Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна. Той има над 24 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Влиза в съдебната система като съдебен кандидат в Окръжен съд – Варна в периода 03.02.1997 г. – 03.02.1998 г. Бил е младши съдия в Окръжен съд – Добрич от 28.05.1998 г. до 04.06.1999 г. и в Окръжен съд – Варна до 20.02.2000 г. Встъпва в длъжност „съдия“ в Районен съд – Варна на 21.02.2000 г., където правораздава и в момента. Неговата кандидатура е предложена от съдии от районните съдилища във Варна, София и Добрич, които подчертават, че кандидатът  многократно и еднозначно е показвал готовността си да защитава независимостта на съдебната система и винаги заема и отстоява принципни позиции в духа на закона.

Съдия Нинов също споделя, че дългогодишната професионална кариера му е дала възможност да се запознае с множество институционални проблеми и да участва в промените на съдебната система, чрез съвети и обсъждания на изменения в Закона за съдебната власт и други нормативни актове, и част от неговите предложения са подкрепени и са намерили отражения в тях. Той се надява като член на ВСС да даде представителност на магистратите от районните съдилища в страната и да допринесе за идентифициране, обсъждане и бързо решаване на типични проблеми. Споделя убеждение, че би допринесъл за укрепване независимостта на съдебната система, за нейното реформиране в насока отчетност пред обществото и за създаване на среда на колегиалност, взаимно уважение и равни условия за развитие на всеки магистрат.

Пред общото събрание на съдиите той представи своите приоритети за дейността на ВСС като отстояване на независимостта на магистратите, регулиране на тяхната натовареност, ускоряване на астестационните и  конкурсните процедури, осигуряване на справедливи възнаграждения на съдиите и реформа на съдебната карта, които са подробно разработени в неговата концепция за дейността на ВСС. Съдия Нинов посочва, че за гарантиране на независимостта на съдиите е необходимо ВСС да доразвие съществуващия механизъм за реакция в подкрепа на магистратите и да търси нови способи за това, включително чрез провеждане на регионални обучения и с участие на лектори от държави на ЕС, достигнали най-високи нива на стандарти в това отношение. Той счита за необходимо също ВСС да проведе разяснителна кампания сред магистратите за разпознаване и избягване на състояния на конфликт на интереси, по която тема обаче трябва да се работи и в обществото. Като свой приоритет той извежда проблема със съществуващите големи разлики в трудовите възнаграждения на съдиите за различните съдебни инстанции, които оказват демотивираш ефект. Сред предлаганите от него мерки е премахване на границата на размера на възнаграждението за придобит трудов стаж и професионален опит по смисъла на чл. 219 от ЗСВ, която противоречи на факта, че магистратите предвид постоянно обновяващото се и променящо се законодателство, продължават да повишават своята квалификация през целия си трудов стаж.

Кандидатът заяви, че като член на ВСС би работил за ускоряване на процеса на изготвяне на атестациите на магистратите и предлага преразглеждане на функциите на възстановените помощни атестационни комисии в малките съдилища. Той акцентира на проблема с конкурсните процедури като смята, че те трябва да се провеждат на ниво съдебен район. Според него въпросът за специализираното правосъдие е пряко свързан с този за съдебната карта. Посочва, че настоящата съдебна карта е създадена и отговаря на нуждите на държавата към минал момент, а ВСС като орган, който следи за променящите се потребности от предоставяне на услугата правосъдие и осигуряване на гражданите на адекватен достъп до нея, се налага да създаде проект на изменена съдебна карта. Според него, задължително кадровият орган трябва да даде яснота на магистратите, кои съдилища, кога във времето и по какъв начин биха били засегнати от промени, като им се предложат алтернативни варианти за професионално развитие. След обсъждане на този проект с магистратите и обществото, в следващите две – три години да се извърши съответното трансформиране, окрупняване и в краен случай закриване на съдилища и прехвърляне на щатове. Пред общото събрание на съдиите той заяви, че няма да подкрепи закриване на малък съд, чиито магистрати не са съгласни да бъдат преместени.

Любомир Нинов е категоричен, че членовете на ВСС трябва да имат постоянна връзка със съдиите като се срещат с тях по места и предлага да се въведе практиката за периодично организиране на изнесени приемни в сградите на конкретни съдилища по предварително обявен график. Според него, ВСС трябва да отправя покани по различни инициативи и да търси мнението на съдиите по конкретни теми директно чрез своята администрация.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд