Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на прокурорите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Пламен Петков - прокурор в Софийска районна прокуратура

2 юли 2022 година

 

Общото събрание на прокурорите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Пламен Петков - прокурор в Софийска районна прокуратура

Пламен Петков има над 18 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва като следовател Окръжна следствена служба – Ямбол, която длъжност заема в периода от 22.03.2004 г. до 31.03.2005 г. В периода от 01.04.2005 г. до 03.04.2006 г. е следовател в Столична следствена служба – София, от 03.04.2006 г. до 08.10.2018 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 08.10.2018 г. до 01.06.2022 г. е административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница. От 01.06.2022 г. и към настоящия момент е прокурор в Софийска районна прокуратура. Пламен Петков бе номиниран за член на Висшия съдебен съвет от прокурори от районните прокуратури в Сливница, Костинброд, Елин Пелин и Своге в качеството си на районен прокурор на Районна прокуратура – Сливница, но във връзка с окрупняването на районните прокуратури, към настоящия момент заема длъжността прокурор в Софийска районна прокуратура.

„Промените трябва да бъдат инициирани от самата система, в противен случай рискуваме да ни ги наложат отвън. Това няма да доведе до нищо добро. Ще доведе единствено до задълбочаване на съществуващите вече проблеми“, посочи Пламен Петков в неговото представяне.

В своята концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, той излага мнение, че конкурсните процедури трябва да се променят, като се въведе различна тежест на критериите, които се отчитат при оценяването на работата на магистратите, като предлага въвеждането на срокове за конкурсите за повишаване и преместване и освобождаването на членовете на комисиите, от разпределение на преписки и участието им в съдебни заседания, което според него ще доведе до облекчаване работа им. Предлага още обявяването на конкурсите да е ежегодно на фиксирана дата, а провеждането да е за конкретен орган или район. Петков предлага, относно темата за избор на административни ръководители, да се въведе Общо събрание на прокурорите от съответната прокуратура, което да може да издига кандидати за административни ръководители и заместник-административни ръководители, да може да дава становище за номинираните кандидати, както и да прави предложения за командироване. По въпроса с атестирането, той е категоричен, че не трябва да се слага акцент в цифровото изражение, а точковата система да отпадне. Това ще гарантира равнопоставеност при една и съща оценка при кандидатстването и значително ще се редуцира възраженията срещу комплексните оценки“.

Коментирана бе и необходимостта от активност в законодателния процес и идеята за отчитане на всеки член на Висшия съдебен съвет пред колегите му в страната, ежегодно.

Пламен Петков депозира писмените си отговори на предварително зададените въпроси от Фондация "Български институт за правни инициативи“, Център за съзидателно правосъдие и Атанас Ценов - прокурор от Върховна касационна прокуратура, публикувани на сайта на ВСС във вчерашния ден.

В заключение той апелира прокурорите да бъдат активни и да гласуват разумно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд