възнаграждение за положения труд и социален статус на  магистрата. Той акцентира на ролята на Съвета за обезпечаване на спокойна и свободна среда за работа, включително чрез активни действия в защита на магистратите при неоснователни атаки от заинтересовани лица или други органи на държавната власт. Съдия Димитров споделя виждане, че при липса на достатъчна цифровизация и техническа подготовка за въвеждането на електронното правосъдие, като единствена и основна форма, е необходимо да се премине през преходен, смесен период, за да се синхронизира нормативната уредба с техническите възможности на информационните системи, въведени в органите на съдебната власт. Той е убеден, че ВСС трябва да работи интензивно за приемственост и надграждане на постигнатото в тази област.

Младен Димитров обърна внимание на потребностите на малките съдилища, включително за осигуряване на възможност на специализация на магистратите. Той намира за удачно в общите съдилища да се създадат специализирани състави, например по отношение на детското правосъдие.

Реформата на съдебната карта, според него трябва да се провежда съчетано с административно-териториална промяна в страната, като се отчитат не само показателите на съдилищата, но и социално-икономическите тенденции, перспективите за развитие на районите, криминогенната обстановка, миграционните процеси и тенденциите за развитие на правото, достиженията на академичната мисъл и експертизата на юридическата общност. В тази връзка той откроява значението на активното участие на ВСС в обществения дебат с другите власти и гражданското общество.

Кандидатът поставя като приоритет кариерното израстване на магистратите и обръща внимание на възможността да се проучи опитът и се възприемат добри практики от държавите членки на Европейския съюз; с цел рационализиране на конкурсните процедури и децентрализираното им провеждане.

Съдия Димитров поставя въпросите за осигуряване на справедливо възнаграждение за труда на магистратите и за получаване на достоен социален статус след приключване на активната им дейност, като обръща внимание на необходимата активност на ВСС за намиране на консенсус за законодателни промени.

Предоставените от него писмени отговори на поставените от Българския институт за правни инициативи въпроси, са публикувани на интернет сайта на ВСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд