Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Явор Колев – административен ръководител – председател на Административен съд - Пловдив

18 юни 2022 година

 

Явор Колев има над 24 години общ юридически стаж, от които над 23 години като съдия. В периода от 18.10.1999 г. до 15.02.2007 г. е бил съдия в Районен съд – Пловдив и негов заместник-председател от 2001 г. до 2007 г. В Административен съд – Пловдив работи от 15 години, като в периода от 15.03.2007 г. до 09.08.2017 г. е заместник-председател, след което и към настоящия момент е административен ръководител на органа.

Първостепенна задача пред новия състав на ВСС, според него, е изготвяне на годишна програма с приоритети и цели, които да се отчитат на всеки три месеца. Като основен проблем се определят конкурсните и атестационните процедури, липсата на активно взаимодействие с другите власти за реализиране на електронното правосъдие, регулиране на неравномерната натовареност и реформата на съдебната карта. Той изрази мнение, че е недопустимо наличието на районни съдилища с една щатна длъжност „съдия“ и се обяви против закриване на съдилища преди да са изчерпани всички възможности за регулиране на натовареността, вкл. чрез законодателни промени, свързани с промяна в подсъдността на определени видове дела.

Според него следва да се търсят възможности за промени в конкурсните процедури, с оглед тяхното ускоряване.  Като удачен вариант се посочва включването в процеса на по-широк кръг от оценяващи дейността на съответния магистрат, които да заменят тромавата дейност на помощните комисии, като се ангажират всички съдии от по-горната инстанция. Той посочи като алтернатива предприемането на действия за децентрализация на конкурсите.

В своята концепция съдия Колев  представя и идеите си по основните въпроси, важни както за системата, така и за магистратите – структура и функции на ВСС, кариерно развитие, бюджет и възнаграждения в съдебната власт, съдебна карта, натовареност, обществено доверие и електронно правосъдие.

Според него при промяна на нормативната рамка на ВСС следва да се достигне мнозинство на избираните от съдиите членове на Съдийската колегия спрямо тези от парламентарната квота. Изразява се мнение квотата на съдиите да се запълва от магистрати от различни по степен нива в съдебната система на съдилищата, а представителството на квотата на  Парламента да се намали и да се осигури възможност за по-широк профил на юристите. Сред идеите е реализиране на неедновременно приключване на мандата на отделните членове на съвета, с цел осигуряване на приемственост.

Поставя се проблемът за ефективността и ефикасността на изразходването и отчитането на бюджета на съдебната власт, както и необходимостта от въвеждане на  програмно бюджетиране. Във връзка с реформата на съдебната карта се излага становище, че дейността по нейната реорганизация е свързана с проблеми като бюджетирането, измерването на натовареността, уредбата на подсъдността в процесуалните закони, възможността за специализация по материя във всеки съд. Аргументира се необходимостта от детайлно изследване на значението на отделния съд за местните общности, възможните последици за достъпа на граждани до правосъдие, калкулиране на очакваната стойност на разходите за въвеждане на избрания модел и актуализация на системата за измерване на натовареността на съдиите.

С цел подобряване на доверието в съдебната власт се предлага прилагане на механизъм за търсене на отговорност за управленските действия на ВСС при разходването на бюджета на съдебната власт, преодоляване липсата на перманентна отчетност на съвета за изпълнявания мандат пред магистратите и обществото, както и отсъствието на конкретна мандатна управленска програма по приоритети.

Към кандидата бяха зададени въпроси, дали споделя  становището, че настоящият състав на Съвета показва различна активност при конкурсите за общите и административните съдилища, както и как се съпоставя идеята му за законодателна инициатива на ВСС с принципа за разделение на властите.

С пожелания за успех към кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет и с призив към съдиите да бъдат активни при избора на представителите на съдиите в деветия състав на ВСС, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд и председател на Общото събрание на съдии, закри първия ден на форума.

Общото събрание на съдиите продължава на 25 юни 2022 година с провеждане на гласуване за изборна членове на ВСС от квотата на съдиите.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд