Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Татяна Жилова - съдия в Административен съд София-град

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Татяна Жилова - съдия в Административен съд София-град

Татяна Жилова има над 22 години юридически стаж. Професионалната й кариера започва в администрацията на Висшия съдебен съвет като юрисконсулт в отдел „Правно - нормативно обслужване и процесуално представителство“ към дирекция „Правна“ и изпълняващ функциите на началник отдел „Европейска интеграция и международно сътрудничество“ в периода от 25.04.2005 до 15.02.2007 г, а от 15.02.2007 до настоящия момент е съдия в Административен съд София-град. От 2012 г. до настоящия момент е временен преподавател в Националния институт на правосъдието.

Татяна Жилова представи своя първи приоритет, който е отстояване независимостта на съдебната власт. „За да бъде обаче компетентно и справедливо правораздаването, съдът трябва да бъде независим“, коментира тя. Още нейни приоритети са управление на кариерното развитие на магистратите; процеса на обучението и повишаването на професионалната им квалификация; прозрачното и ефективно управление на бюджета на съдебната власт.

Жилова, счита че за да се постигне напредък в процеса по оценяване на съдиите, трябва да се приеме нов модел за атестиране – чрез специализирана администрация за атестиране на съдиите, която да послужи като основа за кариерното им развитие и съответно да облекчи конкурсните процедури и да ги направи справедливи и прозрачни. Акцентира върху необходимостта от централизирано и организирано провеждане на конкурсите.

Едно от предложенията ѝ за утвърждаване на съдийското самоуправление е Общото събрание на съда да издига за ръководители само съдии от състава на съда, а не външни кандидати.

Относно съдебната карта, в своята концепция за дейността на ВСС споделя, че е недопустимо значението на съда да се преценява само по статистически данни за броя на делата в съдебния район. Отбелязва, че ролята на районния съдия не се свежда само до разглеждане и администриране на съдебните дела, а има все по-голямо значение за уязвимите групи граждани и за развитие на общността в населеното място. Тя изрази виждане, че обсъждането и преначертаването на съдебната карта не трябва да е самоцелно за нуждите на съдебната система, а като част от цялостна добре мотивирана концепция за административно-териториалното устройство на страната и в контекста на необходимите законодателни промени.

В представянето си Татяна Жилова отчете, че ВСС трябва да има проактивно отношение към съдебната реформа. Даде насоки ВСС да проявява активност по всички въпроси, които изискват законодателни или конституционни промени, като сам ги поставя в дневния ред на органите, които имат законодателна инициатива.

Относно възнагражденията тя посочи, че е необходимо да се намали огромната им разлика на различните нива.

В заключение Жилова сподели, че административните съдии имат място в Съдебния съвет.

Тя отговори на предварително зададените въпроси от нейните колеги в залата, както и на допълнително зададен такъв, във връзка с кариерното й развитие. Ангажира се да изпрати отговорите си на въпросите от Българския институт за правни инициативи, които ще бъдат публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет в раздел: „Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет 2022 г.“, подраздел „Общо събрание и кандидати на СЪДИИТЕ за избор на член на Висшия съдебен съвет“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд